ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το «Κερύνεια» ποντίστηκε στην Αγ. Νάπα για δημιουργία υφάλου

Πρόκειται για τον πέμπτο τεχνητό ύφαλο που κατασκευάζεται

ΚΥΠΕ

Με στόχο την δημιουργία τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή «Περνέρα» της Αγίας Νάπας, πραγματοποιήθηκε γύρω στις 11 το πρωί εκδήλωση κατά την οποία έγινε η πόντιση του σκάφους «Κερύνεια», το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αμυνας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας, οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου και πλήθος κόσμου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι «μέσα στα πλαίσια της πολιτικής μας για γαλάζια ανάπτυξη, ποντίζουμε σήμερα το σκάφος `Κερύνεια, στην Αγία Νάπα, με στόχο τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου, μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής. Στόχος του Υπουργείου είναι ο εμπλουτισμός των θαλασσίων αποθεμάτων και της θαλάσσιας ζωής στη συγκεκριμένη περιοχή», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «πρόκειται για τον πέμπτο τεχνητό ύφαλο που κατασκευάζεται στην Κύπρο, αφού έχουμε ήδη βυθίσει πλοία στο Παραλίμνι, την Πάφο, τη Λεμεσό. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν, να δώσουμε διέξοδο στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρει η θάλασσα, να ενισχύσουν το εισόδημα τους, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε και μια ανάπτυξη που θα θέλαμε σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Κύπρου».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «ο ύφαλος στην Αγία Νάπα θα είναι σημείο αναφοράς. Πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα από τουρίστες. Θεωρώ πως αν αυτός ο ύφαλος αξιοποιηθεί σωστά, θα προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, θα αναπτύξουμε τον αλιευτικό και καταδυτικό τουρισμό στην Κύπρο και ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε αυτό το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, δηλαδή τη θάλασσα», επεσήμανε.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ακόμα ότι «οι θάλασσες της Κύπρου είναι από τις καλύτερες της Μεσογείου» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν γαλάζιες σημαίες σε ολόκληρη τη Κύπρο». Σημείωσε ότι «αυτές οι δραστηριότητες και έργα ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως «μετά από χρόνια διεκδικήσεων και απαιτήσεων από όλους τους φορείς της περιοχής καταφέραμε επιτέλους να δημιουργήσουμε τον τεχνητό ύφαλο της Αγίας Νάπας με πρώτο βήμα την σημερινή πόντιση του πλοίου `Κερύνεια` που μας έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αμυνας, το οποίο και ευχαριστούμε».

Σημείωσε πως «προχωρούμε και υλοποιούμε τη στρατηγική μας που δεν είναι άλλη από την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, να δημιουργούμε την Αγία Νάπα των σημείων αναφοράς, των πάρκων και των μνημείων. Ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του σχετικό κονδύλι για συνέχιση του τεχνητού υφάλου με το υποβρύχιο εικαστικό πάρκο, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κυπριακή οικονομία», ανέφερε.

Όπως είπε ο Δήμαρχος «υπολογίζουμε ότι ο τεχνητός ύφαλος Αγίας Νάπας σε συνδυασμό με αυτό του Πρωταρά να φέρει τα πρώτα χρόνια πέραν των 20 χιλιάδων τουριστών στην περιοχή,  με οφέλη γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από τον τουρισμό. Επομένως η επένδυση του τεχνητού υφάλου άξιζε να δημιουργηθεί και πρέπει να συνεχιστεί».

Σημειώνεται ότι το έργο της πόντισης του σκάφους «Κερύνεια» στην Αγία Νάπα συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από την Κυπριακή Δημοκρατία, Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013: «Βιώσιμη Ανάπτυξη Αλιευτικού Τομέα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας «ο καθαρισμός και η προετοιμασία του σκάφους έγιναν με τις σχετικές κατευθυντήριες αρχές του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον - Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου  Απόρριψης της Σύμβασης της Βαρκελώνης».

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση