ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θέμα τάξης για δικηγόρους στις πολεμίστρες της Τρ. Κύπρου

Σοβαρές ενδείξεις για σύγκρουση συμφερόντων, στα όρια χειραγώγησης της αύξησης κεφαλαίου

Αίτηση για συμμετοχή του στο clawback της αύξησης κεφαλαίου υπέβαλε δικηγορικό γραφείο το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποστείλει επιστολή στους πελάτες του, συμβουλεύοντας τους να μην εγκρίνουν την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.
 
Πρόκειται για το γραφείο Σκορδής και Παπαπέτρου, το οποίο απέστειλε την σχετική επιστολή με στην οποία σχολιάζει, μεταξύ άλλων πως θα καταψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου εκ μέρους των μετόχων (πελατών του) εκτός κι αν του ζητηθεί κάτι διαφορετικό ως τις 20 Αυγούστου (την περασμένη εβδομάδα).
 
Το παράδοξο είναι πως, ενώ το γραφείο σχολιάζει προς τους μετόχους-πελάτες του σε έγγραφο που κατέχει η "Κ" πως η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί «ιδιοποίηση» των συμφερόντων τους (appropriation), την ίδια στιγμή το εν λόγω γραφείο επιθυμεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, υποβάλλοντας μάλιστα και σχετική φόρμα αίτησης στην τράπεζα.
 
Η κίνηση εγείρει πολύ σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, το οποίο δρα με τρόπο αντίθετο με τις συμβουλές που δίνει στους πελάτες του. Η «Κ» δεν έχει εξασφαλίσει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή σχετικά με το ποσό που αιτείται το δικηγορικό γραφείο στα πλαίσια του clawback στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα πηγές σχολιάζουν πως το ποσό «είναι σοβαρό».
 
Η αναντιστοιχία μεταξύ των συμβουλών προς τους πελάτες του, από την μια, και της δράσης του συγκεκριμένου δικηγορικού Γραφείου από την άλλη, αποτελεί σοβαρότατη prima facie ένδειξη, πως ίσως επιχειρείται χειραγώγηση της αγοράς, κάτι που προφανώς  θα πρέπει να εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές (Κεντρική Τράπεζα και Αρχή Κεφαλαιαγοράς).
 
Η «Κ» προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με την επικεφαλής της Αρχής Κεφαλαιαγοράς, για να θέσει το ζήτημα ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν καμία ένδειξη πως η Αρχή διερευνά ένα τέτοιο.
 
Σύμφωνα με απόλυτα ενημερωμένες πηγές, το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, εκτός από την αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου την οποία καλεί τους πελάτες του να καταψηφίσουν, την ίδια στιγμή έχει δράσει και για την αγορά μετοχών εκτός πατώματος (!).
 
Θέλουν πελάτες;

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σχολιάζουν πως η κίνηση της «Σκορδής και Παπαπέτρου» ενδέχεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι άλλο μεγάλο δικηγορικό γραφείο (Βασιλειάδης)  έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου, την οποία θεωρεί άμεσα αναγκαία για να διασωθεί η Τράπεζα, η οποία διατηρεί Βασικά Ίδια Κεφάλαια στο 10,6% και ολοένα και αυξανόμενα ΜΕΔ. Έτσι, ακόμα και χωρίς το στρες τεστ, η ΤΚ βρίσκεται κάτω από σοβαρές πιέσεις, τις οποίες μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει με την μοναδική επιλογή που έχει (πλην του «κλεισίματος» των γνωστών μεγάλων ΜΕΔ), δηλαδή την αποξένωση ενεργητικών  στο εξωτερικό.
 
Συγκεκριμένος μεγαλομέτοχος, πελάτης του γραφείου Βασιλειάδης, ο οποίος προκάλεσε μένος με την στάση του -κατά την συνεδρία του ΔΣ στην οποία αποφασίστηκε αύξηση κεφαλαίου με την θρυλική πλέον προφορική παρέμβαση του από την πόρτα («καλές αποφάσεις κύριοι»), τάσσεται εναντίον της αύξησης. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μεγαλομέτοχος έχει κινηθεί και ο ίδιος, με ηλεκτρονικό μήνυμα που έχει δει η "Κ" προς αξιωματούχους (μεταξύ τους και η Κεντρική Τράπεζα), με την οποία ζητεί η όποια αύξηση κεφαλαίου να μην ακολουθήσει την διαδικασία που αποφασίστηκε (και με δική του ψήφο) από το ΔΣ, αλλά να στραφεί στο επενδυτικό ταμείο Jefferies  για αυτό τον σκοπό.
 
Πληροφορίες σχολιάζουν πως την συγκεκριμένη επιλογή προκρίνει και το  γραφείο «Σκορδής και Παπαπέτρου».
 
Πάντως, πολλοί επενδυτές, (πχ Jefferies) θα πρέπει να παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις αφού θα αποτελέσουν, πιθανότατα, την μοναδική ελπίδα της τράπεζας εάν η αύξηση κεφαλαίου τελικά αποτύχει με προφανώς σημαντικά μειωμένο αντίτιμο.

Εάν οι μέτοχοι καταψηφίσουν την αύξηση κεφαλαίου, οι εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση κεφαλαίου θα αποτελούν την μοναδική εναλλακτική επιλογή αντί της εθνικοποίησης της τράπεζας, προοπτική η οποία απασχολεί ήδη την κυβέρνηση η οποία παραμένει πάντως ψύχραιμη και θεωρεί το ενδεχόμενο απομακρυσμένο.
 
Με βάση αυτή την εικόνα, πολλοί από τους πιο στενούς παρατηρητές της όλης υπόθεσης σχολιάζουν πως ενδεχομένως η επιστολή της «Σκορδής και Παπαπέτρου», σε συνδυασμό και με τα ηλεκτρονικά μηνύματα του μέλους του ΔΣ, Άντον Σμετάνιν, να σχετίζονται με κάποια προσπάθεια του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, να “αλιεύσει” πελάτες του γραφείου Βασιλειάδη.

“Ενδεχομένως θα θέλει να εκμεταλλευτεί την απόσταση στις απόψεις μεταξύ του Βασιλειάδη και των πελατών του,” μεταξύ των οποίων και ο κ. Σμετάνιν, σχολιάζει σημαίνον πρόσωπο της όλης υπόθεσης.
 


 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση