ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στρέφουν το βλέμμα στη Συμμαχία για ψήφιση της αφερεγγυότητας

Εντείνονται οι προσπάθειες για σύγκλιση απόψεων μέχρι και την τελευταία στιγμή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε οργιώδεις διαβουλεύσεις και παρασκήνια επιδίδονται από το πρωί τα πολιτικά κόμματα ούτως ώστε να καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή και να περάσουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Ήδη κοινοβουλευτικά μέλη βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για τις τροποποιήσεις τις οποίες θέτουν.

Μέχρι και την ώρα της Ολομέλειας της Βουλής ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ βρίσκονται σε μία συνεχή προσπάθεια εξεύρεσης της 29ης ψήφου, αφού το ΕΥΡΩΚΟ δεν έχει στο παρόν στάδιο συμπλεύσει υπέρ της αφερεγγυότητας. Οι ισορροπίες εξακολουθούν να κρίνονται λεπτές με πολιτικούς κύκλους να επισημαίνουν με νόημα πως δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις κατά την ψήφιση του πλαισίου.

Ήδη τα βλέμματα φεύγουν από ΕΥΡΩΚΟ και ΕΔΕΚ και στρέφονται προς τη Συμμαχία Πολιτών. Αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο ο Νίκος Κουτσού θα συμπλεύσει με ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ για την ψήφιση της αφερεγγυότητας.

Νέα Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων
Στο μεταξύ νέα Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων κόμμάτων συνέρχεται προκειμένου να συζητήσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και τις συγκλίσεις επί των τροπολογιών και των προτάσεων νόμου που θα τεθούν σε ψηφοφορία στη συνεδρία, η οποία αναμένεται να αρχίσει μετά τις 16.00.

Προηγούμενη Ενημέρωση

Μέρα «αναγνώρισης εδάφους παρά τελικών αποφάσεων» χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς κύκλους η Πέμπτη, κατά την οποία η Επιτροπή Οικονομικών και Εσωτερικών συζήτησε τις τροπολογίες των κομμάτων επί του πλαισίου αφερεγγυότητας. Και ενώ χθες έγιναν κάποιες συζητήσεις για να καταλάβει το κάθε κόμμα τη θέση του άλλου, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένεται να κορυφωθούν το πρωί της Παρασκευής, πριν από την Ολομέλεια της Βουλής και μετά από τη σύσκεψη αρχηγών. Πάντως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, φαίνεται να γέρνουν στο γεγονός οτι το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας θα περάσει με τρία επικρατέστερα σενάρια:

Με 29 ψήφους υπέρ (σύμπλευση δηλαδή ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ ΕΥΡΩΚΟ) και 27 κατά

Με 34 ψήφους υπέρ (σύμπλευση ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ ΕΥΡΩΚΟ ΕΔΕΚ) και 22 κατά

Με 28 ψήφους υπέρ (σύμπλευση ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ) και 27 κατά αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιος εκ των κομμάτων που τάσσονται κατά του πλαισίου να απουσιάζει

Οι τροπολογίες- 80 στο σύνολο- μέρος των οποίων έχουν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση έχουν ήδη ενσωματωθεί στα τροποποιημένα νομοσχέδια που έχουν αποσταλεί από την προηγούμενη Πέμπτη στα κόμματα. Ωστόσο, εκκρεμούν τροπολογίες οι οποίες θεωρούνται για κάποια κόμματα «κόκκινες γραμμές» με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης.

Ήδη το ΕΥΡΩΚΟ δια του Δημήτρη Συλλούρη ανέφερε πως θεωρεί αδιαπραγμάτευτο για την υπερψήφιση του πλαισίου της αφερεγγυότητας την τροπολογία που κατέθεσε κατά την οποία αν οι πιστωτές εκποιήσουν μία ενυπόθηκη εξασφάλιση κάτω από το 80% του ύψους του δανείου, τότε δεν θα μπορούν οι τράπεζες να απαιτήσουν από τους εγγυητές να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, θεωρεί την εν λόγω τροπολογία ως αντισυνταγματική, πράγμα το οποίο μειώνει το ενδεχόμενο ψήφισής της ή έστω της αναπομπής της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την τροπολογία του ΕΥΡΩΚΟ φαίνεται να στηρίζει και η ΕΔΕΚ. Μάλιστα, μετά και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου το βράδυ της Τετάρτης, οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν ότι θα πρέπει να εντείνουν τις διαδικασίες διαβουλεύσεων για αναζήτηση κοινών συγκλίσεων με τα υπόλοιπα κόμματα. Άλλωστε ο Βουλευτής Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν και αν η Κύπρος συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό θα έχει τα ίδια άσχημα αποτελέσματα με την Ελλάδα. Άλλωστε οι Σοσιαλιστές επιμένουν πως θέλουν να περάσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας διατηρώντας παράλληλα την αξιοπιστία τους. Αυτός είναι και ο λόγος που το κόμμα των Σοσιαλιστών εγκαταλείπει την στυγνή αντιπολίτευση και προσπαθεί να βρει λύση. Μάλιστα, μετά και από την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, το οποίο θα καλύπτει μεγάλη ομάδα των μη βιώσιμων δανειοληπτών, η ΕΔΕΚ δηλώνει ικανοποιημένη. Ήδη, ως μία μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση, αναμένεται να καταθέσει μεσοπρόθεσμη πρόταση προστασίας των μη βιώσιμων δανειοληπτών μέχρι και την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που περάσει η τροπολογία του ΕΥΡΩΚΟ για την προστασία των εγγυητών τότε και η Συμμαχία Πολιτών είναι έτοιμη να στηρίξει το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας υπερψηφίζοντάς το στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πανηγυρίζει το ΔΗΚΟ
Πάντως από την πλευρά του το ΔΗΚΟ φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την κατάληξη του πλαισίου αφερεγγυότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι «χάρη στις τροπολογίες του ΔΗΚΟ το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας είναι πλέον ένα πραγματικό δίκτυ προστασίας των πολιτών απέναντι στις τράπεζες». Στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ συνεχίζει πως το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας θα δώσει στους πολίτες «ένα ισχυρό όπλο, αντίβαρο στα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες». Την ίσια στιγμή το Δημοκρατικό Κόμμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης οι οποίες τάσσονται εναντίον του πλαισίου αφερεγγυότητας, πως χωρίς το πλαίσιο, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να «στείλουν κόσμο στη φυλακή, να κατασχέσουν περιουσίες, να πτωχεύσουν και να κλείσουν εταιρείες».

Ο ΔΗΣΥ από την πλευρά φαίνεται να συμφωνεί με τις πλείστες τροπολογίες που κατέθεσε το ΔΗΚΟ ενώ επιμένει πως η τροπολογία την οποία καταθέτει το ΕΥΡΩΚΟ είναι αδύνατον να περάσει. Αναμένεται να διαφανεί το επόμενο εικοσιτετράωρο κατά πόσο τα κόμματα θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, έστω και με κάποιες εκπτώσεις στις κόκκινες γραμμές τους ή αν το θρίλερ ων αναβολών θα συνεχίσει περαιτέρω αφήνοντας την Κύπρο έξω από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και χωρίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης την 24η Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοντά στην υπερψήφιση της αφερεγγυότητας ΕΔΕΚ - ΕΥΡΩΚΟ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση