ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης» στη Λευκωσία

Διοργανώθηκε από ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις

ΚΥΠΕ

Μηνύματα ειρήνης και επανένωσης, αλλά και την ανάγκη συσπείρωσης ενάντια στον εθνικισμό, το σοβινισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές έστειλαν ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις στο «Συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης», στη Λευκωσία.

Τη συνάντηση διοργάνωσαν ΠΕΟ, DEV-IS, BES, KTOS, KTOEOS, ΚΤΑΜΣ, οργανώσεις μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, που καθιερώθηκε από την ΠΣΟ στη μνήμη των θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης διατράνωσε την θέληση και αποφασιστικότητα των προοδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για λύση και επανένωση του κράτους, η οποία, όπως είπε, θα απαλλάσσει την χώρα από την ξένη στρατιωτική παρουσία και θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους «χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες».

«Μαζί, δεκάδες ε/κ και τ/κ προοδευτικές οργανώσεις, κόμματα και κινήσεις, υψώνουμε ακόμα μια φορά την φωνή μας για την Ειρήνη και την Επανένωση  της κοινής μας πατρίδας» είπε ο κ. Κυρίτσης.

Πρόσθεσε ότι «με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας και με τα μνημόνια, η Ευρώπη  βουλιάζει ακόμα περισσότερο  στη φτώχεια, την ανεργία και  την ύφεση».

Στον χαιρετισμό του, ο ΓΓ της ΠΕΟ καλωσόρισε στην Κύπρο τον ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Γ. Μαυρίκο, ενώ είπε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν σήμερα τις ίδιες επιπτώσεις της  νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής.

«Αυτή η πολιτική – είτε είναι της Τρόικας και των εδώ υπερασπιστών της, είτε επιβάλλεται από την Τουρκία στην περιοχή που ελέγχει – οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, την ακύρωση των εργατικών κατακτήσεων και την υπόσκαψη του ρόλου του ίδιου του Συνδικαλιστικού κινήματος» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Γάζα και στους λαούς της Παλαιστίνης, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας και της Ουκρανίας, όπου μίλησε για «τυχοδιωκτική πολιτική της Δύσης», απέρριψε την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ενώ είπε ότι η χρήση των βρετανικών βάσεων αναδεικνύει την ανάγκη ένταση του αγώνα ε/κ και τ/κ για την κατάργησή τους.

«Ο κοινός μας στόχος είναι η Ειρήνη» ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο Ταχίρ Γκιοκτσιέμπελ, «πρόεδρος» της Συντεχνίας Τουρκοκύπριων Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (KTOEÖS).

Πρόσθεσε ότι ζούμε σε μια εποχή βαρβαρότητας, όπου εκατομμύρια ανθρώπων καταδικάζονται στη φτώχεια και την πείνα, σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, βιασμούς και αποκεφαλισμούς, ενώ τόνοι βομβών καταστρέφουν τον πολιτισμό.

Είπε εξάλλου ότι ο κόσμος ολόκληρος και η περιοχή της Μέσης Ανατολής μετατράπηκαν σε λουτρό αίματος. «Για να χαλάσουμε τα παιχνίδια που παίζονται στο νησί μας και για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον εθνικισμό, το σοβινισμό, το ρατσισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα πρέπει να γίνουμε μια γροθιά και να βροντοφωνάξουμε για Ειρήνη και Σοσιαλισμό» είπε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι «έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε», όμως πρέπει να συσπειρωθούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σωθούμε, καθώς αυτοί που πεθαίνουν, που καταδικάζονται στη φτώχεια και θυματοποιούνται «είμαστε εμείς», είτε Ε/κ, είτε Τ/κ, Αρμένιοι ή Κούρδοι, Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση