ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρέμβαση Μπάιντεν για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων

Επανέναρξη συνομιλιών και ομοσπονδία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Το βράδυ του Σαββάτου, από τα παράλια του Βοσπόρου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε άκρως σημαντικά μηνύματα για το Κυπριακό. Μιλώντας στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο Τζο Μπάϊντεν υπογράμμισε την σημασία της άμεσης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος.
 
Απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν και στον τουρκικό τύπο, ο κ. Μπάϊντεν υπογράμμισε την σημασία της ομοσπονδιακής λύσης.
 
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού με βάση την διζωνική ομοσπονδία και υπό την ηγεσία της Ε.Ε.», τονίζει ο κ. Μπάϊντεν, ο οποίος προσθέτει: «Σήμερα, σε περίπτωση που εκδηλωθεί πολιτική βούληση για λύση, θα αναδυθεί μια δυναμική για την λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, των κρατών της περιοχής και των όλων των λαών του νησιού».
 
Ο κ. Μπάϊντεν ζήτησε από τις δυο ηγεσίες να επιστρέψουν μια ώρα αρχύτερα στο τραπέζι των συνομιλιών. Παράλληλα, οι δυο πλευρές θα πρέπει να ρίξουν τους τόνους στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε την σημασία των κερδών από την ΑΟΖ για τις δυο κοινότητες.
 
Απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Μπάϊντεν υπενθύμισε ότι τον προηγούμενο Μάιο πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. «Αρχικά δεν το είχα κατανοήσει. Ήμουν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο επισκέφθηκε την Κύπρο τα τελευταία 50 χρόνια».
 
Τι λένε οι πληροφορίες της «Κ»;
Τι υπογραμμίζουν οι πηγές της εφημερίδας μας, σχετικά με την συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν και την αναφορά των δυο ανδρών στο Κυπριακό; Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ξεχωρίζουν δυο σημεία. Οι δυο πλευρές συμφωνούν για την σημασία του ελέγχου της έντασης στην Κύπρο και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Τουρκία διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο. Απέναντι σε αυτή την τοποθέτηση, η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται καθησυχαστική, τονίζοντας ότι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια συμβιβαστική λύση στο Κυπριακό.
 
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι όπως έχει ενημερώσει ήδη τους αναγνώστες της η «Κ», η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η συνεργασία των δυο πλευρών στην ΑΟΖ είναι εφικτή και δίχως την λύση του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έντονο παρασκήνιο για το Κυπριακό στην Κωνσταντινούπολη
Νταβούτογλου: Κοινή επιτροπή για τη διαχείρηση του ΦΑ στην Κύπρο
Μπάιντεν: Το ΦΑ σημαντικό για τη συνεργασία-ασφάλεια-σταθερότητα

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση