ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δωρεάν wifi σύντομα σε κοινότητες

Αισιοδοξία εκφράζει η Επιτροπή Εμπορίου ότι οι πάροχοι θα βρουν τη χρυσή τομή

Διαφορές στα σημεία εκφράζουν οι πάροχοι διαδικτύου για την δυνατότητα δημιουργίας ελεύθερης ζώνης διαδικτύου, μέσω της τοποθέτησης ασύρματων δικτύων με δωρεάν πρόσβαση (wifi hotspots) σε κοινότητες και αστικές περιοχές, εκφράστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Στέλιος Χειμώνας, ανέφερε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι κοινός στόχος των εταιρειών είναι να τεθούν περιορισμοί όσον αφορά στη χρονική διάρκεια και στην ταχύτητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η Cyta εκφράζει την άποψη ότι επιπρόσθετοι περιορισμοί θα πρέπει να τεθούν επίσης και για τις εφαρμογές, στις οποίες οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, επισήμανε ότι στόχος είναι η δωρεάν χρήση του διαδικτύου σε κεντρικά σημεία των κοινοτήτων να λειτουργήσει ως «σχολείο ψηφιακής τεχνολογίας», στο οποίο οι χρήστες, οι οποίοι δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα οφέλη και τις διευκολύνσεις που παρέχει, αναζητώντας μελλοντικά μία ατομική ή οικιακή σύνδεση. Ο κ. Χριστοφόρου ευελπιστεί ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για την υλοποίηση του όλου σχεδιασμού, κάνοντας αρχή από τις κοινότητες. Το θέμα οδηγείται για συζήτηση την Παρασκευή στο Υπουργείο Εμπορίου, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι σύντομα οι κάτοικοι των κοινοτήτων θα απολαμβάνουν τη δυνατότητα για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι περιορισμοί
Η πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον των εταιρειών Cyta, Primetel, MTN και Cablenet αφορά στη δημιουργία ενός ή δύο σημείων ασύρματου διαδικτύου, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες κάθε κοινότητας, με τη δυνατότητα παροχής της υπηρεσίας μέχρι 200 ώρες μηνιαίως ανά χρήστη, με ταχύτητα 200 kbps.  Οι τέσσερις πάροχοι συμφωνούν στην επιβολή περιορισμών όσον αφορά στο ανήθικο περιεχόμενο, στην παρακολούθηση προγράμματος μέσω streaming, όπως επίσης και το κατέβασμα περιεχομένου (download). Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου τονίζει ότι οι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν τη δημιουργία των εν λόγω δικτύων είναι τόσο η γεωγραφική κάλυψη όσο και η κίνηση που θα έχει το δίκτυο, ενώ εισήγηση του Υπουργείου είναι να δοθεί σε όλους τους παρόχους ο κατάλογος με τις κοινότητες, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο το δίκτυό τους καλύπτει ή όχι τις περιοχές. Μάλιστα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι σε μία κοινότητα παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον και σημαντική επισκεψιμότητα των κοινοτικών χώρων, ενδέχεται να τοποθετηθούν μέχρι και τρία σημεία wifi. 

Μπλοκάρισμα εφαρμογών
Εκ μέρους της Cyta επισημάνθηκε ότι εκτός από τον περιορισμό στη χρήση, στο περιεχόμενο, όπως επίσης και στην ταχύτητα της σύνδεσης, θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί και σε μερίδα εφαρμογών, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά –αν όχι αντικαθιστούν- τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπως προγράμματα για δωρεάν αποστολή μηνυμάτων και διενέργειας κλήσεων. Παράλληλα, η εταιρεία εκτιμά ότι η προτεινόμενη ταχύτητα της σύνδεσης (200 kbps) είναι αρκετή για κάθε χρήστη, ο οποίος ενδιαφέρεται να ελέγξει την κίνηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (email) ή να επισκεφθεί ιστοσελίδες των κρατικών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι ο ημικρατικός οργανισμός δεν θα επιθυμούσε όπως η νέα υπηρεσία να αντικαταστήσει τις υφιστάμενες οικιακές συνδέσεις διαδικτύου. Ταυτόχρονα, η Cyta σημειώνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψην εξαρχής όλοι οι παράμετροι ή προβληματισμοί και οι οποιοιδήποτε περιορισμοί να τεθούν πριν την τοποθέτηση των σημείων δωρεάν ασύρματου διαδικτύου.

Από την άλλη, η Cablenet διαφωνεί με την προσέγγιση για μπλοκάρισμα εφαρμογών δωρεάν κλήσεων και μηνυμάτων, καθώς φαίνεται να προκύπτει θέμα ελευθερίας στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Νικόλας Σιακόλας, «με την επιβολή φίλτρων φραγής σε εφαρμογές επικοινωνίας, παύει το διαδίκτυο να εξυπηρετεί τους σκοπούς του», εκφράζοντας την ίδια ώρα επιφυλάξεις ότι οι πλήρως εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο ενδέχεται να είναι σε θέση να παρακάμπτουν τα απαγορευτικά φίλτρα, οπότε πιθανώς οι περιορισμοί να μην λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Παράλληλα, ο κ. Σιακόλας επισημαίνοντας ότι ο χρονικός περιορισμός της υπηρεσίας είναι απαραίτητος, συμφώνησε με τους παρευρισκόμενους στο ότι τόσο τα σημεία δωρεάν διαδικτύου δεν θα πρέπει να καταλήξουν να λειτουργούν ως υποκατάστατο των υφιστάμενων υπηρεσιών όσο και στην ανάγκη ξεχωριστής εξέτασης κάθε περίπτωσης/κοινότητας.

Από τη φιλοσοφία στο επιχειρηματικό μοντέλο
Στην τοποθέτησή του εκ μέρους του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Βάσος Βασιλείου, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι τα τεχνικά ζητήματα θα επιλυθούν, τόνισε ότι θα πρέπει να πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στην επιχειρηματική πτυχή του όλου σχεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, ορισμένοι από τους παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι ο στόχος της υπηρεσίας, οι ανάγκες των χρηστών, τα οφέλη, όπως επίσης και η πρόσβαση στην υπηρεσία με τους ίδιους ή διαφορετικούς όρους σε όλες τις κοινότητες από όλους τους παρόχους. «Από τη φιλοσοφία, ας περάσουμε στο επιχειρηματικό μοντέλο», πρόσθεσε.

Την ώρα που η Ένωση Δήμων κάνει λόγο για διαφορετικό κοινό με άλλες ανάγκες, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου τονίζει όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι των κοινοτήτων δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε ευρωζωνικές υπηρεσίες. Οι παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να συνυπολογιστούν, σύμφωνα με τις κοινότητες, είναι ο αριθμός των χρηστών και ποιες μέρες παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες για πρόσβαση στο διαδίκτυο, τονίζοντας παράλληλα ότι το δωρεάν διαδίκτυο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, που θα πρέπει να εξυπηρετεί το κοινό.

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση