ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σάββας έκοβε, Βέργας έραβε στο ΣΑΠΑ

Νέα στοιχεία για τη δράση των Βέργα και Μαληκίδη φέρνει στο φως η «Κ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στοιχεία που αποδεικνύουν το βάθος της σήψης στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ) έχουν εντοπίσει οι ανακριτές της υπόθεσης, ενισχύοντας έτσι αυτό το οποίο λεγόταν ευρέως στην πόλη: Ότι το ΣΑΠΑ είχε μετατραπεί σε προσωπικό μαγαζί κάποιων δημοτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα ευρήματα των ανακριτών για ύποπτες διαδρομές μαύρου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ ενισχύονται και από τις αποκαλύψεις εγγράφων που δείχνουν ότι δύο ύποπτοι που κρατούνται προς διευκόλυνση των ανακρίσεων ενεργούσαν ως κράτος εν κράτει.

Τα στοιχεία που έχουν εντοπισθεί και κάποια από αυτά εξασφάλισε και παρουσιάζει η «Κ» ενισχύουν τις υποψίες ότι ο τελών υπό κράτηση παραιτηθείς δήμαρχος και πρώην πρόεδρος του ΣΑΠΑ Σάββας Βέργας, αλλά και ο γενικός διευθυντής Ευτύχιος Μαληκίδης σε δύο τουλάχιστον κραυγαλέες περιπτώσεις αγνόησαν πλήρως τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης του Συμβουλίου, ενεργώντας ως το ΣΑΠΑ να ήταν προσωπική τους επιχείρηση.

Τα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας δείχνουν ότι ο Σάββας Βέργας ενεργούσε ως ο απόλυτος άρχοντας, φθάνοντας στο σημείο να δεσμεύσει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων με συμβόλαια αρκετών χιλιάδων ευρώ χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Στα ίδια έγγραφα φαίνεται επίσης ότι ο Σ. Βέργας λάμβανε αποφάσεις που αφορούσαν μερικά εκατομμύρια ευρώ, αγνοώντας πλήρως τις υποδείξεις των αρμοδίων κρατικών φορέων.

«Αόρατη» συμφωνία ενός εκατομμυρίου
Εντοπίσθηκε τέσσερις μήνες μετά και φέρει την υπογραφή Βέργα

Μία κραυγαλέα περίπτωση ενδεχόμενης κακοδιαχείρισης και υπέρβασης εξουσίας που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε και διαχειριζόταν τους οικονομικούς πόρους ο Σάββας Βέργας είναι ένα έγγραφο που έχουν εντοπίσει οι ανακριτές και έχει στην κατοχή της η «Κ».

Πρόκειται για μία συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ του ΣΑΠΑ και της Medcon – GΟC Joint Venture. Οι απαιτήσεις της Medcon αφορούσαν δύο από τα συμβόλαια του Αποχετευτικού, το Α και Ε, με την εταιρεία να είχε καταχωρήσει αγωγές στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου (Αρ. 1059/13 & 98/14), ενώ προέβη και σε παραπομπή των απαιτήσεών της σε διαιτησία εναντίον του ΣΑΠΑ.

Η Medcon διεκδικούσε την καταβολή ενός επιπρόσθετου ποσού 4 εκατ. ευρώ από το αρχικό συμβόλαιο. Με βάση τα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας προκύπτουν τα εξής απίστευτα. Οι ΣΑΠΑ και Medcon κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό στις 24 Ιουλίου 2014.

Ο ΣΑΠΑ με βάση το συμφωνητικό πλήρωσε αυθημερόν το ποσό των 908.419 ευρώ. Οι αγωγές που είχαν κατατεθεί αποσύρθηκαν και η κάθε πλευρά πλήρωσε τα δικά της δικαστικά έξοδα. Η συγκεκριμένη υπογραφή συμβιβασμού όπως έχει κατατεθεί στην αστυνομία έγινε εν αγνοία της Ολομέλειας του ΣΑΠΑ αλλά και υπηρεσιακών που την ανακάλυψαν πριν από 15 ημέρες. Μάλιστα, στο έγγραφο υπάρχουν οι εξής ιδιόχειρες παρατηρήσεις:

-Τη συμφωνία δεν την ετοίμασε ούτε ο νομικός σύμβουλος του ΣΑΠΑ ούτε ο Άγης Γεωργιάδης (νομικός σύμβουλος Medcon).
-Ποιος την ετοίμασε;
-Δεν ήλθε ποτέ στο ΔΣ προς επικύρωση άρα δεν υπήρχε εξουσιοδότηση για υπογραφή συμφωνίας.

Εκτός ότι η συμφωνία, όπως υποστηρίζεται, συνομολογήθηκε εν αγνοία των οργάνων του ΣΑΠΑ σε αυτή η Medcon καθάρισε διά παντός από ενδεχόμενες διεκδικήσεις πολιτών της Πάφου. Στο καταληκτικό σημείο της συμφωνίας αναφέρεται επακριβώς.

«Το ΣΑΠΑ αναγνωρίζει και δηλώνει ότι η παρούσα (συμφωνία) ισοδυναμεί με έκδοση εκ μέρους του των Τελικών Πιστοποιητικών για τις συμβάσεις και ότι ουδεμία απαίτηση έχει εναντίον της Medcon – Goc Joint Venture ή των υπεργολάβων της στις αναφερόμενες συμβάσεις για επιδιορθώσεις κακοτεχνίες ζημιές καθυστερήσεις απαιτήσεις τρίτων ή διαφορετικά και από σήμερα (24 Ιουλίου 2014) το ΣΑΠΑ αναλαμβάνει πλήρως και ανεπιφύλακτα την ευθύνη τρίτων περιλαμβανομένων δημοτικών και άλλων αρχών για όλα τα έργα και τις εργασίες που εκτελέσθηκαν από τη Medcon – Goc Joint Venture βάσει των συμβάσεων».

Από αυτή την πρόνοια το ΣΑΠΑ αναμένεται να επιβαρυνθεί οικονομικά και ήδη, όπως γνωρίζουμε, έχουν ξεκινήσει αγωγές δημοτών για κακοτεχνίες του έργου.

Ισχυρά στοιχεία για πλαστογραφία
Καταγγελίες για απόφαση ικανοποίησης απαιτήσεων συγκεκριμένου εργολάβου μέχρι 3 εκατ. ευρώ χωρίς απόφαση των οργάνων του ΣΑΠΑ

Μία δεύτερη σοβαρή περίπτωση για την οποία οι ανακριτές έχουν μαρτυρίες είναι οι απαιτήσεις που είχε ο εργολάβος του Συμβολαίου Β του αποχετευτικού έργου της Πάφου.

Περίπτωση για την οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για πλαστογραφία. Συγκεκριμένα υπηρεσιακοί του ΣΑΠΑ αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ανακάλυψαν μία επιστολή του Σάββα Βέργα προς τον Ευστράτιο Ματθαίου, πρόεδρο Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, με την οποία τον πληροφορούσε ότι το ΣΑΠΑ κατέληξε στην απόφαση να καταβάλει στον εργολάβο του Συμβολαίου Β ποσό που δεν θα ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ για πλήρη και τελικό διακανονισμό, περιλαμβανομένων όλων των απαιτήσεων του εργολάβου.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΑΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κλήθηκε από την αστυνομία και κατέθεσε ότι ουδέποτε η Ολομέλεια του ΣΑΠΑ έλαβε σχετική απόφαση. Μάλιστα, όπως είπε, η επιστολή προς την Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων δεν βρέθηκε ποτέ στο αρχείο του ΣΑΠΑ αλλά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Ευτύχιου Μαληκίδη.

Έκαναν ό,τι ήθελαν
Μία άλλη εξίσου σημαντική πτυχή του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόταν το έργο του Αποχετευτικού της Μείζονος περιοχής Πάφου είναι ότι αγνοήθηκαν οι υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου σε ό,τι αφορά κάποια συμβόλαια.

Χαρακτηριστική περίπτωση που βρίσκεται υπό διερεύνηση είναι το συμβόλαιο Α που αφορά τη Γεροσκήπου και η επέκταση που έγινε σε αυτό. Βάσει εγγράφων που κατέχουμε, από τις 4 Δεκεμβρίου 2009 οι Σάββας Βέργας και Ευτύχιος Μαληκίδης προσπαθούσαν να λάβουν τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Λογιστηρίου προκειμένου να προχωρήσουν σε επέκταση του Συμβολαίου Α που είχε ανατεθεί στην εταιρεία Medcon.

Με βάση τα πρακτικά συναντήσεων που είχαν γίνει την περίοδο εκείνη αλλά και σχετική αλληλογραφία το Γενικό Λογιστήριο διά της Ρέας Γεωργιάδου υποστήριξε σθεναρά και εφιστούσε την προσοχή των Σάββα Βέργα και Ευτύχιου Μαληκίδη για τους κινδύνους σε περίπτωση προσφυγής κάποιου στην Αναθεωρητική Αρχή. Συγκεκριμένα η κ. Γεωργιάδου είχε πει:

Σύμφωνα με τα όσα περιέχονται στην επιστολή του ΣΑΠΑ δεν φαίνεται να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία και υπέδειξε ότι η ενδεδειγμένη διαδικασία είναι ο ανοικτός διαγωνισμός. Παρά τις επιμονή του Γενικού Λογιστηρίου και παρά τις υποδείξεις στη συνάντηση της 17 Δεκεμβρίου 2009, πέντε μέρες μετά με επιστολή που υπογράφει ο γενικός διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαληκίδης το υπόλοιπο έργο της Γεροσκήπου δόθηκε απευθείας στην εταιρεία Medcon έναντι του ποσού των 6,67 εκατ. ευρώ.

Η Medcon για τα δύο συμβόλαια Α και Ε, καθώς και για τη συμφωνία συμβιβασμού στις απαιτήσεις που είχε το ποσό έλαβε το ποσό των 33 εκατ. ευρώ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση