ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντισυνταγματικά και τα τέσσερα νομοθετήματα για τις εκποιήσεις

Το Ανώτατο δικαίωσε τον ΠτΔ

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ως αντισυνταγματικά τα τέσσερα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις.

Το Ανώτατο εξέτασε τέσσερεις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας που  αφορούν: Την προστασία της πρώτης κατοικίας και  μικρής επαγγελματικής στέγης έως 350.000 ευρώ. Τη διαγραφή των ενυπόθηκων δανείων για εκποιήσεις. Τη διαγραφή των υποχρεώσεων εγγυητών και την αναστολή εφαρμογής του νόμου περί εκποιήσεων ώστε να εφαρμοστεί μαζί με την νομοθεσία με το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Επισημαίνεται ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι τα νομοθετήματα καταστρατηγούν συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου εντόπισε σε κάποια από τα άρθρα των 4 νομοθετημάτων για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προχωρήσει σε αναφορές.  παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, καθώς και των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία του συμβάλλεσθαι και το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια.

 Ανακοινώνοντας τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου για κάθε αναφορά ξεχωριστά, ο Πρόεδρός του Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκαν παραβιάσεις σε άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα του κάθε νομοθετήματος δεν εξετάστηκε η αντισυνταγματικότητα άλλων άρθρων.

Σημειώνεται ότι νομική μάχη δόθηκε για οκτώ νομικά σημεία που αφορούν:
το περιουσιακό
την ελευθερία άσκησης επαγγέλματος
το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι
την ισότητα
την προσφυγή στη δικαιοσύνη
τη διάκριση εξουσιών
το νόμο της φυσικής δικαιοσύνης
πότε μπορεί να τεθεί σε ισχύ ένας νόμος.
Η απόφαση είναι τελεσίδικη, αφού δεν υπάρχει πιθανότητα προσφυγής σε ξένο ένδικο μέσο.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το Eurogroup που θα συνέλθει στις 6 Νεμβρίου 2014 θα εγκρίνει τη δόση ύψους πέραν των 300 εκ. ευρώ προς την Κύπρο.

Γεν. Εισαγγελέας: «Βοηθείται η χώρα να προχωρήσει μπροστά»
Με τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις τέσσερις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας βοηθείται η χώρα να προχωρήσει μπροστά χωρίς οποιαδήποτε εμπόδια, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα ενημερώσει καθηκόντως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου.

Στις δηλώσεις του, εξερχόμενος του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συμφωνούσε με κάποιες από τις πρόνοιες των νομοθετημάτων, προσθέτοντας ότι μερικές από αυτές «θα ενσωματωθούν τελικά είτε σε άλλα νομοσχέδια, είτε μέσα στον κυρίως νόμο με κάποια άλλη ευκαιρία».

Εντούτοις, σημείωσε, «ήταν η θέση μας ότι δεν είχαν γίνει με το σωστό τρόπο και κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης έτσι ώστε να μην προσκρούουν σε διατάξεις του Συντάγματος». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προσβάλλει τη συνταγματικότητα των τεσσάρων αυτών νομοθετημάτων».

«Είναι η γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι πράγματι και τα τέσσερα αυτά νομοθετήματα παρουσιάζουν προβλήματα συνταγματικής φύσεως, με αποτέλεσμα οι νόμοι στο σύνολο να μην μπορούν να σταθούν και επομένως εκπίπτουν, δηλαδή έρχονται σε τέλος», είπε.

Με αυτόν τον τρόπο, επεσήμανε ο κ. Κληρίδης, «βοηθείται η χώρα να προχωρήσει μπροστά χωρίς οποιαδήποτε πλέον εμπόδια». Κληθείς να πει αν θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση, είπε «καθηκόντως». Σε ερώτηση αν είναι τελεσίδικη η απόφαση, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «στην Κύπρο δεν υπάρχει άλλο τριτοβάθμιο όργανο επομένως είναι τελεσίδικη».

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ακόμα ότι «η Κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στην διαδικασία ετοιμασίας νομοσχεδίων σε προχωρημένο στάδιο, έτσι ώστε να θεσπιστούν σε νόμους διάφορα μέτρα τα οποία εμπίπτουν μέσα στο λεγόμενο δίχτυ της αφερεγγυότητας και προχωρούν με κάθε σπουδή έτσι ώστε να ληφθούν κάποιες συνταγματικά κατοχυρωμένες πρόνοιες που θα απαμβλύνουν τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν, είτε από το νόμο των εκποιήσεων, είτε άλλως πως».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι προσχέδια των νομοσχεδίων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προβλέπουν αυστηρά κριτήρια και διαγραφές χρεών για λίγους, είπε ότι «δεν θα προβώ σε σχόλιο επί της ουσίας».

Εκείνο όμως το οποίο μπορεί και πρέπει να πει κάποιος, σημείωσε, «είναι ότι οι γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έχουν εκδοθεί σήμερα θα είναι και πρέπει να είναι οδηγός και φάρος έτσι ώστε να αποφευχθούν και στα νέα νομοθετήματα οποιαδήποτε ατοπήματα που θα δημιουργούν συνταγματικά προβλήματα και να είναι οι νόμοι που θα θεσπιστούν έγκυροι».

Χρ. Κληρίδης: «Ευρύτατες οι επιπτώσεις της απόφασης»
Ευρύτατες επιπτώσεις βλέπει, εκ πρώτης όψεως, ότι θα έχουν οι γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις τέσσερις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εκ των δικηγόρων της Βουλής Χρίστος Κληρίδης, αναφέροντας συγκεκριμένα τον νόμο περί ενοικιοστασίου αλλά και τη νομοθεσία και τις διοικητικές πράξεις για το κούρεμα καταθέσεων.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «δεν έχουμε μελετήσει το πλήρες κείμενο για να συμβουλεύσουμε τη Βουλή για το τι μέτρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου ενδεχόμενα θα μπορούσε να λάβει», προσθέτοντας ότι «θα το πράξουμε εντός της ημέρας».

Το δικαστήριο, είπε, «περιορίστηκε στο άρθρο 26 του Συντάγματος, στο άρθρο 30 του Συντάγματος και στην διάκριση των εξουσιών».

Το άρθρο 26 του Συντάγματος , εξήγησε, «είναι εκείνο το οποίο λέει ότι διασφαλίζεται το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι». Έκρινε το δικαστήριο, σημείωσε, «ότι με τους επίδικους νόμους για απαλλαγή των εγγυητών σε περίπτωση εκποίησης με ιδιωτική πώληση, υπάρχει επέμβαση στο συμβατικό αυτό δικαίωμα κατά τρόπο που δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα».

Βεβαίως, πρόσθεσε, «οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης δεδομένου ότι μέχρι σήμερα θεωρείτω ότι το άρθρο 26 εφαρμόζεται μόνο στα αρχικά στάδια της σύμβασης, στο δικαίωμα δηλαδή και τις προϋποθέσεις για τη σύμβαση, επεκτάθηκε για πρώτη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο σε μετά τη σύμβαση υποχρεώσεις και δικαιώματα, το οποίο θα έχει πολύ καταλυτικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στο νόμο για το ενοικιοστάσιο».

Όσον αφορά το άρθρο 30 του Συντάγματος, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, που «κατοχυρώνει το δικαίωμα πρόσβασης στο δικαστήριο και επειδή ο ένας εκ των νόμων έλεγε ότι προτού προσφύγει στο δικαστήριο ο αιτητής θα πρέπει να εξαντλήσει εξώδικες προσπάθειες, ότι τούτο αφαιρεί από το δικαίωμα του να προσφεύγει στο δικαστήριο άμεσα, είναι μια πρόνοια την οποία μπορεί να επανεξετάσει η Βουλή και ανάλογα να ρυθμίσει».

«Για το θέμα της διάκρισης των εξουσιών αντιλαμβάνομαι, εκ πρώτης όψεως, ότι ο νόμος ο οποίος προνοούσε ότι με την καταχώρηση της σχετικής αίτησης για αναστολή της εκτέλεσης της διαδικασίας της εκποίησης παγοποιείται αυτόματα η διαδικασία, ότι τούτο επεμβαίνει στη δικαστική εξουσία, ότι είναι θέμα των δικαστών να το δουν», σημείωσε. Αυτά τα θέματα, είπε, «μπορεί να επανορθωθούν κατά τη γνώμη μου με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Το πιο σημαντικό, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, είναι ότι για τις επιχειρήματα «που αφορούσαν το περιουσιακό δικαίωμα, ως επίσης και το δικαίωμα της ισότητας δεν εξέφρασε άποψη το δικαστήριο και έτσι το θέμα παραμένει ανοιχτό».

Σίγουρα θα πρέπει να μελετηθούν οι νόμοι, είπε, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι «θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, ιδιαίτερα και στη νομοθεσία η οποία αφορά τα κουρέματα με δεδομένο ότι δεν είναι επιτρεπτή η επέμβαση στη σύμβαση μεταξύ τράπεζας και πελάτου, οι επεμβάσεις οι οποίες έγιναν με νομοθεσία αλλά και με διοικητικές πράξεις τώρα θα πρέπει να επανεξεταστούν κάτω από το φως της σημερινής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

«Θα έχουν δηλαδή ευρύτατες επιπτώσεις οι αποφάσεις αυτές του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε.

Βίκτωρας: «Η απόφαση του Ανωτάτου δεν αφήνει νικητές -ηττημένους»
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αφήνει νικητές και ηττημένους, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η απόφαση «αποδεικνύει πόσο ορθά άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα συνταγματικά του δικαιώματα».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θέλει να τονίσει ότι δεν θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφήνει νικητές και ηττημένους».

«Αντίθετα η απόφαση αποκαθιστά τη συνταγματική τάξη και την ίδια ώρα επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του τόσο αναγκαίου προγράμματος για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας» σημείωσε.

“Είναι η ώρα της ευθύνης, της συναίνεσης και της συνεργασίας Κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και την κύρια κατοικία όσων χρειάζονται την προστασία της Πολιτείας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

 ΥΠΟΙΚ: «Στο χέρι μας η επανάκτηση της εμπιστοσύνης»
Στο χέρι μας είναι να αποκαταστήσουμε όχι μόνο την αναγκαία χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την προοπτική πλήρους επανάκτησης της εμπιστοσύνης που τελικά θα καταστήσει αχρείαστη την εξάρτηση έναντι τρίτων.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και κατά πόσο αυτή ανοίγει το δρόμο για κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο και εκταμίευση της επόμενης δόσης.

 

.


 

 

 

 

 

.

 


 

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση