ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είδε τους Νοσηλευτές η Συμμαχία Πολιτών

Στη συνάντηση επισήμαναν ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν το Υπουργείο Υγείας

ΚΥΠΕ

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει την έντονη ανησυχία της ως προς το ρόλο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας «που φαίνεται ότι αλλάζει άρδην από τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ).

Όπως είπε, στη συνάντηση με την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ και με την ενημέρωση που τους έχει γίνει, επισήμαναν κάποια ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν το Υπουργείο Υγείας το ταχύτερο δυνατό.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι τα Γενικά Νοσοκομεία δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα ιδιαίτερα σε διευθυντικές θέσεις ή υπευθύνων τμημάτων στο νοσηλευτικό τομέα. Οι αφυπηρετήσεις που είχαν γίνει δεν έχουν αναπληρωθεί.  Ενώ οι θέσεις διευθυντών για τους άλλους κλάδους του Υπουργείου Υγείας και γενικότερα στη Δημόσια Υπηρεσία στη Δημόσια Υπηρεσία έχουν συμπληρωθεί και έχουν γίνει οι προαγωγές χωρίς να γίνουν μισθολογικές αυξήσεις λόγω της κρίσης, στην περίπτωση των νοσηλευτών έχουν μείνει οι ανώτερες θέσεις κενές και αποτελούν εξαίρεση. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας σε ένα τομέα που άπτεται της υγείας των Κυπρίων πολιτών και της ποιότητας περίθαλψης», πρόσθεσε.

Όσο αφορά το ΓΕΣΥ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αναμένουν τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα για να έχουν πλήρη ενημέρωση από μέρους του.

«Προκαταρκτικά και από τα έγγραφα που έχουμε πάρει, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας ως προς τν ρόλο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που φαίνεται ότι αλλάζει άρδην από τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς. Όπως διαφαίνεται τουλάχιστον από τα προκαταρκτικά στοιχεία που μας έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας το όραμα της Κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας σε ένα είδος κυβερνητικής ασφαλιστικής εταιρείας και αυτό θα έχει πολλές άλλες σοβαρές επιπλοκές, δεδομένου ότι έχει ήδη συμπεριλάβει πρόνοια για να μελετηθεί και η δυνατότητα συμμετοχής πλέον ή η μετατροπή του μοντέλου που μέχρι σήμερα είχαμε σχεδιάσει σε ένα μοντέλο συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών που θα ανταγωνίζονται τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αναμένουν από τον Υπουργό και ελπίζουν στη συνάντηση, να έχει ολοκληρωμένες απαντήσεις πέραν από τις γενικές αρχές «γιατί φαίνεται ότι ίσως το μόνο θετικό που περιλάμβανε το Μνημόνιο που ήταν η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, πάει και αυτό να γίνει ένα προβληματικό σχέδιο παρά να έχει ως επίκεντρο την εξυπηρέτηση των πολιτών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και τις υψηλότερες υπηρεσίες».  

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ Γιώργος Φρίξου, σε δηλώσεις του είπε ότι κατά τη συνάντηση με τη Συμμαχία Πολιτών κατέθεσαν τις θέσεις τους αλλά εξέφρασαν και τις ανησυχίες τους σχετικά με το νέο Σχέδιο Υγείας.

«Παρόμοιες συναντήσεις θα γίνουν και με τα άλλα κόμματα. Ανησυχία μας είναι ότι οι Νοσηλευτές απουσιάζουν από όλους τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το ΓΕΣΥ», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση