ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλεί την νότια Ισλανδία η νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα

Πρόκειται για την πιο ισχυρή έκρηξη από το 2021

Του Ανδρέα Καραμήτα

Το προηγούμενο Σάββατο εξερράγη το ηφαίστειο στη Χερσόνησο Ρέικιανες στην νότια Ισλανδία. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα αφού η ηφαιστειακή λάβα απειλεί τοπικές υποδομές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για την πιο ισχυρή έκρηξη από όσες έχουν σημειωθεί από το 2021, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων από τον Δεκέμβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Σιντριβάνια λάβας έσκασαν από το έδαφος και μια σχισμή μήκους σχεδόν δύο μιλίων άνοιξε στη χερσόνησο του Ρέικιανες γύρω στις 8:30 μ.μ., ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi και τη Blue Lagoon, ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας είπε ότι είχε λάβει ενδείξεις για πιθανή έκρηξη μόνο περίπου 40 λεπτά νωρίτερα, με το γραφείο να στέλνει την πρώτη του προειδοποίηση λίγο πριν ξεκινήσει η έκρηξη.

Η λάβα δεν έχει μετακινηθεί πολύ από το πρωί της Κυριακής (17/3) και ήταν περίπου 200 μέτρα από τον σωλήνα. Οι ειδικοί παρακολουθούν την ταχύτητα της λάβας, η οποία ήταν «αργή και σταθερή από σήμερα το πρωί», ανέφερε το γραφείο.

Οι μετεωρολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι εάν η λάβα συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούσε να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό με την επαφή μεταξύ λάβας και νερού να μπορεί να δημιουργήσει μικρές εκρήξεις και επικίνδυνα αέρια.

 

Πηγή: Enalios.com.cy 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

Κύπρος: Ανάγκη για εξοικονόμηση νερού για τους δημόσιους χώρους πρασίνου. Γνώρισε την ιστορία της Έφης
Προωθητική Ενέργεια
 |  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ