ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισχυρή αμυντική συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ

Πολιτικά μηνύματα έστειλε η στρατιωτική άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ώρα που η Άγκυρα τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί της έντασης στην περιοχή με το ερευνητικό της σκάφος να αλωνίζει τις νότιες θαλάσσιες περιοχές της Δημοκρατίας Κύπρος και Ισραήλ πρόσθεσαν ένα σημαντικό κομμάτι στο κεφάλαιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Η δεύτερη ευρείας κλίμακα στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία Ονήσιλος- Γεδεών κατέδειξε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών σε θέματα αμυντικής συνεργασίας πάνε από το καλό στο καλύτερο με την Κύπρο να ενισχύει στην περιοχή τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Πλήρως ικανοποιημένη εμφανίσθηκε η Λευκωσία με τον Υπουργό Άμυνας λακωνικά νε δηλώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης σε περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα σενάρια της άσκησης
Στην κοινή άσκηση Κύπρου Ισραήλ το ζητούμενο όπως πληροφορούμαστε ήταν η δοκιμασία οπλικών συστημάτων και χειριστών σε ακραίες καταστάσεις. Η αεράμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας δοκιμάσθηκε σε «επίθεση εχθρικών αεροσκαφών» τον ρόλο των οποίων είχαν αναλάβει F15 και F16 της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας τα οποία κατά κύματα πραγματοποιούσαν είσοδο στο FIR Λευκωσίας.

Την ίδια ώρα στο έδαφος τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων είχαν ως αποστολή την «εχθρική» αναχαίτιση με τον εγκλωβισμό των αεροσκαφών. Μια δοκιμασία που όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αποπερατώθηκε με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Επίκεντρο της συγκεκριμένης φάσης της άσκησης ήταν το αεροδρόμιο Πάφου αλλά και περιοχές της ορεινής Κύπρου όπου τα Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποιούσαν βυθίσεις και προσβολή στόχων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρισκόταν και δεύτερη φάση της άσκησης με την συμμετοχή επίγειων δυνάμεων.

Από τις εισόδους των μαχητικών αεροσκαφών στο FIR Λευκωσίας δοκιμάσθηκαν οι συστοιχίες των ρωσικών TOR MI 1 καθώς και άλλα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς.

Πέταξαν πάνω από το Barbaros
Πηγές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους έλεγαν στην «Κ» ότι το σενάριο της άσκησης από αέρος μετατοπίσθηκε και προς την Λεμεσό και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές στις οποίες εκείνη την ώρα κινείτο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Τα Ισραηλινά μαχητικά όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές πραγματοποίησαν βυθίσεις στην περιοχή πλήττοντας εικονικούς στόχους και μετά αποχώρησαν. Το ίδιο σενάριο είχε πραγματοποιηθεί πριν ενάμιση χρόνο  σε περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου όταν οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή.
 
Σε εξέλιξη η ρωσική άσκηση
Παράλληλα με την Κυπρο-Ισραηλινή άσκηση κανονικά εξαλλασσόταν το σενάριο της άσκησης πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που πραγματοποιείται σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου. Η άσκηση των ρώσων περιλαμβάνει βολές σε θαλάσσιους στόχους.

Στην περιοχή της Λεμεσού το μεσημέρι της Τρίτης προκλήθηκαν προβλήματα στις ασύρματες επικοινωνίες διαδικτύου που ανεπίσημα αποδίδονται σε ηλεκτρονικά αντίμετρα από τα ρωσικά πλοία.
 
Το Barbaros συνεχίζει τις βόλτες στην ΑΟΖ
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνέχισε για δεύτερη μέρα τις παράνομες κινήσεις του εντός της ΑΟΖ. Μετά το τεμάχιο τρία το Barbaros εισήλθε στα τεμάχια δυο και ένα της ΑΟΖ φθάνοντας μέχρι το ύψος της Λεμεσού σε απόσταση από την ξηρά πέραν των 12 ναυτικών μιλίων.

Νωρίς το απόγευμα το ερευνητικό σκάφος πραγματοποίησε στροφή σαρώνοντας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης το οικόπεδο 1 που βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση