ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λίτινγκτον:επαναβεβαιώνει την βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ

Οι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της αξιοποίησης των ορυκτών αποθεμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της επαναλαμβάνει σε επιστολή του προς την φιλοκύπρια βουλευτή Τερέζα Βίλιερς ο Υπουργός Ευρώπης Ντέβιντ Λίντινγκτον.

Ο κ. Λίντινγκτον προσθέτει ότι θέση του Λονδίνου παραμένει πως αυτοί οι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο.

Η επιστολή του Βρετανού κυβερνητικού αξιωματούχου, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, αποτελεί απάντηση τόσο σε προφορικό ερώτημα της βουλευτού βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών όσο και σε προηγούμενη επιστολή της με την οποία επισήμαινε και καυτηρίαζε τις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Λίντινγκτον, η Βρετανία έχει καταστήσει σαφή την ανησυχία της "για τη δυνατότητα πρόκλησης εντάσεων από τις σεισμικές έρευνες της Τουρκίας" και έχει συνεχίσει να ζητά από όλα τα μέρη να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις.

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης σχολιάζει ότι αυτή η συνεχιζόμενη διαμάχη θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τη σημασία επίτευξης μιας συνολικής λύσης. "Στόχος μας παραμένει η μείωση των εντάσεων και η ενθάρρυνση των μερών να επαναρχίσουν τις συνομιλίες λύσης", συνεχίζει η επιστολή.

Απαντώντας ειδικά στην ερώτηση της κ. Βίλιερς για το μπλοκάρισμα από τη Βρετανία ενός διαβήματος της ΕΕ προς τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Λίντινγκτον δηλώνει ότι "επρόκειτο για μία ασυνήθιστη διαδικασία που δημιουργούσε τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων και διατάραξης της διευκόλυνσης των συνομιλιών λύσης από τα Ηνωμένα Έθνη".

Ο Βρετανός υπουργός καταλήγει αναφερόμενος σε δραστήρια διπλωματία προς κατευνασμό των εντάσεων από την πλευρά του Λονδίνου και σημειώνοντας ότι ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει μεταφέρει τις βρετανικές ανησυχίες στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ και ο ίδιος προσωπικά έθιξε το ζήτημα με τον Τούρκο ομόλογό του.

"Τακτικά προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Άιντα να ενθαρρύνει τα μέρη να αρχίσουν ξανά τις συνομιλίες τους για μια συνολική λύση", κλείνει η επιστολή Λίντινγκτον προς την Τερέζα Βίλιερς.

Ενημερώνοντας την ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας για την επιστολή του υπουργού, η κα Βίλιερς διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης επί του ζητήματος των τουρκικών προκλήσεων αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση