ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβέρνηση: «Χωρίς πλωτά μέσα είμαστε χωρίς χέρια»

Με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ η Κυβέρνηση θίγει ζήτημα έλλειψης σκαφών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δύο φορές μέσα σε δέκα μέρες, η πρώτη με τους 345 Σύρους μετανάστες και η δεύτερη τώρα με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ,  η έλλειψη σκαφών ανοικτής θαλάσσης έφερε τη Λευκωσία προ μεγάλης αμηχανίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παρουσιάζεται έως και χολωμένη που η Βουλή δεν επέτρεψε την αγορά σκαφών για έρευνα και διάσωση αλλά και για παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, όταν, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις ρωτήθηκε σήμερα από την «Κ» αν η Λευκωσία, χωρίς πλωτά μέσα νοιώθει να έχει δεμένα τα χέρια, είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν ανακριβές αν λέγαμε για δεμένα χέρια. Πιο ακριβές θα ήταν αν λέγαμε χωρίς χέρια. Διότι η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκεί δεν θα σήμαινε ότι θα μπαίναμε σε μάχη. Θα δήλωνε όμως ότι στοιχειωδώς ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ μας». Σε ερώτημα κατά πόσον η Κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή να επανεξετάσει το ζήτημα αγοράς σκαφών ανοικτής θαλάσσης, η ίδια πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Πάντως ο υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης, στη συνέντευξη του στην «Κ» την Κυριακή μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι, «στο παρελθόν η Εθνική Φρουρά εθεωρείτο κατεξοχήν στρατός ξηράς, σήμερα πρέπει να δούμε πώς ο σχεδιασμός αυτός επεκτείνεται και στη θάλασσα, ενόψει και των ενεργειακών προοπτικών της χώρας αλλά και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος».

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «αναντίλεκτα τίθεται και θέμα ενίσχυσης με μέσα, προκειμένου να είμαστε σε θέση να ασκούμε καλύτερη επιτήρηση και έλεγχο στη θαλάσσια περιοχή μας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση