ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για την Τουρκία

Δίνουν από κοινού Λευκωσία και Αθήνα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σκληρή διπλωματική μάχη δίδουν από κοινού Λευκωσία και Αθήνα, στις Βρυξέλλες, με στόχο, το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να στέλνει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, καλώντας την να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης, ο συντονισμός των κινήσεων συμφωνήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί στο ξενοδοχείο του.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ, σύμμαχοι της Λευκωσίας και της Αθήνας είναι η Γερμανία και η Ιταλία.
Στη ρητή καταδίκη της Τουρκίας αντιδρούν η Βρετανία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Οι τρεις χώρες θεωρούν ότι πρέπει να σταλεί πιο ήπιο μήνυμα, για να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση.

Αισιοδοξία ότι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα στέλνει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, εκφράζει η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες και δίδεται σκληρή διπλωματική μάχη ώστε να σταλεί στην Αγκυρα το μήνυμα ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αυτές οι παρανομίες.
Επεσήμανε την ανάγκη να επιδειχθεί κοινοτική αλληλεγγύη και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση