ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα τελευταία 10 χρόνια καταγγέλθηκαν 16 σκάφη για θαλάσσια ρύπανση στην Κύπρο

Οι χρηματικές ποινές επιβλήθηκαν κατόπιν καταγγελιών ή και επιθεωρήσεων από λειτουργούς

Του Ανδρέα Καραμήτα

Λιμένων, αλλαγή νερών έρματος εντός του λιμανιού χωρίς την γραπτή συγκατάθεση της Αρχής, πρόκληση εκτεταμένης αέριας ρύπανσης, απόρΠρόστιμο επέβαλλαν οι αρχές σε ιδιοκτήτες πλοίων τα τελευταία 10 χρόνια σχετικά με  την ρύπανση που προκάλεσαν τα σκάφη τους από πετρελαιοειδή, από την παράνομη απόρριψη λυμάτων, από παράνομους καθαρισμούς σκαφών χωρίς την λήψη έγκρισης από πλευράς της Αρχήςριψη στερεών αποβλήτων κοκ.

Οι χρηματικές ποινές επιβλήθηκαν κατόπιν καταγγελιών ή και επιθεωρήσεων από λειτουργούς της Αρχή Λιμένων. Συνολικά 11 από τα κρούσματα ρύπανσης σημειώθηκαν από πλοία στο λιμάνι Λεμεσού, ένα στο λιμάνι Βασιλικού και τέσσερα στο λιμάνι Λάρνακας.

Το πιο πάνω περιστατικά έφερε στο φως ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφειάδης έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε μέσω της βουλής ο Βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Συγκεκριμένα η ερώτηση αφορούσε στους ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων πλοίων/σκαφών που είναι αγκυροβολημένα στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός ανέφερε  πως η ΑΛΚ δεν έχει δικαιοδοσία σε μαρίνες όπου ελλιμενίζεται μεγάλος αριθμός σκαφών αναψυχής. Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την Αρχή Λιμένων αφορά και σημεία ή και αγωγούς  απόρριψης λυμάτων που φαίνεται να εκβάλλουν παράτυπα στις λιμενικές περιοχές.

Στην απάντηση του υπουργού Μεταφορών προς τον κ. Θεοπέμπτου αναφέρεται, πως με βάση τη Σύμβαση MARPOL 73/78, όταν ένα πλοίο φτάνει σε ένα λιμάνι πρέπει να παραδίδει τα απόβλητά του σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό. Συνεπώς τα λιμάνια θα πρέπει να παρέχουν εγκαταστάσεις υποδοχής (PRF) για τα υγρά και στερεά απόβλητα των πλοίων. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να είναι επαρκείς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πλοίων που τις χρησιμοποιούν, χωρίς να προκαλείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση και για να αποτραπεί η ρύπανση των λιμανιών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος γενικότερα.

Για τη συλλογή αποβλήτων πλοίων/σκαφών έχει αδειοδοτηθεί μία εταιρεία η οποία μαζεύει Πετρελαϊκά κατάλοιπα, κατάλοιπα φορτίου, στερεά λύματα και οικιακά απόβλητα.

Απαντώντας σε άλλο σκέλος ερώτησης του κ. Θεοπέμπτου, ο υπουργός Μεταφορών αναφέρει, πως εντός του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιθεωρήσεις από πλευράς της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) σε όλες τις λιμενικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι επιθεωρήσεις έχουν διενεργηθεί τόσο σε εγκαταστάσεις που τους έχει παραχωρηθεί άδεια χρήσης χώρου από πλευράς της ΑΛΚ, όσον και σε πλοία/σκάφη που ελλιμενίζονται στις λιμενικές περιοχές. Σημειώνεται ότι, αρκετές από τις επιθεωρήσεις έχουν διενεργηθεί σε συνεργασία με λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα πάντα με την απάντηση, τακτικές επιθεωρήσεις γίνονται στις πιο κάτω περιπτώσεις:   Σκάφη που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο αγκυροβόλιο, σκάφη που προσφέρουν υπηρεσίες στις θαλάσσιες λιμενικές περιοχές και που εκτελούν παράκτιες κρουαζιέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση