ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνέδριο με θέμα «Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη στον Ακάμα»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Δρούσεια

ΚΥΠΕ

Με διάφορα ζητήματα και επιμέρους πτυχές γύρω από το θέμα "Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη στον Ακάμα" καταπιάστηκε το ομώνυμο Περιφερειακό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε  το πρωί του Σαββάτου στη Δρούσεια.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ειδικοί λειτουργοί και επιστήμονες ανέπτυξαν ευρύτερα ζητήματα που άπτονται της αειφόρου ανάπτυξης περιοχών που βρίσκονται υπό περιβαλλοντική προστασία όπως ο Ακάμας ενώ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ) μίλησε για τις δυνατότητες που δίδει η Νέα Αγροτική Πολιτική όσον αφορά την αειφορία.

Κατά την ομιλία του ο κ. Παπαδάκης εξήγησε σε μεγάλο βάθος τις προτεραιότητες αλλά και τις δυνατότητες που γεννά η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική σε σχέση με τη βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της γεωργίας της Κύπρου γενικά αλλά και για τη Χερσόνησο του Ακάμα ειδικά. Αναφέροντας ότι η ΕΕ θα διαθέσει για την περίοδο 2014 - 2020 περίπου 363 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και προγράμματα για τη γεωργία υπέδειξε ότι οι ευκαιρίες χρηματοδότησης υπάρχουν και είναι ιδιαιτέρως σημαντικές σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρόκειται για οικονομική ενίσχυση που στοχεύει στην προστασία τόσο των παραγωγών, όσο και του περιβάλλοντος. "Όταν μιλάμε δηλαδή για Αγροτική Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση επέκταση γεωργικών εκτάσεων που να συνεπάγεται για παράδειγμα την καταστροφή άλλων δασικών εκτάσεων, φυσικών πόρων και του φυσικού πλούτου της Ευρώπης" τόνισε ο Ευρωβουλευτής προσθέτοντας ότι "στόχος των παραγωγών δεν πρέπει να είναι μόνο να παράγουμε περισσότερο αλλά να παράγουμε καλύτερα".

Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της περιοχής του Ακάμα λέγοντας ότι το ίδιο το ΕΚ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με καταγγελίες που έχουν γίνει στην Επιτροπή Αναφορών αλλά και γύρω από το διαχειριστικό σχέδιο.

Το Συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς εκ μέρους εκπροσώπων των τριών συνδιοργανωτών - του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος καθώς και του Διαχειριστικού Έργου Ακάμα.

Στο δικό της χαιρετισμό η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επεσήμανε ότι η ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός υποστηρικτής προκειμένου να αλλάξουν κακώς έχοντα και επιζήμιες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν για την ανάπτυξη περιοχών όπως ο Ακάμας ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά σε κονδύλια και προγράμματα από τα οποία επωφελήθηκαν γεωργοί της Κύπρου.

Τις δικές τους παρεμβάσεις έκαναν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εκπρόσωπος των Κοινοτικών Αρχών Ακάμα, αρκετοί ακαδημαϊκοί και εξειδικευμένοι κυβερνητικοί λειτουργοί αναπτύσσοντας ο καθένας διαφορετικές πτυχές και προεκτάσεις του ίδιου ζητήματος ενώ των τοποθετήσεων ακολούθησε ζωντανός διάλογος με το παρευρισκόμενο κοινό. 

Το Συνέδριο "ΕΕ - Κύπρος: Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα" αποτελεί ουσιαστικά το τρίτο μέρος της σχετικής σειράς συνεδρίων για τα οποία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και η Διευθύντρια Έργου Ακάμα.

 

 

 

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση