ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό βλέπει ο Άιντε

Επανέναρξη των συνομιλιών προανήγγειλε ο Ειδικός Σύμβουλος το ΓΓ του ΟΗΕ

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό ανακοίνωσε μετά το πέρας της πρώτης του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε. Η συνάντηση αν ληφθούν υπόψη τα όσα είπε  δημοσίως ο συνεργάτης του Μπάν Κι Μούν κύλησε σε καλό κλίμα με τον κ. Άιντε να κάνει λόγο για θετικό πνεύμα και παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο «προεδρικό». Στην συνάντηση έλαβε μέρος και η Lisa Buttenheim. Στην συνάντηση με τον κ. Άϊντε, ο κ. Ακιντζί συνοδεύτηκε από τον νέο διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, ΟζντίλΝαμί. Ο κ. Ναμί παρέλαβε τα καθήκοντα του το μεσημέρι της Δευτέρας.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του πριν την Άγκυρα ο Ακιντζί
Μετά την λήξη της συνάντησης, η τ/κ πλευρά δεν έδωσε στην δημοσιότητα ανακοινωθέν και τις λεπτομέρειες των πρώτων επαφών. Πρώτες πληροφορίες της «Κ» από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής αναφέρουν ότι η συνάντηση ήταν «ωφέλιμη» και ότι συνέβαλλε στο να γνωριστούν οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην συνάντηση, συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα, τα οποία αφορούν κυρίως την πρώτη φάση της επανέναρξης των συνομιλιών. Ο ΟΗΕ βολιδοσκόπησε την τ/κ πλευρά σχετικά με τον τρόπο τον οποίο η ηγεσία του κ. Ακιντζίεπιθυμεί να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Σε ουσιαστικά και σημαντικά ζητήματα, ο κ. Ακιντζί απέφυγε να ανοίξει να ανοίξει τα χαρτιά του. «Ενδεχομένως ο κ. Ακιντζί αναμένει να δει τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Άγκυρα για να ανοίξει τα χαρτιά του στο Κυπριακό», αναφέρει μια τουρκοκυπριακή δημοσιογραφική πηγή. 

Ήρθαν στα χέρια Γιοργκαντζίγολου και Όζγκιουργκιουν
Το πρωί της Δευτέρας, στην «βουλή» τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην επέμβαση της «προεδρίας της βουλής» και των παρευρισκόμενων «βουλευτών». Λίγο έλειψε να σημειωθεί σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στον «Πρωθυπουργό» ΟζκάνΓιοργκανζίογλου και στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΧιουσεγίνΌζγκιουργκιουν.

Οι δυο άνδρες έφτασαν στο σημείο να ανταλλάξουν χειρονομίες και βαριά λόγια εξαιτίας μια σειρά ζητημάτων, τα οποία αφορούν την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα της τ/κ κοινότητας.

Βλέπει σήμερα Αναστασιάδη
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αναμένεται συναντήσει σήμερα στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση