ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συγκρατημένα αισιόδοξα τα κόμματα από την εκλογή Ακιντζί

Αποτιμούν θετικά τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, στρέφουν τα βλέμματα στην Άγκυρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Θετική εξέλιξη θεωρούν τα κόμματα την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναφέροντας ωστόσο την ανάγκη αποφυγής υπερβολών. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ  χαιρετίζουν τη μετριοπάθειά του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ενώ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών επισημαίνουν πως κλειδί για τη λύση είναι η Άγκυρα.

«Δεν χρειάζονται ούτε άκρατοι πανηγυρισμοί ούτε αδικαιολόγητος μηδενισμός της αλλαγής που συντελείται στην τ/κ κοινότητα με την επικράτηση πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στη λύση και επανένωση του τόπου» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τονίζοντας την ίδια στιγμή πως έχει τη δική του σημασία το ποιος βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της τ/κ κοινότητας.

Σε επικοινωνία του με τον Μουσταφά Ακιντζί ούτως ώστε να τον συγχαρεί, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι θα εργαστούν με όραμα αποφασιστικότητα και πείσμα για την επανένωση της χώρας.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις» σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για να προσθέσει πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι δύσκολη και η εκλογή του Ακιντζί δεν σημαίνει και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί θέμα εισβολής και κατοχής. Θα απαιτηθεί η έμπρακτη βούληση της Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει τον κύριο λόγο και την ευθύνη για την μη λύση» ανέφερε εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως αυτή τη φορά η Τουρκία θα συμβάλει εποικοδομητικά.

Αξιοποίηση του μομέντουμ ζητά το ΑΚΕΛ
Τη διαχρονικά μετριοπαθή στάση του Μουσταφά Ακιντζί στην επίλυση του κυπριακού στη βάση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας εξήρε το ΑΚΕΛ. Αποτιμώντας ιδιαίτερα θετικά την εκλογή του κ. Ακιντζί, το ΑΚΕΛ επεσήμανε παράλληλα πως η εκλογή του δεν είναι αρκετή για τη λύση του κυπριακού. «Επιβάλλεται οι διαχρονικές θέσεις του κ. Ακιντζί να επιβεβαιωθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρει το ΑΚΕΛ για να προσθέσει ότι τον καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης θα παίξει και η Άγκυρα.

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι οι θετικές εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό στο βαθμό που εγκαταλειφθούν οι σκοπιμότητες και οι ακροβατισμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποκατασταθεί ο πολυδιάστατος χαρακτήρας στην εξωτερική μας πολιτική και ενισχύσουμε τα διεθνή μας ερείσματα εφόσον υπάρχει συνεπής και σταθερή προσήλωση στο στρατηγικό στόχο για λύση ΔΔΟ και στις βασικές αρχές λύσης και τέλος μέσα από την άντληση πρωτοβουλιών και ενεργειών που θα ενισχύουν τις σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και επαναπροσέγγισης ε/κ και τ/κ» αναφέρει το κόμμα της Αριστεράς.

Έμπρακτες αποδείξεις από ΔΗΚΟ
«Από τις διακηρύξεις μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί» επισημαίνει για την εκλογή Ακιντζί το ΔΗΚΟ.  Το κόμμα του Κέντρου ζητά έμπρακτες αποδείξεις από τον νεοεκλεγέν ηγέτη ότι θα εργαστεί για την κατάργηση του «σφιχτού εναγκαλισμού των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία» αλλά και για να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά με τις ενέργειές του ότι «δεν ταυτίζει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με τα συμφέροντα της Τουρκίας» επαναλαμβάνοντας ότι το κλειδί της λύσης του κυπριακού είναι η Άγκυρα. Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ επισημαίνει πως τη μεγαλύτερη σημασία για την επίλυση του κυπριακού έχει η στάση που θα τηρήσει η ε/κ πλευρά ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. «Εάν κάποιοι συμπεριλαμβανομένου του κ. Αναστασιάδη πιστεύουν ότι ο κ. Ακιντζί θα είναι ουσιαστικά διαφορετικός από τον Έρογλου ας αποδεχτούν την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων και ας εντάξουν σ’αυτή τη βάση την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στον Μπαν Κι Μουν ότι αν οι Τούρκοι θέλουν λύση πολύ γρήγορα δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

Τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών χρησιμοποίησε και η ΕΔΕΚ εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως ο Μουσταφά Ακιντζί θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από την Άγκυρα. «Η ιστορική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το κυπριακό δεν ήταν ποτέ ζήτημα διαμάχης ή διαφορών μεταξύ δύο κοινοτήτων» αναφέρει η ΕΔΕΚ επισημαίνοντας ότι η λύση βρίσκεται στην Άγκυρα.

«Οι πραγματικές προθέσεις και η έκταση αυτονόμησης των κινήσεων του Ακιντζί από τα σχέδια της Άγκυρας θα διαφανούν πολύ γρήγορα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών. «Η δική μας πρόταση που υιοθετήθηκε και από την Ε.Ε είναι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η λειτουργία του λιμανιού της πόλης υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Η θέση της Άγκυρας ήταν επιστροφή των κατοίκων στην πόλη υπό τουρκική ή άλλη διοίκηση και η νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου» αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών διερωτώμενη προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ο Μουσταφά Ακιντζί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση