ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Άγκυρα χτυπά στρατιωτικά την Isis

Η τουρκική βουλή εξουσιοδοτεί τον Νταβούτογλου για πόλεμο

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Σε λίγη ώρα, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας συνεδριάζει για να εξουσιοδοτήσει την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό στρατό για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και κυρίως στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

 
Η κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου ζητά από την τουρκική βουλή να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό. Η σχετική αίτηση της κυβέρνησης είναι γενικόλογη και δεν ξεκαθαρίζει τον τελικό προορισμό των τουρκικών στρατευμάτων. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στα εδάφη της Τουρκίας. Στο επίκεντρο της νέας κίνησης της τουρκικής κυβέρνησης βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο, το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει την ακτίνα δράσης του στο Ιράκ και στην Συρία.
 
Την πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης θα υποστηρίξουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα υποστηρίξει την συγκεκριμένη πρόταση. Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), με την συγκεκριμένη γενικόλογη πρόταση, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τις πραγματικές προθέσεις της. Το ΡΛΚ δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια τέτοιου είδους πρόταση, η οποία παρέχει εκτεταμένες εξουσίες στην κυβέρνηση Νταβούτογλου.

Την πρόταση της κυβέρνησης δεν θα υποστηρίξει και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Το συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο υποστηρίζεται από τους Κούρδους και τις σοσιαλιστικές δυνάμεις της Τουρκίας, τονίζει ότι η νέα κίνηση της κυβέρνησης ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ανάπτυξη των δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, όπου οι Κούρδοι καταβάλλουν προσπάθειες για να δημιουργήσουν αυτόνομα καντόνια. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού κινήματος είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που ο τουρκικός στρατός περάσει τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, οι Κούρδοι αντάρτες θα αντισταθούν στην τουρκική εισβολή.
Οι σαρωτικές εξελίξεις στην Άγκυρα έρχονται την στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να προελαύνει στην περιοχή Κομπάνι της βόρειας Συρίας. Πλέον, οι ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις θέσεις και τα φυλάκια του τουρκικού στρατού.

 

 

 

 


 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση