ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλεισε το Σάββατο ο καταυλισμός «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά

Μεταφέρθηκαν στην Κοφίνου 11 πρόσφυγες, παραμένουν 82 στην Κοκκινοτριμιθιά

ΚΥΠΕ

Εκλεισε  οριστικά το Σάββατο ο Καταυλισμός «Πουρνάρα» στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, ο οποίος λειτουργούσε ως Χώρος Προσωρινής Φιλοξενίας (ΧΠΦ) για Άτομα που Χρήζουν Προστασίας (ΑΧΠ) και θα πρέπει οι πρόσφυγες που παραμένουν στο χώρο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο από τη Συρία να τον εγκαταλείψουν.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου αρχισε η μεταφορά στο χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοφίνου των πρώτων πέντε από τους 82 πρόσφυγες από τη Συρία που αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο και διέμεναν στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας “Πουρνάρα” στην Κοκκινοτριμιθιά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς επικρατεί ήρεμο κλίμα, με τους πρόσφυγες να αποχαιρετούν με ασπασμούς και δάκρυα τα πρώτα πέντε άτομα που εγκατέλειψαν τον χώρο.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πολιτικής Άμυνας και Διοικητής του Καταυλισμού Ιώαννης Αυλωνίτης δήλωσε ότι “στον καταυλισμό βρίσκονται 82 άτομα και υπάρχει πρόθεση από τους μισούς περίπου να κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο έτσι ώστε να μεταφερθούν στην Κοφίνου”.

Ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησε η μεταφορά όσων έκαναν ήδη σήμερα αίτηση, ενώ χθες μεταφέρθηκαν στην Κοφίνου ακόμη 11 άτομα και πρόσθεσε ότι στον χώρο δεν θα μείνει κανένας και ο καταυλισμός θα κενωθεί και θα κλείσει.

Σημείωσε ότι σταμάτησε εδώ και 15 μέρες η προσφορά υπηρεσιών και το μόνο που παρέχεται είναι  ηλεκτρισμός και νερό και πρόσθεσε ότι αντίσκηνα και πλυντήρια έχουν μετακινηθεί.

“Το βασικό μας μέλημα είναι αυτές οι οικογένειες να πάνε σε ένα χώρο που να είναι προστατευόμενος και να τους παρέχουμε όλες τις διευκολύνσεις”, είπε, προσθέτοντας ότι “οι υπόλοιποι που δεν έκαναν αίτηση ασύλου ούτε για παραμονή εξαμήνου είναι παράνομοι”.

Είπε ακόμη ότι στον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς βρίσκονται διάφορες υπηρεσίες, η Πολιτική Άμυνας ως διαχειριστής του χώρου, το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η Υπηρεσία Ασύλου και μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Ο κ. Αυλωνίτης είπε ότι στο χώρο υπάρχει και το Γραφείο Ευημερίας γιατί υπάρχουν ανήλικοι, προσθέτοντας ότι “δίνουμε μεγάλη σημασία στα παιδιά και στις οικογένειες που έχουν ανάγκη”.

 

 

.

 

 

 

Χθες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, 11 πρόσωπα αιτήθηκαν πολιτικού ασύλου και μεταφέρθηκαν στο χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοφίνου. Στο Καταυλισμό παραμένουν σήμερα 82 πρόσωπα (ενήλικες και παιδιά), από τα συνολικά 345 πρόσωπα που είχαν αφιχθεί στην Κύπρο όταν η βάρκα που τους μετέφερε κινδύνεψε λόγω θαλασσοταραχής ανοικτά της Πάφου.

Στον καταυλισμό θα μεταβούν σήμερα λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών για να πείσουν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το χώρο.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση