ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εικονική άσκηση κατά του Έμπολα

Κενά και ελλείψεις στην πρώτη άσκηση

ΚΥΠΕ

Με κενά και ελλείψεις πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η πρώτη εικονική άσκηση διαχείρισης ύποπτου κρούσματος από τον ιό Έμπολα.

Σκοπός της άσκηση ήταν η αξιολόγηση της ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος από τον ιό Έμπολα, καθώς επίσης και η αξιολόγηση της συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε,  για πρώτη φορά, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, Φίλιππου Πατσαλή, ενώ σε αυτή συμμετείχαν το Αεροδρόμιο Λάρνακας, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης υπήρχαν αξιολογητές σε κάθε σημείο της άσκησης, οι οποίοι κατέγραψαν τις αδυναμίες και τα κενά που παρουσιάστηκαν και εντός της ημέρας θα γίνει μελέτη και αξιολόγηση της άσκησης, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Η άσκηση αφορούσε δύο σενάρια διαχείρισης ύποπτου περιστατικού από Έμπολα. Το πρώτο σενάριο αναφερόταν σε ένα πιθανό περιστατικό Έμπόλα, το οποίο παρουσιάστηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και η άσκηση κατέδειξε όλες τις ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, από την αξιολόγησή του, μέχρι τη διακομιδή του περιστατικού στο ΓΝΛ και ακολούθως τη διαχείρισή του, δηλαδή την περίθαλψη του από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Το δεύτερο σενάριο αφορούσε ένα φοιτητή από χώρα υψηλού κινδύνου, ο οποίος έχει  τα συμπτώματα του ιού και φτάνει στις πρώτες βοήθειες του ΓΝΛ. Η άσκηση κατέδειξε τις ενέργειες που θα γίνουν από τη στιγμή που φτάνει ένα ύποπτο κρούσμα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, μέχρι τη διακομιδή του στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο περίθαλψης τέτοιων περιτατικών, το οποίος βρίσκεται δίπλα και έξω από τις Πρώτες Βοήθειες και εκτός του κύριου κορμού του ΓΝΛ.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι παρευρισκόμενοι  είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, τις ειδικές στολές, τις ειδικές συνθήκες και όλα όσα περιγράφονται με λεπτομέρεια στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας, για αντιμετώπιση ενός πιθανού  περιστατικού με ιό Έμπολα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά από την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι τυχόν κενά και ελλείψεις έχουν καταγραφεί από τους αξιολογητές, προσθέτοντας πως “αυτός  είναι ο λόγος που γίνονται οι ασκήσεις, για να  υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν εκείνες οι σημαντικές λεπτομέρειες, τα σημαντικά κενά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις προσωπικού”.

“Είναι απαραίτητο να καλυφθούν αυτά τα κενά, ούτως ώστε να περιοριστεί το ύποπτο κρούσμα κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην μολύνει και να δημιουργήσει επιδημία. Νομίζω ότι όσοι από εμάς έχουν παρακολουθήσει την άσκηση, ίσως να έχουμε εντοπίσει κάποια κενά, όμως οι αξιολογητές είναι έμπειροι στο θέμα αυτό. Είχαν συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, συγκεκριμένους καταλόγους, όπου βαθμολογούσαν συγκεκριμένα στάδια και ενέργειες της άσκησης και όλα αυτά εντός της ημέρας θα εξεταστούν, θα αξιολογηθούν, ούτως ώστε να πάρουμε διορθωτικά μέτρα”, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικές στολές του προσωπικού, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως οι οδηγίες που έρχονται στα κράτη συνεχώς αλλάζουν, ενώ συνεχώς αλλάζουν και οι προδιαγραφές για τις στολές, για να προσθέσει ότι γι` αυτό το λόγο έχουν προμηθευτεί διαφορετικές στολές  από τις προδιαγραφόμενες. Ωστόσο, είπε πως το Υπουργείο Υγείας συνεχώς ανταποκρίνεται και έχουν ήδη παραγγελθεί άλλες στολές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι γίνεται σε περίπτωση έξαρσης του ιού στη χώρα μας, ο κ. Πατσαλής είπε πως το Υπουργείο του έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης, στο οποίο αναφέρονται με λεπτομέρεια ποια είναι τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται τόσο για την αντιμετώπιση, όσο και για την εξάπλωση του ιού, ούτως ώστε αφενός να μην επεκταθεί και αφετέρου να περιοριστεί με συγκεκριμένα μέτρα, που αφορούν πολίτες, που μπορεί να έρθουν στην χώρα από  λιμάνια, αεροδρόμια ή οδοφράγματα.

“Αυτά τα μέτρα που ακολουθούμε σήμερα”, είπε, “είναι μέτρα που ακολουθούνται και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για κάποιες κατηγορίες που υπάρχουν και συνδέονται με πολίτες που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου έχουμε πάρει και εμείς μέτρα. Έχουμε, επίσης, σχέδιο δράσης εάν υπάρξει κρούσμα ή εάν η κατάσταση γίνει ακόμα πιο δύσκολη πιο επικίνδυνη, εκτός Κύπρου, να αλλάξουμε τα μέτρα και να γίνουν πιο αυστηρά, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος”.

Είπε, μάλιστα, ότι αυτό ισχύει και τον κοροναϊό, ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, διότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, πέραν από τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, με παρόμοια κατάσταση σαν τη δική μας.


.

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση