ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Λύση και αυτονόμηση των τ/κ «θεσμών»

Με την Τουρκία πρέπει να δημιουργηθούν υγιείς, αξιοπρεπείς σχέσεις

ΚΥΠΕ

Θα ακολουθήσει μια πολιτική επικεντρωμένη στη λύση του Κυπριακού και θα συνεχίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία μιας δομής που προβλέπει ένα ομοσπονδιακό σύστημα διζωνικό, δικοινοτικό, όπως συμφώνησαν οι πλευρές στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι η αλλαγή θα αρχίσει να πραγματοποιείται από την κορυφή, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι ένας “πρόεδρος” πρέπει να είναι ανεξάρτητος, αμερόληπτος με ίσες αποστάσεις από όλα τα κόμματα που δεν θα πράττει στη θέση των “κυβερνήσεων”, αλλά σε συνεργασία με την “κυβέρνηση”.

Οι Τ/κ, είπε, δεν είναι πραγματικά οι ιδιοκτήτες των δικών τους “θεσμών”, σημειώνοντας ότι η “αστυνομία”, η “πυροσβεστική”, βρίσκονται ακόμη υπό την διοίκηση των “δυνάμεων ασφαλείας” και του “γενικού επιτελείου”. Ακόμη και στις “δυνάμεις ασφαλείας”, συνέχισε, ένας Τ/κ δεν μπορεί να πάει πάνω από το βαθμό του συνταγματάρχη, απλά βγαίνει στη σύνταξη. Ούτε στην “κεντρική τράπεζα” μπορεί ο “διοικητής” να είναι Τ/κ, σημείωσε, λέγοντας ότι πλέον πρέπει και οι Τ/κ να πηγαίνουν σε αυτά τα πόστα.

Με την Τουρκία, είπε, πρέπει να δημιουργηθούν υγιείς, αξιοπρεπείς σχέσεις. Η Τουρκία, πρόσθεσε, βοηθά οικονομικά το ψευδοκράτος αλλά όλες σχεδόν οι εισαγωγές του ψευδοκράτους γίνονται από την Τουρκία οι οποίες ξεπερνούν τα 1-2 δις δολάρια. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί από παλιά με την Τουρκία και μια εγγύτητα, είπε. Και η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, είναι υπέρ της λύσης, για να προσθέσει ότι στη θέση της δυναμικής που είχε δημιουργηθεί πριν 10 χρόνια για την ΕΕ, αυτή τη στιγμή μπορούν όλες οι πλευρές να επωφεληθούν από τη δυναμική που δίδει το φυσικό αέριο.

Πρέπει, είπε, να δημιουργηθεί μια νέα Κύπρος για τις νέες γενιές, μια Κύπρος που θα φέρει και τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας σε καλύτερο σημείο και θα συμβάλει και στις οικονομίες και των δύο αυτών χωρών. Και Τ/κ και Ε/κ θα ζήσουν σε αυτά τα εδάφη ισότιμα σε μια ομόσπονδη δομή, πρόσθεσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση