ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κόστος στον Πρόεδρο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πλήρη κάθαρση είχαμε ζητήσει όταν η οικονομία κατέρρευσε και μαζί της τα θεμέλια του κράτους άρχισαν να σείονται. Κανένας ωστόσο δεν ήταν προετοιμασμένος για την πλήρη αποδόμηση και τον εξευτελισμό των θεσμών. Και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος. Γιατί όταν διακήρυττε με παρρησία «μηδενική ανοχή» θα έπρεπε να έχει την ικανότητα να διαχειριστεί την κρίση που επέρχεται της αποκάλυψης των σοβαρών αυτών σκανδάλων με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φωνές που κάνουν λόγο για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος είναι μέρος του προβλήματος.

Πρώτα από όλα γιατί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βαραίνουν οι ατυχείς –όπως αντικειμενικά πλέον χαρακτηρίζονται- διορισμοί. Διορισμοί ανεξάρτητων θεσμικών αξιωματούχων οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλα μεγατόνων διαπλοκής διαφθοράς εκβιασμών δωροδοκιών σύγκρουσης συμφερόντων ασυμβίβαστου και ροπής σε μεγάλα οικονομικά και νομικά συμφέροντα.

Γιατί η αμφίθυμη συμπεριφορά με την οποία αντιμετωπίζει τις κρίσεις που προκύπτουν, παλαιότερα με το περιβόητο ζήτημα Γιωρκάτζη και σήμερα με το πόρισμα Καλλή σε συνδυασμό με τις κατηγορίες του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, κάθε άλλο παρά εκτόνωση της κατάστασης πετυχαίνει. Αντίθετα κατάφερε να μετατρέψει τη θεσμική σε πολιτειακή κρίση και όλους να στρέφουν το βλέμμα και τα πυρά στους δικούς του λάθος πολιτικούς χειρισμούς.

Απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί στο πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή το οποίο φέρεται να καταλήγει στο γεγονός ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας διάπραξε το ποινικό αδίκημα του δεκασμού δημοσίου λειτουργούς και δωροδοκίας και επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Τοποθέτηση η οποία προκάλεσε αφενός την οργίλη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος δε δίστασε να κατηγορήσει τον Πρόεδρο για υπόθαλψη κατηγορούμενων και αφετέρου ενίσχυσε τις φωνές οι οποίες κάνουν λόγο για φόβο του Προέδρου στο τι άλλο μπορεί να αποκαλύψει στη συνέχεια ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Κατάφερε τέλος να βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με δύο ανεξάρτητους κρατικούς αξιωματούχους. Αξιωματούχοι που πρώτα από όλα τον εξευτέλισαν θεσμικά. Η Διοικήτρια επειδή δεν παραιτείται παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου και ο Γενικός Εισαγγελέας γιατί τον αδειάζει για υπόθαλψη κατηγορουμένων. Το πιο σημαντικό για τον ίδιο είναι ότι έχει ανοικτό μέτωπο με αξιωματούχους των οποίων η δουλειά θα κρίνει και το πολιτικό του μέλλον. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και ο Κώστας Κληρίδης με την απονομή δικαιοσύνης σε ο,τι αφορά το κεφάλαιο του οικονομικού εγκλήματος.

«Οι εξελίξεις μου προκαλούν βαθύτατη θλίψη και προβληματισμό» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και θα πρέπει να του προκαλέσουν προβληματισμό γιατί εάν δεν διαχειριστεί έστω και τώρα σωστά την κρίση στην οποία βρίσκεται ο τόπος, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πολιτικό του παρόν και η πολιτική του υστεροφημία, γράφεται μάλλον με μελανά γράμματα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X