ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με τη δύναμη των οφθαλμών μας

Χρησιμοποιώντας τα μάτια για να ελέγξουμε τις λειτουργίες του αυτοκινήτου μας

Του Δημήτρη Γιόκκα

Χρησιμοποιώντας τα μάτια μας, σε συνδυασμό με έξυπνα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης των οφθαλμών και του προσώπου μας, θα μπορούμε σύντομα να βάζουμε σε λειτουργία περισσότερα απ’ όσα χωρούσε το μυαλό πριν από μερικά μόλις χρόνια.

Η μελέτη στον τρόπο λειτουργίας των ματιών μας ξεκίνησε περί τα τέλη του 1800, όταν ο Γάλλος επιστήμονας Louis Emile Javal ανακάλυψε πως όταν διαβάζουμε για παράδειγμα ένα βιβλίο, τα μάτια μας δεν μετακινούνται απλώς κατά μήκος της γραμμής των λέξεων αλλά κάνουν μικρές «στάσεις» και εστιάζουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένα σημεία μεγαλύτερου «ενδιαφέροντος».

Με την πάροδο των χρόνων οι επιστήμονες ανακάλυψαν περισσότερα για τη συμπεριφορά των οφθαλμών, μέχρι που φτιάχτηκαν συσκευές νέας τεχνολογίας (στην ιατρική, στην αυτοκίνηση, στην ψυχαγωγία κ.λπ.) οι οποίες λειτουργούσαν με βάση αυτή τη συμπεριφορά.       

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Jaguar δουλεύει αυτή την εποχή πάνω σε ένα νέο, φιλόδοξο project, που θα επιτρέπει στον οδηγό ενός οχήματος να ενεργοποιεί τους υαλοκαθαριστήρες με τα μάτια.

Η Jaguar Land Rover αναγνωρίζει το γεγονός πως τα μάτια μας θα μπορούν στο εγγύς μέλλον να βάλουν σε λειτουργία πολλούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο, που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να εργαστούν χωρίς τη χρήση των χεριών μας.

Η εταιρεία έχει ήδη «πατεντάρει» την πιο πάνω τεχνολογία, η οποία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που δουλεύει το σύστημα που διαβάζει την όραση και τους μορφασμούς στο πρόσωπο ενός οδηγού, και τον κρατά ξύπνιο σε ένα ταξίδι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, που αφορά τους υαλοκαθαριστήρες, το σύστημα θα μπορεί να αντιληφθεί που ακριβώς κοιτάζει ο οδηγός (ακόμη κι όταν αυτός φοράει γυαλιά ηλίου) και να καθαρίσει αυτόματα το τζάμι.

Στην περίπτωση που το σύστημα αντιληφθεί ότι ο οδηγός κοιτάζει από τον κεντρικό καθρέπτη οπίσθιας όρασης και ότι βρέχει έξω, τότε θα ενεργοποιεί αυτόματα τον πίσω υαλοκαθαριστήρα, χωρίς αυτός να χρειάζεται να λειτουργεί συνέχεια.

Με τη σειρά τους, οι μηχανολόγοι της Opel προσπαθούν να εξελίξουν ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα για τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου που θα συνεργάζεται με τα μάτια για να φωτίσει ασφαλέστερα τους δρόμους του αύριο.

Αφού διαβάσει τα μάτια και το πρόσωπο, χρησιμοποιώντας μία κάμερα με υπέρυθρους αισθητήρες, το σύστημα θα μπορεί αυτόματα να μετατρέψει την πληροφορία σε ηλεκτρονική εντολή. Η συγκεκριμένη εντολή θα ρυθμίζει τη δέσμη φωτός κατά τον οριζόντιο και τον κάθετο άξονα, ακολουθώντας ανάλογα την γραμμή όρασης του οδηγού.

Το σύστημα της Opel, που θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση του δρόμου ή των καιρικών συνθηκών, θα λειτουργεί ακόμη και όταν ο οδηγός σηκώσει τα μάτια του από το δρόμο.

 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση