ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόμματα και ποδόσφαιρο

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Είναι πλέον πασιφανές και ας μην το αποδείξει κανένας δικαστικός λειτουργός (αλήθεια υπάρχουν τέτοιοι στον τόπο;), ότι τα κόμματα όχι μόνο αναμειγνύονται στον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επικρατήσουν στο άθλημα.

Φαίνεται επίσης ότι οι σύγχρονοι πολιτικοί δασκαλεύτηκαν με άριστο τρόπο από τους μέντορές τους, διατηρώντας την κομματικοϊδεολογική κόντρα που διατηρείται στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα γεννοφάσκια της, όταν δηλαδή ακόμη ο πλανήτης Γη ήταν «μοιρασμένος» σε δύο κομμάτια.

Ομολογουμένως οι δεξιοί, αποδείχθηκαν πιο ελαστικοί και αποφασιστικοί σ’ αντίθεση με τους αριστερούς που επέλεξαν μια πιο συντηρητική στάση, διατηρώντας τα στεγανά προηγούμενων δεκαετιών πριν ακόμη ο Στάλιν πεθάνει. Σ’ αντίθεση δηλαδή με τους αντιπάλους που στο κάτω-κάτω νιώθουν πολύ πιο άνετα σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, οι του ΑΚΕΛ δεν παραχώρησαν ούτε και μια σπιθαμή από το διοικητικό στάτους των ομάδων τους και δη της ναυαρχίδας Ομόνοιας.

Από την άλλη, οι αντίπαλοι επέλεξαν να παραχωρήσουν το management σε διάφορους επιχειρηματίες προσκείμενους στο πολιτικό χώρο τους και ασχολήθηκαν ως κόμμα με την οργανωτική δομή του ποδοσφαίρου, στην οποία πια κυριαρχούν απόλυτα. Ανάμεσα στ’ άλλα ακούγεται μια κωμικοτραγική περίπτωση, άκρως ρεαλιστική για την Κύπρο, όταν ο εκπαιδευτής των διαιτητών αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «αριστερό» δίνοντας οδηγίες στους εκπαιδευόμενους.

Και όμως η διαπλοκή κομμάτων και ποδοσφαίρου είναι πια εμφανής όσο ποτέ. Άσε που πλέον ξεκάθαρα και χωρίς να χρειαζόμαστε γνωματεύσεις από εισαγγελείς και δικαστές, υψηλά ιστάμενα στελέχη του πολιτικού κόσμου νταραβεριζόντουσαν με άτομα που έκοβαν και έραβαν στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η ύπαρξη δηλαδή «κουμμουνιστοφάγων» δεν είναι μια περίπτωση που ήρθε από τον ουρανό αλλά είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης διαδικασίας που καθοριζόταν από πολιτικά γραφεία και μόνο.

Και όμως, ενώ ο κόσμος το ’χει τούμπανο, οι διωκτικές αρχές (γελάμε) της Πολιτείας (πάλι γελάμε) δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν το παραμικρό. Τίποτα απολύτως. Ίσως γιατί και σε αυτό τον τομέα κάνουν κουμάντο τα κόμματα…

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση