ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένωση Δήμων: Ζητήσε πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση από ΥΠΕΣ

ΚΥΠΕ

Την κατάθεση νέας πρότασης για την τοπική αυτοδιοίκηση που να είναι πιο κοντά στη συναίνεση ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών η Ένωση Δήμων, η Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας συνήλθε την Παρασκευή για την εκλογή, μεταξύ άλλων, νέου αντιπροέδρου. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι αναμένουν από τον Υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει μια νέα πρόταση όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση που να είναι πιο κοντά στη συναίνεση που όλοι θέλουν.

Τόνισε ιδιαίτερα το θέμα της συμπλεγματοποίησης η οποία θα επιφέρει πολύ σοβαρές οικονομίες, με βάση, όπως ανέφερε και τις δύο μελέτες που εκπονήθηκαν από Βρετανούς και Ιταλούς εμπειρογνώμονες.  Όπως είπε, οι συμπλεγματοποιήσεις θα είναι εξελικτικές και θα έχουν σχέση μελλοντικά με τον αριθμό των δήμων.

Όσον αφορά το δευτεροβάθμιο όργανο, την επαρχιακή τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι επιθυμούν να δουν κάποια στοιχεία που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα και το συμφέρον του τόπου. Είπε επίσης ότι εκτός από τις εξοικονομήσεις, αυτό που επιθυμούν είναι να δουν και το πώς ενισχύεται η δημοκρατία στο τοπικό επίπεδο και ο εκσυγχρονισμός.

Παράλληλα εισηγήθηκε προς τον Υπουργό για σκοπούς συναίνεσης και συνεννόησης, στο νέο μοντέλο που θα ετοιμάσει να καλέσει και να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να δουν σε ποιο βαθμό προχωρούν μαζί και να βρουν τα στοιχεία της συναίνεσης.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν θα κριθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από τα σκάνδαλα τα οποία προέκυψαν σε ένα δήμο ή μπορεί να προκύψουν σε άλλους δήμους.Ζήτησε επίσης την πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.Επίσης δήλωσε ΄ότι «Λείπε η λογοδοσία. Το αναγνωρίζουμε και είναι και υπό μορφή αυτοκριτικής που γίνεται», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι μετά τα τελευταία γεγονότα και σκάνδαλα που αναφύονται υπάρχει μια στοχοποίηση των Δήμων, ο κ. Γαλανός είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει στοχοποίηση, αλλά υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία για σκάνδαλα, τα οποία όπως είπε δεν υπάρχουν μόνο στους δήμους αλλά καλύπτουν όλο το φάσμα της κυπριακής κοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ούτε υπήρξε διάθεση να ανοίξουν βεντέτα με οποιοδήποτε Υπουργό. «Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με τον Υπουργό Εσωτερικών, θέλουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία γιατί και εκείνος και εμείς είναι για αυτό τον τόπο που αγωνιζόμαστε, γιατί και ο Υπουργός Εσωτερικών και εμείς λογοδοτούμε στους πολίτες και θέλουμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας», είπε.

Νέος Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων ο  Κ. Γιωρκάτζιης
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων εξέλεξε ως νέο αντιπρόεδρο της Ένωσης Δήμων τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνστατίνο Γιωρκάτζη, σε αναπλήρωση του τέως δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα ο οποίος παραιτήθηκε, υπό το βάρος του σκανδάλου για το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Πάφου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση