ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύσκολη απόφαση το πλαφόν στα καύσιμα

Τις συνέπειες προσμετρά το Υπ. Ενέργειας, το οποίο θα συζητήσει μέτρα

Στην αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων επικεντρώνεται το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο καλείται εντός της εβδομάδας είτε να αποφανθεί είτε να καταθέσει τις επισημάνσεις του για το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα όσο και από ενώσεις ή συνδέσμους καταναλωτών. Από τη μία, η επιτροπή παρακολούθησης τιμών πετρελαιοειδών συνέρχεται αυτή την εβδομάδα προκειμένου να εξετάσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών και να ενημερώσει αναλόγως τον υπουργό. Αρμοδιότητα της επιτροπής είναι να είναι παραθέσει όλα τα αναγκαία στοιχεία στον αρμόδιο υπουργό, τα οποία θα τον βοηθήσουν στο να λάβει την απόφασή του, και όχι να εισηγηθεί την επιβολή πλαφόν. Τέτοια απόφαση μόνο ο ίδιος ο υπουργός μπορεί να λάβει και μάλιστα ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που οι αυξήσεις που επιβάλλουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και τα πρατήρια καυσίμων δεν δικαιολογούνται βάσει των εξελίξεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου, όπως επίσης και των συνθηκών στην εγχώρια αγορά. Από την άλλη, την Παρασκευή, ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναμένεται να έχει κοινή συνάντηση με την κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και συνδέσμους καταναλωτών, από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθούν πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι στα καύσιμα. Στη συνάντηση θα συζητηθούν μέτρα, τα οποία μπορούν να ληφθούν στα πλαίσια του νόμου, όπως επίσης και ενδεχόμενες τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας

Το βλέμμα στο 2010
Την ίδια ώρα, η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο θα κληθεί να προσμετρήσει τις παράπλευρες συνέπειες από την υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης, όπως επίσης και με ποια μέσα θα αντιμετωπιστούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις. Στόχος του υπουργείου είναι να μην δημιουργήσει ακόμη χειρότερα προβλήματα, στην προσπάθεια επίλυσης των υφιστάμενων, έχοντας υπόψη τον πανικό που είχε προκληθεί προ πενταετίας, κατά την προηγούμενη επιβολή πλαφόν στα καύσιμα. Στις αρχές του 2010, το κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων και οι ατελείωτες ουρές έξω από βενζινάδικα υποχρέωσαν την τότε κυβέρνηση να ανακαλέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την απόφασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετώνται διάφορα σενάρια για την αποτελεσματική ρύθμιση του κόστους των καυσίμων, το οποίο καταβάλλουν οι καταναλωτές, ανάμεσά τους και η εξεύρεση των τρόπων για ενίσχυση του ανταγωνισμού στην κυπριακή αγορά. Σε επίσημη ανακοίνωσή του που είχε εκδώσει το υπουργείο Ενέργειας, το Σάββατο, επισήμανε ότι «σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, παρακολουθεί σε συνεχή βάση τον τομέα των πετρελαιοειδών με σκοπό να διαπιστώνει εάν το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά, δικαιολογούνται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες», υποδεικνύοντας πως σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία αξιολόγησης των τιμών των πετρελαιοειδών, έχει αρχίσει η διαδικασία υλοποίησης των παρατηρήσεων και εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, με στόχο την πιο ορθολογιστική και έγκαιρη παρακολούθησή τους.

Το σκεπτικό των εταιρειών
Την ώρα που οι αντιδράσεις των καταναλωτών για τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των καυσίμων δίνουν και παίρνουν, με τους επίσημους συνδέσμους να εξακολουθούν να επιμένουν στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να επιληφθεί της κατάστασης, οι εταιρείες πετρελαιοειδών παραμένουν στη θέση τους ότι οι κύριοι παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν το λιανικό κόστος, είναι τόσο οι διεθνείς τιμές και η ισοτιμία δολαρίου και ευρώ όσο και οι σταθεροί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ, που επιβάλλονται στις τελικές τιμές. Η αύξηση σε ποσοστό 33% στην τιμή του αργού πετρελαίου από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου φαίνεται, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς καυσίμων, να δικαιολογεί τη σταδιακή άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά, ενώ οι συνεχείς μειώσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο δικαιολογούνταν την περίοδο επιβολής τους, «όπως ακριβώς και οι τρεις απανωτές αυξήσεις». Μάλιστα, πηγές από τις εταιρείες πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι δεν δικαιολογείται η επιβολή  πλαφόν τη δεδομένη χρονική στιγμή, νοουμένου ότι οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί οφείλονται τόσο στη διεθνή άνοδο των τιμών για περίοδο σχεδόν ενάμιση μηνός όσο και στην ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για επιβολή αυξήσεων με ταχύτητα φωτός.

Από την άλλη, οι σύνδεσμοι καταναλωτών εκφράζουν την πρόθεση να συνεχίσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να ληφθούν τα σωστά μηνύματα από τους εμπλεκόμενους φορείς και να προστατευθούν οι καταναλωτές. Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής εκτιμά ότι είναι γνωστό και παραδεχτό το «πόσο απροστάτευτος είναι ο πολίτης-καταναλωτής στην Κύπρο, για το πόσο λίγο το κράτος νοιάζεται, για το πόσο παράλογα και αδικαιολόγητα ψηλές είναι οι τιμές στα καύσιμα, στο ψωμί, στο γάλα». Προσπάθεια της Ένωσης είναι, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «να επηρεάσει και να ευαισθητοποιήσει όλους προς την κατεύθυνση της εκλογίκευσης της συμπεριφοράς τους στην αγορά και απέναντι στους αιμοδότες τους, τους καταναλωτές».

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση