ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΔΕΚ: Ο δημόσιος τομέας της Υγείας καταρρέει

Υπάρχει μια υπερφόρτωση σε ασθενείς και περιστατικά

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση πως η Κυβέρνηση επιχειρεί να αφήσει το δημόσιο τομέα της υγείας να καταρρεύσει ώστε να εκποιηθεί για χάριν ιδιωτικών συμφερόντων, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να τεκμηριώσει τα όσα δηλώνει.

Με αφορμή επίσκεψη του στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε πως τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας ξεκινούν από τη στιγμή που υπάρχει μια υπερφόρτωση σε ασθενείς και περιστατικά του δημόσιου τομέα υγείας, λόγω και της οικονομικής κρίσης η οποία υπάρχει, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί το δημόσιο σύστημα προσφοράς ιατρικής περίθαλψης να ανταποκριθεί με αξιώσεις σε αυτές τις απαιτήσεις.

Εφαρμογή του ΓεΣΥ άμεσα
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, «έτσι ώστε να υπάρχει μια ισομερής κατανομή των περιστατικών ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, άρα να αποφορτιστεί ο δημόσιος τομέας και να μπορέσει να λειτουργήσει κάτω από καλύτερες συνθήκες το ιατρικό προσωπικό και να αναβαθμίσει και την προσφορά περίθαλψης στο λαό».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να απαντήσει γιατί σε άλλα ζητήματα είναι αδύνατη η παράταση εφαρμογής τους, όπως στην περίπτωση των εκποιήσεων, ενώ στην περίπτωση εφαρμογής του ΓΕΣΥ, που είναι προς όφελος του πολίτη, «αυτές οι παρατάσεις δίνονται απλόχερα».

«Εκτιμώ από την εμπειρία που έχω αποκτήσει μέχρι αυτή τη στιγμή, από τα προσχέδια των νομοσχεδίων που έχω δει, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να εφαρμόσει ένα σωστό Γενικό Σχέδιο Υγείας», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εκφράζοντας τη θέση πως «πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι να αφήσουν το δημόσιο τομέα υγείας να καταρρεύσει και οικονομικά και επιστημονικά και στο τέλος να τον εκποιήσουν στον ιδιωτικό τομέα, σε οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα ή και σε ασφαλιστικές εταιρείες».

Προβλήματα στο Καρδιολογικό Τμήμα
Αναφερόμενος στη σύσκεψη που παρακάθισε, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Καρδιολογικό Τμήμα σχετίζονται με την υποστελέχωση και το μεγάλο όγκο ασθενών.

Ωστόσο, εξήρε το έργο που επιτελεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού «σε δύσκολες συνθήκες και με σκληρή εργασία έχουν κατορθώσει να έχουν μηδενική λίστα αναμονής όσον αφορά τις επεμβάσεις, έχουν εφαρμόσει κατά πολύ αποτελεσματικό τρόπο το λεγόμενο primary, δηλαδή άμεσος καθετηριασμός οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χρειαστεί το περιστατικό».

Ο κ. Σιζόπουλος έκανε ακόμη λόγο για απουσία οποιασδήποτε πρόσθεσης από πλευράς  Υπουργείου Υγείας για μια πιο αποτελεσματική στήριξη αυτών των προσπαθειών και κυρίως της ενίσχυσης της στελέχωσης. Είναι κρίμα, υπογράμμισε, τμήματα τα οποία έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους να μην στηρίζονται και στη συνέχεια η υποβάθμιση της λειτουργίας τους να αντανακλά ως αρνητική επίπτωση στον ίδιο τον ασθενή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση