ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΚΟ: Στόχος της Κυβέρνησης ο έλεγχος των τραπεζών

Αιχμές για τα πρόσωπα που αναδείχθηκαν σε θέσεις των Διοικητικών Συμβούλων της Τράπεζας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παραδοξότητα χαρακτήρισε το γεγονός ότι η νέα Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, με τη σιωπηρή συνεργασία και συναίνεση της Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε το μη διορισμό εκπρόσωπου των καταθετών της πρώην Λαϊκής και των «κουρεμένων» Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, η Εκπρόσωπος Τύπος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Κατά τη διάρκεια σημερινής Δημοσιογραφικής Διάσκεψης, η κ. Ερωτοκρίτου υποστήριξε, πως η Γ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου «ψήφισε τους πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη και τους ανέδειξε στη θέση των διοικητικών συμβούλων», αναφέροντας πως «κάποιοι κωφεύουν στις φωνές των καταθετών, των αξιογράφων και των εργαζομένων και ακούνε μόνο τους πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να απαντήσει αμέσως στο κατά πόσο θα εγκρίνει αυτούς τους διορισμούς, περιλαμβανομένου και του διορισμού συγκεκριμένου Διοικητικού Συμβούλου, για τον οποίο ο εσωτερικός ελεγκτής της Τράπεζας Κύπρου συνέταξε έκθεση και είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας να παυτεί, λόγω του ότι είχε διαρρεύσει εμπιστευτικές  και απόρρητες πληροφορίες προς τρίτους.

«Δυστυχώς» σημείωσε η κ. Ερωτοκρίτου, «διαπιστώνεται για ακόμη μια φορά, πως η μόνη έγνοια της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν και είναι το πως θα αποκτήσει τον έλεγχο των τραπεζών της Κύπρου».

«Προχώρησε σε πολιτικούς διορισμούς στο Συνεργατισμό και στην Ελληνική Τράπεζα και τώρα, με περίεργες διαδικασίες και τη σιωπηρή συναίνεση της Κεντρικής, ελέγχει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Κατά τα άλλα, οι μαζικές εκποιήσεις αποτελούν κατά την Κυβέρνηση τη σωτηρία της χώρας…» κατέληξε, προαναγγέλοντας πως  το Δημοκρατικό Κόμμα προτίθεται να καταθέσει τροπολογία στον Περί Εξυγίανσης Νόμο, έτσι ώστε τράπεζα που διασώζεται με δικά της μέσα (bail-in) να έχει υποχρέωση να διορίζει ως παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μη-εκτελεστικούς Διοικητικούς Συμβούλους, οι οποίοι θα επιλέγονται σε γενική συνέλευση των «κουρεμένων» καταθετών της τράπεζας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση