" />

" />
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απέρριψαν την ανεξαρτησία οι Σκωτσέζοι

Το «Οχι» στην ανεξαρτησία επικράτησε με 55,3%, ενώ το

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν τελικά οι Σκωτσέζοι, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή έφτασε στο 84,6%. Μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων στις 32 περιφέρειες της Σκωτίας, το "Οχι"  στην ανεξαρτησία επικράτησε με 55,3%, ενώ το "Ναι" συγκέντρωσε το 44,77% των ψήφων.

Για να επικρατήσει στο δημοψήφισμα μία παράταξη χρειαζόταν 1.852.828 ψήφους. Η παράταξη του "όχι" συγκεντρώνει 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του "ναι".

Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη περιοχή της Σκωτίας και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας, το «Ναι» επικράτησε, όπως επίσης και σε τρείς άλλες μεγάλες περιοχές. Το Εδιμβούργο, ωστόσο, η πρωτεύουσα της Σκωτίας, απέρριψε την ανεξαρτησία με  194.638 ψήφους έναντι 123.927 υπέρ. «Οχι» ψήφισε και το Αμπερντίν, με διαφορά 20.000 ψήφων.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, συνεχάρη τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, καθώς όλες οι προβλέψεις δείχνουν, ενώ βαίνει προς την ολοκλήρωση η καταμέτρηση των ψήφων στο δημοψήφισμα, ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία», έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το «ναι» είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας μαζί με τους ηγέτες των άλλων δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας θα κάνει επίσημη δήλωση για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 09.00 (ώρα Ελλάδος).

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα, οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ένωσης» είπε.

Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα.

«Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το «ναι» που ελπίζαμε. Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.

Η πρώτη περιοχή που έδωσε αποτέλεσμα ήταν το Κλακμάνανσιρ, όπου 19.036 (54%) ψήφισαν υπέρ του «Οχι» και 16.350 (46%) υπέρ του «Ναι». Η προσέλευση έφτασε στο 89%.

Οι βάσεις για το χθεσινό δημοψήφισμα τέθηκαν το 1997, με τη δημιουργία αυτόνομου σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, στο οποίο στις εκλογές του 2011 κυριάρχησε το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα του Αλεξ Σάλμοντ. Οπλισμένος με το πρόγραμμα του κόμματός του, στο οποίο περιλαμβάνεται η ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο Σάλμοντ διαπραγματεύθηκε με τον πρωθυπουργό Κάμερον τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο στόχος του Σάλμοντ ήταν να πετύχει διεύρυνση της σκωτσέζικης αυτονομίας με ένα δημοψήφισμα που θα άφηνε στους ψηφοφόρους τρεις επιλογές: το status quo, την απόσχιση ή τη διευρυμένη αυτονομία.

Ο Κάμερον απέρριψε τη διευρυμένη αυτονομία και έτσι το ψηφοδέλτιο που πήραν στα χέρια τους χθες τα 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι περιελάμβανε το απλό ερώτημα «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα, ναι ή όχι;».

«ΝΑΙ» ψήφισε η Γλασκώβη
Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη περιοχή της Σκωτίας και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας, το "Ναι" επικράτησε, όπως επίσης και σε τρείς άλλες μεγάλες περιοχές.  Το Εδιμβούργο, ωστόσο, η πρωτεύουσα της Σκωτίας, απέρριψε την ανεξαρτησία με  194.638 ψήφους έναντι 123.927 υπέρ.  "Οχι" ψήφισε και το Αμπερντίν, με διαφορά 20.000 ψήφων.

Η πρώτη περιοχή που έδωσε αποτέλεσμα ήταν το Κλακμάνανσιρ, όπου 19.036 (54%) ψήφισαν υπέρ του "Οχι" και 16.350 (46%) υπέρ του "Ναι". Η προσέλευση έφτασε στο 89%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου στις 08:30 ώρα Κύπρου, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Εδιμβούργο και Γλασκώβη.

Στο δημοψήφισμα πήραν μέρος σχεδόν 4,7 εκατομμύρια πολίτες με το ποσοστό προσέλευσης να φθάνει στο 88,6%

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η εταιρεία ερευνών Yougov, η πλειονότητα των πολιτών αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 54% έναντι του 46% των ανθρώπων που επιθυμούν την ανεξαρτησία της χώρας.
 
Οι Σκωτσέζοι κλήθηκαν την Πέμπτη να απαντήσουν ναι ή όχι στην ερώτηση «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».

Ρασμούσεν: Χαιρετίζει τη δήλωση Κάμερον για ενωμένη Βρετανία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ρασμούσεν χαιρέτισε την δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, την Παρασκευή, ότι η Βρετανία θα παραμείνει μια ενωμένη χώρα μετά την απόρριψη της ανεξαρτησίας από το δημοψήφισμα της Σκωτίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και είμαι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο για διατήρηση της ισχύος της Συμμαχίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ρασμούσεν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Χαιρετίζω τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κάμερον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχώρησε μπροστά ως μια ενωμένη χώρα», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η διάσπαση της Βρετανίας, τα πυρηνικά της οποίας βρίσκονται στη Σκωτία, θα μπορούσε να αποδυναμώσει ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Καλωσορίζει το αποτέλεσμα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αφού καλοσώρισε την απόφαση του λαού της Σκωτίας να διατηρήσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα είναι καλό για μια ενωμένη, ανοικτή και ισχυρή Ευρώπη, την οποία η Κομισιόν υποστηρίζει.
 
«Η Κομισιόν καλωσορίζει το γεγονός ότι στη διάρκεια της εκστρατείας των τελευταίων ετών η κυβέρνηση της Σκωτίας και ο λαός της επανειλημμένα επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους προς την Ευρώπη», αναφέρει. Καταλήγοντας ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνει ότι η η Επιτροπή θα συνεχίσει να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση της Σκωτίας σε τομείς που άππονται των αρμοδιοτήτων της και οι οποίοι είναι σημαντικοί για το μέλον της χώρας αυτής συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας, της αναπτυξης, της ενέργειας, των κλιματικών αλλαγών και του περιβάλλοντος.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι έδειξαν την προτίμησή τους για σταθερότητα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και εντός της ΕΕ. Η σταθερότητα είναι σημαντική για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τονίζει.

Ανακούφιση εκφράζει ο Σουλτς
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε «ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του «όχι» στο ιστορικό δημοψήφισμα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έληξε η ψηφοφορία - Θα μιλήσει η κάλπη

Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν μέχρι τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, ο λαός της Σκωτίας, δίνει ραντεβού με το πεπρωμένο, αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα στην ιστορία του, ψηφίζοντας υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής τους.

Ο λαός της Σκωτίας έλαβε την τελική του απόφαση. Σύμφωνα με δημοσκοπικούς υπολογισμούς των προηγούμενων ημερών, από τα 4.2 εκατ. Σκωτσέζους με δικαιώμα ψήφου, η συμμετοχή θα καταρρίψει κάθε προηγούμενο και ενδεχομένως να κυμανθεί σε ποσοστό άνω του 85%.

307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης, οι Σκωτσέζοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα καθαρά δικό τους  ανεξάρτητο κράτος, είτε να συνεχίσουν τη συμπόρευση με την Βρετανία κάτω υπό τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κάλπες, που άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Κύπρου), έκλεισαν στις 22:00 (μεσάνυχτα Πέμπτης). Την ώρα που και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειξαν πως το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος θα είναι οριακό, κανένα ειδησεογραφικό δίκτυο δεν θα διεξαγάγει exit poll, φοβούμενο τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη λάθος πρόβλεψη.

Ωστόσο, μια έρευνα εξόδου (exit poll) της διεθνούς εταιρείας ερευνών YouGov που κυκλοφόρησε με το κλείσιμο των καλπών, δείχνει την υποστήριξη του "Όχι" να ανέρχεται στο 54% και το "Ναι" στο 46%. Παρόλα αυτά, ασφαλές αποτέλεσμα δεν μπορεί να εξαχθεί από μια μόνο έρευνα εξόδου, με δείγμα 3000 ατόμων.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περί τις 8:30 - 9:30 της Παρασκευής, όπου η «Κ» θα σας ενημερώσει πλήρως για όλα όσα έλαβαν χώρα αλλά και τις αντιδράσεις δύο πλευρών και του διεθνούς παράγοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακούφιση μετά το «Οχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας
Ραχόι: «Ευτυχής» η Ισπανία με το «όχι» της Σκωτίας
Ανατίμηση της λίρας μετά το «Όχι» της Σκωτίας
Σκωτία: Ραντεβού με το πεπρωμένο
Σκωτία: τι «ψηφίζουν» οι διασημότητες
Σκωτία: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για το δημοψήφισμα
Λογική ή συναίσθημα; Ώρα της μεγάλης απόφασης για τους Σκωτσέζους

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση