ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζέτα: «Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία αποτελεί προσβολή»

Μήνυμα της Υπ. Εργασίας σε συν. Τύπου της Επ. Ισότητας

ΚΥΠΕ


Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί, ιδιαίτερα στο χώρο της εργασίας, μια σχετικά συχνή προσβολή σε βάρος των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών, οι οποίες αφενός υφίστανται μία άνιση μεταχείριση και, αφετέρου, αποσιωπούν το γεγονός, φοβούμενες κυρίως το διασυρμό και την κοινωνική κατακραυγή, αλλά και την επιδείνωση των εργασιακών τους συνθηκών. Αυτό το μήνυμα έστειλε τη Δευτέρα  η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της σε συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Ανδρέας Μυλωνάς, η Υπουργός ανέφερε ότι η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους. Τη λεκτική, τη φυσική και την οπτική συμπεριφορά.

Έρευνες, είπε, δείχνουν ότι το 90% των γυναικών, που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους, σιωπούν και δεν το αναφέρουν, μη θέλοντας να διακινδυνεύσουν τις θέσεις τους ή να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους.

Τα περισσότερα περιστατικά είχαν στην πλειοψηφία τους άνδρες ως δράστες (εννέα στις δέκα περιπτώσεις), αν και υπήρξαν περιστατικά γυναίκας δράστη (μία στις δέκα περιπτώσεις).
Οπως είπε, οι δράστες βρίσκονταν, κυρίως ιεραρχικά, στην ίδια ή ανώτερη θέση από τα θύματα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι το σημαντικότερο αποτρεπτικό μέτρο εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι η εκπαίδευση ολόκληρου του προσωπικού σε όλα τα τμήματα και σε όλα τα επίπεδα για το τι αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά.

“Ο εργοδότης, μόλις περιέλθει σε γνώση του η σεξουαλική παρενόχληση ή οι συνέπειες της, καλείται να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο για την παύση ή μη επανάληψη τους, καθώς και για την άρση των συνεπειών τους. Σε αντίθετη περίπτωση είναι συνυπεύθυνος εξ ολοκλήρου με το πρόσωπο που είναι αρμόδιο ή υπεύθυνο διάπραξης της απαγορευμένης πράξης. Ο εργοδότης θα υποστεί τις αστικές συνέπειες περί αποζημιώσεων είτε γνωρίζει είτε όχι τη διάπραξη των ενεργειών, είτε τις ενέκρινε είτε όχι, είτε τις ενθάρρυνε είτε όχι, είτε πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο είτε από κάποιον εργαζόμενό του, διευθυντικό του στέλεχος, εκπαιδευόμενο του κ.λπ.”, ανέφερε.

Συνεχάρη το Ινστιτούτο Νευρολογίας που έχει υιοθετήσει κώδικα πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και υλοποιεί σχεδιασμό για ορισμό λειτουργού ισότητας και εκπαίδευση του προσωπικού.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι παράλληλα με τα πιο πάνω οφέλη, ο οργανισμός έχει πλέον τη δυνατότητα να πιστοποιείται από το κράτος για καλές πρακτικές ισότητας που εφαρμόζει, μέσω του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την εφαρμογή καλών πρακτικών ισότητας των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον.

Οπως εξήγησε, οι επιλογές για πιστοποίηση είναι δύο. Η πρώτη αφορά την πιστοποίηση μιας καλής πρακτικής και καλύπτει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας μεμονωμένης πρακτικής ή την εφαρμογή υφιστάμενης πρακτικής, ενώ η δεύτερη, την πιστοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος προώθησης της ισότητας των φύλων. Οι οργανισμοί/επιχειρήσεις που πιστοποιούνται, θα βραβεύονται σε ειδική τελετή και θα προβάλλονται ως πρότυπα που σέβονται και προάγουν την ισότητα των δύο φύλων.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Αναπληρωτής Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας, Λεωνίδας Φυλακτού, είπε ότι το Ινστιτούτο, ως οργανισμός που προσπαθεί να εναρμονίζεται με τις κρατικές νομοθεσίες, προχώρησε στην υλοποίηση τριών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης, με απώτερο πάντα σκοπό του, την αποτροπή τέτοιων κρουσμάτων.

Τ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση