ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η φαντασίωση της αερομεταφοράς

Του Δημήτρη Γιόκκα

Δεν είναι πια όνειρο αλλά γεγονός. Η φαντασίωση της αερομεταφοράς με το προσωπικό σας αυτοκίνητο ξεκινά σε δύο χρόνια.

Όλα αναρωτηθήκαμε σε κάποιο στάδιο της ζωής μας για το πως θα μοιάζουν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, ρωτώντας ακόμη και μικρά παιδιά για την άποψή τους πάνω στο θέμα, με τη δημοφιλέστερη απάντηση να στρέφει πάντα το βλέμμα προς τον ουρανό. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν, λοιπόν, ότι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα πετούν και τώρα, η Aeromobil της Σλοβακίας, υποστηρίζει ότι το δικό της ιπτάμενο αυτοκίνητο βρίσκεται μόλις δύο χρόνια μακριά από την υλοποίησή του.

Η εταιρεία δουλεύει εδώ και πέντε χρόνια πάνω στο φιλόδοξο project της και η «τρίτη γενιά» του ιπτάμενου αυτοκινήτου της, όπως η ίδια την αποκαλεί, έχει ήδη παρουσιαστεί στους ενδιαφερόμενους πελάτες.

Τα φτερά του Aeromobil 3.0, που είναι φτιαγμένο από ατσάλι, από ανθρακονήματα και από άλλα συνθετικά υλικά, τα οποία κρατούν το βάρος του όσο γίνετε πιο χαμηλά, διπλώνουν προς τα πίσω, επιτρέποντας έτσι την οδήγηση στον δρόμο.

Το βάρος του «ιπτάμενου αυτοκινήτου» είναι μόλις 450 κιλά και μπορεί να φιλοξενήσει δύο επιβάτες. Το πλάτος του διαμορφώνεται από τα 2.24 μέτρα μέχρι τα 8.32 μέτρα, ενώ το μήκος του ανέρχεται στα 6 μέτρα.

Εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο της Aeromobil και στεφθεί με επιτυχία το project της, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλοι ανταγωνιστές το παράδειγμά της, με αποτέλεσμα να μειωθεί σιγά-σιγά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους.

Η νέα τεχνολογία στα αυτοκίνητα, που τα θέλει τώρα να κινούνται αυτόνομα, χωρίς οδηγό, υπάρχει από χρόνια στα μέσα αερομεταφοράς, μιας και αυτά μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν εντελώς από μόνα τους. Ως αυτοκίνητο, το Aeromobil θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσο τον δρόμο και να μεταφέρει τον κόσμο από πόρτα σε πόρτα, ενώ ως αεροπλάνο, θα μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει και κάθε αεροδρόμιο, αλλά και άλλες λωρίδες απογείωσης ή προσγείωσης που έχουν το κατάλληλο μήκος.    

Για την ώρα, το επαναστατικό προϊόν της Aeromobil στοιχίζει ακριβά (κάτι σαν Ferrari με φτερά αεροπλάνου) και οι πιθανοί πελάτες της θα είναι όπως είναι φυσικό «πλούσιοι αγοραστές supercars». Όταν, όμως, η τεχνολογία πάρει μπρος, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα προϊόντα, η τιμή θα κατέβει και αυτό είναι και το στοίχημα επένδυσης που έχουν κάνει οι ιδρυτές του «ιπτάμενου αυτοκινήτου».

Η Google, που δουλεύει πάνω στο δικό της αυτοκινούμενο όχημα, πιστεύει ότι στο μέλλον οι δύο τεχνολογίες μπορούν να συμβιώσουν, μειώνοντας δραματικά το traffic στους δρόμους αλλά και το πρόβλημα για την εξεύρεση θέσης στάθμευσης, με ειδικά αυτοκινούμενα λεωφορεία και μέσα αερομεταφοράς, που θα λύσουν παράλληλα το πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.  

Το Aeromobil φέρει έναν κινητήρα Rotax 912, που κινεί τόσο τον έλικα όσο και τους τροχούς. Το ιπτάμενο όχημα μπορεί να αναπτύξει μέχρι 170 χλμ./ώρα στο δρόμο και 200 χλμ./ώρα στον αέρα, με αυτονομία στο δρόμο 500 χιλιόμετρα και αυτονομία πτήσης 700 χιλιόμετρα. Η δε κατανάλωσή του κυμαίνεται στα 8.0 λίτρα/100 χλμ. για όσο πατάτε στη γη και σκαρφαλώνει στα 15.0 λίτρα/ώρα σαν αφήσετε το έδαφος.

Η τιμή του υπολογίζεται κοντά στα 200.000 ευρώ και, όπως πληροφορούμαστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει ήδη την ευχή της στο project. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το 2017.

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση