ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: «Ενωμένοι θα κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία»

Μηνύματα του Προέδρου σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και πιστεύω ότι μέσα από την ενότητα και τη συμπαράσταση και της Ελλάδας και όχι μόνον, αλλά και της Ευρώπης, υπερατλαντικών φίλων και παραδοσιακών φίλων, μπορούμε να επιτύχουμε την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αρκεί να υπάρχει ο κοινός στόχος, αρκεί να υπάρχει από η κοινού προσπάθεια έτσι ώστε να αποτρέψουμε για άλλη μια στιγμή της ιστορίας τον ενδεχόμενο κίνδυνο καταστροφής του Ελληνισμού ή αφανισμού του Ελληνισμού από τη γη των πατέρων μας. Αυτό θα το επιτύχουμε αν ενωμένοι, επιτέλους, παραδειγματιστούμε από τους αγώνες του Έθνους. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στους εορτασμούς για τις επετείους της 25ης Μαρτλιου και 1ης Απριλίου από ο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «Καταγράφοντας τα γεγονότα, των δύο μεγάλων επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, που υπήρξαν οι γενεσιουργές αιτίες της ύπαρξης τόσο του ελληνικού όσο και του κυπριακού κράτους, ακουμπούμε στα ιερά και τα όσια της ιστορίας μας και της θρησκείας μας». 
Όπως είπε, «μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο εορτασμός των δύο επετείων του Ελληνισμού αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς μας γυρίζει νοερά, στη δεσπόζουσα φυσιογνωμία του αγώνα για την πατρίδα και τη θρησκεία. Τον πολιτικό αρχηγό, τον Εθνάρχη και Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον ηγήτορα του αγώνα των Κυπρίων για την πίστη τους και την Ελλάδα. Εξάλλου και στρατιωτικός αρχηγός μέσα από τα ίδια νάματα γεννημένος και αναθρεμμένος, όταν την 1η Απριλίου καλούσε τον κυπριακό Ελληνισμό στην επανάσταση, ξεκινούσε με τη βοήθεια του Θεού».
 
Σε σχέση με το μήνυμα των επετείων ο Πρόεδρος είπε: «Η ελληνική επανάσταση ήταν το πρότυπο και η έμπνευση και του αγώνα των Κυπρίων, 130 χρόνια αργότερα.  Ο τρόπος οργάνωσης, ο όρκος, ο ρόλος της εκκλησίας, έγραφαν ξανά τις ίδιες χρυσές σελίδες της Ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο που όταν τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ περπατούσαν προς την αγχόνη τραγουδούσαν την Ελλάδα και προσεύχονταν στον Θεό. Οι ίδιες αξίες, οι ίδιες αρχές, οι ίδιοι πρόγονοι, η ίδια πίστη ήταν εκείνα που ενέπνευσαν τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ».
 
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι: «Σήμερα, 60 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων, και σχεδόν 200 από την επανάσταση του ’21, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα το μεγαλείο τους. Οι αγώνες εκείνοι υπήρξαν όντως επικοί και κορυφαίες στιγμές της Ιστορίας μας. Ήταν μοναδικές και ρωμαλέες εξορμήσεις του Ελληνισμού από την ταπείνωση της δουλείας αιώνων. Επρόκειτο για την αναρρίχηση στα ύψη των εθνικών μας πόθων».
 
Ε

 

 

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση