ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Η Β. Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση στην Sony

Επίθεση Ομπάμα κατά Πιονγκγιάνγκ, που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού Προέδρου

ΠΗΓΗ: AP

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε απόψε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Sony, αλλά ότι δεν συνεργάστηκε με κάποια άλλη χώρα για τον σκοπό αυτό. Οι χάκερ που επιτέθηκαν στην εταιρεία «προκάλεσαν μεγάλη ζημιά» και «θα αντιδράσουμε», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην επίθεση όποτε και με όποιον τρόπο κρίνουν προσφορότερο, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ίδιας της Sony, o Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφασή της να ματαιώσει την πρεμιέρα της ταινίας "The Interview" λόγω των απειλών που δέχτηκε. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί σε «έναν δικτάτορα» να επιβάλει λογοκρισία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατανοεί τις ανησυχίες της Sony και την ευθύνη της απέναντι στο κοινό όμως δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να πτοηθεί από τις απειλές αυτές. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα ήθελε οι υπεύθυνοι της εταιρείας να είχαν απευθυνθεί πρώτα στον ίδιο προτού αποφασίσουν να αποσύρουν την ταινία.

Διαψεύδει η Πιονγκγιάνγκ
Σε διάψευση των ισχυρισμών του FBI προέβη λίγες ώρες αργότερα η Βόρεια Κορέα, μέσω του πολιτικού συμβούλου της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Κιμ Σονγκ.

«Η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν τον χάκερ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σονγκ, ενώ άλλος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισε και αυτός ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Την Βόρειο Κορέα κατηγορεί ως υπαίτιο για την κυβερνοεπίθεση στην Sony Pictures το FBI, με ανακοίνωσή της το απόγευμα της Παρασκευής. Η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι έχει πλέον στα χέρια της αρκετές αποδείξεις για να οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα, εκφράζοντας παράλληλα και την έντονη ανησυχία της για το γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τις αντιδράσεις της Βορείου Κορέας, αποτελεί το γεγονός ότι χρηματοδότησε τη δημιουργία ταινίας στην οποία σατιρίζεται ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγ Ουν, μέσω της ιστορίας δημοσιογράφων οι οποίοι καταφέρνουν να του πάρουν συνέντευξη. Έπειτα από απόφαση της εταιρείας, δεν θα προβληθεί στις αίθουσες, μολονότι κάτι τέτοιο ήταν προγραμματισμένο για τις 25 Δεκεμβρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη Μόσχα τον ερχόμενο Μάιο για να μετάσχει στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από τη νίκη των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο εξωτερικό από το 2011, όταν ανέλαβε την εξουσία. Ο προσωπικός απεσταλμένος του βρέθηκε στη Μόσχα τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν οι δύο χώρες για τη βελτίωση των σχέσεών τους. «Ναι, έχει σταλεί πρόσκληση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Tass. Η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της ΕΣΣΔ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 9 Μαΐου.

 

 

 

 


.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση