ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρεις νέες συλλήψεις για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ (upd)

Υπό σύλληψη ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Σιαήλης και άλλοι δυο εργολάβοι από τη Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ψεσινή κατάθεση του πρώην Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα άνοιξε νέο κύκλο συλλήψεων για την πολύκροτη υπόθεση του ΣΑΠΑ στην Πάφο, αφού το απόγευμα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης τριών προσώπων.

Νωρίς το απόγευμα η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών προσώπων. Του επικεφαλή της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ Πάφου Γιώργου Σιαήλη και των Ανδρέα Χειμαρίδη, Εκτελεστικού Διευθυντή της εταιρείας MEDCON, και Κυριάκου Χρυσοχόου, Πρόεδρου και Διευθύνων Σύμβουλου της εταιρείας ΝΕΜΕΣΙΣ, οι οποίοι διαμένουν στη Λευκωσία.

Οι δύο εργολάβοι μεταφέρονται αυτή τη στιγμή στην Πάφο προκειμένου να προβούν σε κατάθεση στην ανακριτική ομάδα η οποία εξετάζει τον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης.

Οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται αύριο να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου για την έκδοση διατάγματος κράτησης τους. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε νέες συλλήψεις εντός της ημέρας αλλά και των επομένων 24ώρων φαίνεται να οδηγούνται οι αστυνομικές αρχές, μετά την αξιολόγηση της χθεσινής, πολύωρης κατάθεσης του πρώην Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα.

Σε δηλώσεις του από την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας κ. Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε πως η κατάθεση του τέως Δημάρχου καθώς και οι μέχρι στιγμής έρευνες και στοιχεία που έχουν εξασφαλιστεί, απασχόλησαν σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην ΑΔΕ Λεμεσού και στην οποίαν συμμετείχαν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής ΤΑΕ Αρχηγείου και ο επικεφαλής των ανακρίσεων.

«Έγινε μια ανασκόπηση, όχι μόνο της κατάθεσης αυτής, αλλά γενικότερα του ανακριτικού έργου που έχει διεκπεραιωθεί και ενημερώθηκε τηλεφωνικά στη συνέχεια ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Γενικός Εισαγγελέας», είπε ο κ. Αγγελίδης, προσθέτοντας ότι "έχουν ληφθεί αποφάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα εντός της ημέρας αλλά και τα επόμενα 24ωρα".

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, το ενδεχόμενο συλλήψεων άλλων προσώπων είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο εξετάζεται και υπέδειξε ότι "τα γεγονότα τρέχουν, αλλάζουν τα δεδομένα, προχωρούμε, βήμα προς βήμα, αξιοποιώντας τις μαρτυρίες που λαμβάνονται και όντως η συγκεκριμένη ανακριτική ομάδα δίνει μάχη με το χρόνο".

Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως "οποιοσδήποτε ενέχεται και υπάρχουν υπόνοιες, εμείς θα προχωρήσουμε χωρίς να γίνει έκπτωση για κανέναν".

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε πως η χθεσινή κατάθεση του Σάββα Βέργα είναι ένα από τα σημαντικότερα μέχρι στιγμής στοιχεία της υπόθεσης και πρόσθεσε ότι οι ανακρίσεις βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο, "έχοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και το ότι οι έρευνες έχουν πάει αρκετά χρόνια πίσω".

Διευκρίνισε δε ότι η αναφορά που έγινε σε σχέση με τους λογαριασμούς Βέργα και Μαληκκίδη αφορούσε διακίνηση συγκεκριμένου χρηματικού ποσού και όχι ότι εντοπίστηκε αυτό το ποσό μέσα στους λογαριασμούς τους.

 "Για τα χρήματα που έχουν αναφερθεί, να διευκρινίσουμε ότι αφορούσε διακίνηση του ποσού των 4,5 εκατομμυρίων, για τον τέως Δήμαρχο και 1,9 εκατομμύρια για τον Διευθυντή του ΣΑΠΑ", συμπλήρωσε.

Η υπόθεση ΣΑΠΑ, τόνισε ο Ανδρέας Αγγελικής, είναι μια από τις πλέον σοβαρές υποθέσεις, έχοντας υπόψη τα αδικήματα τα οποία διερευνώνται, δηλαδή συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, δεκασμό δημοσίου λειτουργού και αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο με τις μίζες στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου.

Ο Σάββας Βέργας σε ψεσινή θεληματική του κατάθεση παραδέχθηκε ενοχή για το θέμα με τις μίζες, κατονομάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή, και της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρικά, για εμπλοκή στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ κατά την πρώτη βάση του έργου.

Καθοριστικό παράγοντα στην αλλαγή στάσης του τέως Δημάρχου Πάφου έπαιξε η σύλληψη της συζύγου του, μια κίνηση των ανακριτικών αρχών η οποία φαίνεται να επιταχύνει τις ανακριτικές διαδικασίες σπάζοντας κάποια στεγανά γύρω απο τις υποθέσεις. Η σύλληψη της στηρίχθηκε στην κατάθεση του εργολάβο Δρακόπουλου ο οποίος κατέθεσε πως έκανε κατάθεση 85.000 ευρώ στο όνομα της μετά απο υπόδειξη του Δημάρχου Πάφου. Η σύζυγος του τέως Δημάρχου Πάφου έχει αφεθεί ελεύθερη απο χθες το βράδυ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της ''Κ'', δεν αποκλείεται η όλη υπόθεση να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που θα ξεφύγει πέραν απο τα γεωγραφικά όρια της Πάφου.

Η υπόθεση του ΣΑΠΑ, την οποία πρώτη αποκάλυψε η ''Κ'' στις 26 Οκτωβρίου θεωρείται απο πολιτικούς αναλυτές ως μια ακόμη προέκταση των αμαρτωλών διασυνδέσεων πολιτικής, τοπικών αρχών, δημόσιου χρήματος και εργολάβων, με απροσδιόριστες μελλοντικές συνέπειες στο πολιτικό σύστημα και στα κόμματα με μεγάλο διαφαινόμενο χαμένο στο κόμμα της ΕΔΕΚ, το οποίο αν ευσταθούν τα λεγόμενα του τέως Δημάρχου, είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις.

Φακοντής: «Εκδικητική η κίνηση Βέργα»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, υποστηρίζει πως καμία ανάμειξη δεν έχει ο ίδιος στο «φαγοπότι» του ΣΑΠΑ.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι καθαρά συκοφαντικοί από οποιονδήποτε και αν  προέρχονται. Αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι έγιναν από τον κ. Βέργα, αυτό έγινε εκδικητικά, διότι είμαι αυτός που πρωτοστάτησε, κατήγγειλε και έβγαλε στο φως το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Βουλευτής, σημειώνοντας πως «το 2012 ενέγραψα θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην οποία με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς παρέπεμπα σε κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος στον ΣΑΠΑ».

Ο κ. Φακοντής εξέφρασε την ετοιμότητα του να δώσει άμεσα ελεύθερη πρόσβαση στην Αστυνομία και τις Ανακριτικές Αρχές στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και τα περιουσιακά μου στοιχεία, παρακάμπτοντας τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν λόγω βουλευτικής ασυλίας.

Φ. Σαρίκας: «Δεν ακολουθώ τη διεφθαρμένη πορεία του κ. Βέργα»
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και πρώην δήμαρχος Πάφου, Φειδίας Σαρίκας δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο ότι με βάση την πληροφόρηση που έχει, φαίνεται πως ο ένας από τους δύο βουλευτές στον οποίο αναφέρεται ο Σάββας Βέργας, είναι ο ίδιος.

«Ηταν αναμενόμενο ότι ο κύριος Βέργας, μετά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, θα προχωρούσε σε κίνηση εντυπωσιασμού. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω τη διεφθαρμένη πορεία του κυρίου Βέργα» είπε ο κ. Σαρίκας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις και έκαμε λόγο για προσπάθεια κατασυκοφάντησής του και κάλεσε τις ανακριτικές αρχές να ελέγξουν τα περιουσιακά του στοιχεία και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς με πλήρη διαφάνεια για να λάμψει η αλήθεια.

Ελεύθερη η Σοφία Βέργα
Στο μεταξύ ελεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί αφέθηκε χθες βράδυ η σύζυγος του Σάββα Βέργα, Σοφία, η οποία είχε συλληφθεί ύστερα από κατάθεση του ιδιοκτήτη της εταιρείας Ενβιτεκ Χρήστου Δρακόπουλου, ότι είχε καταθέσει 85.000 ευρώ, σε λογαριασμό της.

Το ποσό αυτό, είπε, το είχε καταθέσει ως χορηγία προς τον Δήμο, σε λογαριασμό που του έδωσε ο τέως Δήμαρχος.

Σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τις ανακρίσεις
Σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα για να αξιολογηθούν οι καταθέσεις που έχουν ληφθεί για την υπόθεση ΣΑΠΑ στην Πάφο καθώς και το περιεχόμενο της κατάθεσης του τέως Δήμαρχου Πάφου, Σάββα Βέργα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι ο κ. Βέργας αναφέρθηκε σε κάποια πρόσωπα και θα γίνει σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία εντός της ημέρας για να δοθούν σχετικές οδηγίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δρακόπουλος: Κατέθεσα 85.000 ευρώ σε λογαριασμό της Σ. Βέργα
ΔΗΚΟ: Θα εργαστούμε για την επούλωση των πληγών της Πάφου

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση