ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία δεν σταματά τις σεισμογραφικές έρευνες για ΦΑ

Αυτή τη γραμμή εδωσε σε μαραθώνια συνεδρία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

«Θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στην περιοχή όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει εξουσιοδοτήσει την εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία για έρευνες». Αυτό υπήρξε το μήνυμα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας προς την Λευκωσία, του οποίου έληξε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλείας, στην οποία προήδρευσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι στρατηγοί και οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης συζήτησαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Μεταξύ αυτών των θεμάτων ξεχώρισε το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του συμβουλίου, οι Τούρκοι στρατηγοί και τα μέλη της κυβέρνησης εστίασαν την προσοχή τους στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο πλευρές υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα τους για την συνέχεια των τουρκικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στα πλαίσια της χθεσινής συνεδρίασης, η Άγκυρα, για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι συσχετίζει τις εξελίξεις στην Κύπρο με τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Για αυτό τον λόγο, το ανακοινωθέν του συμβουλίου υπογραμμίζει ότι το Κυπριακό συζητήθηκε σε σχέση με το Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά.
 
Εκτός από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας εστίασε την προσοχή του σε δυο πεδία. Πρώτον, μελετήθηκαν ζητήματα, τα οποία αφορούν την καταπολέμηση του Κινήματος Γκιουλέν. Δεύτερον, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό. Σε ότι αφορά το τελευταίο, ξεχωρίζει ένα σημείο, το οποίο μας προϊδεάζει για την σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας.

 Στο ανακοινωθέν του συμβουλίου, παράλληλα με τις συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης με το κουρδικό κίνημα υπογραμμίζεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για  διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας στην Τουρκία. Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, η Άγκυρα υπογραμμίζει την σημασία της τάξης και της ασφάλειας και όχι των διαπραγματεύσεων στο Κουρδικό Ζήτημα.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, η οποία διήρκησε 10 ώρες και 20 λεπτά, συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία, στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη. Οι Τούρκοι στρατηγοί συζήτησαν με τα μέλη της κυβέρνησης την δράση του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ.

Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας μελέτησε και θέματα, τα οποία αφορούν το μέλλον της Ουκρανίας, της Λιβύης, της Υεμένης.

 

 

 


.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση