ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αισιόδοξος για λύση ο Μπαν γκι Μουν

Κυκλοφόρησε έρευνα των Ην. Εθνών

ΚΥΠΕ

Την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο αντικειμενικός στόχος για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί, «με την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα πολιτική βούληση των ηγετών και των αντίστοιχων κοινοτήτων τους κυριαρχήσει και ότι θα υπάρχει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα», εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, σε έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση για όλες τις ειδικές πολιτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, μεταξύ αυτών και της Κύπρου.

Η έκθεση έχει ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου, όμως κυκλοφόρησε χθες, ενώ παρόμοιες αισιόδοξες προβλέψεις περιέχονται και σε παλαιότερες εκθέσεις, που κυκλοφορούν για να βοηθήσουν τη Γενική Συνέλευση στην έγκριση του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Το κεφάλαιο για την Κύπρο ξεκινά με μία συνοπτική περιγραφή των δραστηριοτήτων του Αλεξάντερ Ντάουνερ, από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2008, μέχρι την παραίτησή του και τα όσα καταγράφηκαν στο Κυπριακό.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει στην έκθεσή του πως μετά από μια περίοδο εντατικών συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013, οι ηγέτες συνέχισαν τις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις το Φεβρουάριο του 2014, με την υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης που καθορίζει τις παραμέτρους μιας ενωμένης Κύπρου.


Προσθέτει ότι το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου θα συνεχίσει να διευκολύνει τις συνεδριάσεις των δύο διαπραγματευτών, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα.
«Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών ανταλλάσσουν έγγραφα σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τα διάφορα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Εκτός από τις κοινές συνεδριάσεις των διαπραγματευτών, τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να προβαίνουν σε τακτικές εκ του σύνεγγυς συναντήσεις χωριστά με τις δύο πλευρές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με συγκεκριμένα θέματα».

Συνάντηση Άιντε - Μπαν
Εξάλλου, συνάντηση με το ΓΓ του Μπαν γκι-Μουν θα έχει την Πέμπτη στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) ο ειδικός του σύμβουλος για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Στην ερώτηση που θέτουν τις τελευταίες μέρες Τούρκοι δημοσιογράφοι, για την επιστολή του Τ/κ ηγέτη Ντεβρίς Έρογλου προς τον Μπαν γκι-Μουν, ο κ. Χακ είπε πως «δεν υπάρχει επιστολή από τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Κατ’ ακρίβεια η επιστολή διαβιβάστηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας, τον κ. Μεχμέτ Ντάνα, ο οποίος περιγράφεται ως αντιπρόσωπος».

Πρόσθεσε ότι η επιστολή έχει πάει στο ΓΓ και θα κυκλοφορήσει ως έγγραφο της ΓΣ του ΟΗΕ

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση