ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμερικανός Πρέσβης: Persona non grata

Έντονη αντίδραση της Λευκωσίας στις ψεσινές δηλώσεις Τζον Κόνιγκ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απαράδεκτη η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη που παραγνωρίζει και είναι σε πλήρη αντίθεση με ιστορικά γεγονότα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του Τζον Κόνιγκ ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί πρωτίστως θέμα εισβολής και κατοχής.

«Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν προβλήματα στον εν εξελίξει διάλογο και σε μεγάλο βαθμό είναι τέτοιες δηλώσεις που για χρόνια εμποδίζουν την ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προτίθεται να διαμαρτυρηθεί επίσημα προς τις ΗΠΑ σε σχέση με τις δηλώσεις αυτές, σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόταν σε προσωπικές του θέσεις. Πρόσθεσε πως παρόλα αυτά θα συζητηθεί το θέμα με την αμερικανική Κυβέρνηση.

«Μνημείο θρασύτητας και πρόκλησης» προς τον Κυπριακό λαό, το διεθνές δίκαιο και τα επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τη υπό αναφορά δήλωση του Αμερικάνου Πρέσβη στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η δήλωση Κόνινγκ είναι επίσης «προσβολή για την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική».

Όπως είπε, δεν μπορεί να έρχεται ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Κύπρο και να αποδοκιμάζει το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων, μιλώντας ουσιαστικά για στρατιωτική κατοχή και ο Πρέσβης των ΗΠΑ να λέει ότι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. «Πραγματικά είναι ντροπή» πρόσθεσε.

Για προκλητικές δηλώσεις κάνει λόγο το ΑΚΕΛ και εντελώς απαράδεκτες, αναφορικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Κένιγκ δεν διευκολύνει τις νέες προσπάθειες στις διαπραγματεύσεις και αναίτια τις δυσκολεύει, αναφέρει η ανακοίνωση.  Τονίζουν ότι «Αντίθετα από τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τσαβούσογλου κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα ήταν προσεκτικός και κράτησε χαμηλούς τόνους, έχοντας βέβαια υπόψη ότι μιλάμε για τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το περιβάλλον που διαμορφώνεται λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, υπέδειξε πως ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ισχυρίζεται ότι το κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, επειδή δεν το θεωρεί η τουρκική πλευρά ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Ο κ. Κόνινγκ μετά και τις απαράδεκτες και ανιστόρητες αναφορές του είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να ζητήσει άμεσα την ανάκληση του επισημαίνει σε γραπτή ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ. Οι δηλώσεις του κ. Κόνινγκ, προστίθεται στην ανακοίνωση, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο κ. Κόνινγκ ως πεπειραμένος διπλωμάτης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο πρόσωπο ότι τέτοιες δημόσιες δηλώσεις (που δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται) ούτε τυχαίες είναι, ούτε και μπορεί να γίνουν ανεχτές.  Αναμένουμε από τους γνωστούς συνδαιτημόνες του κ. Κόνινγκ να μας απαντήσουν εάν συμφωνούν μαζί του ότι «το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Αναμένουμε να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό πως δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να πείσουν τον πρέσβη των ΗΠΑ για τις ιστορικές πραγματικότητες και ποιος τελικά ήταν ο ρόλος τέτοιων συναντήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

«Θλίψη, θυμό και απογοήτευση προκαλούν στον κυπριακό λαό οι απαράδεκτες αναφορές του Αμερικανού Πρέσβη. Είναι δυστυχώς θλιβερό να εκφράζονται τέτοιες απόψεις, από τον εκπρόσωπο μιας χώρας πάνω στην οποία η Κύπρος στηρίζει τις ελπίδες της για μια σωστή, ασφαλή και λειτουργική λύση του κυπριακού, αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ. Ελπίζουμε ότι οι προκλητικές αναφορές του Αμερικανού Πρέσβη κατά την εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να είναι το κύκνειο άσμα ενός διπλωμάτη που φεύγει από την Κύπρο αφήνοντας πίσω του δυσάρεστες εντυπώσεις», καταλήγει το ΕΥΡΩΚΟ.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στην ανακοίνωση του τονίζει: Μας κάνει εντύπωση όταν τέτοιες συνεχόμενες δηλώσεις προέρχονται από Πρέσβη χώρας όπου υποτίθεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής της. Μήπως ο κ. Κόνιγκ δεν έχει προσέξει ότι στο νησί καταπατούνται παράφορα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Τουρκική εισβολή και κατοχή; Μας κάνει να αναρωτιόμαστε – αν και ξέρουμε πολύ καλά την απάντηση – αν αυτό θα ήταν αποδεκτό στη δική του χώρα; Δηλαδή θα δεχόταν να κατέχουν μέρος των ΗΠΑ ξένα στρατεύματα;

Αναμένουμε, καταλήγει το Κίνημα στην ανακοίνωση του, ότι θα υπάρξει δυναμική αντίδραση από την Κυβέρνηση ώστε να σταματήσει αυτή η συνεχόμενη στρέβλωση της ιστορίας και της πολιτικής πραγματικότητας από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο. Η στάση του καλού παιδιού κάθε άλλο παρά θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη, η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει τον κ. Koenig ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και να ζητηθεί άμεσα η ανάκληση του, υποστηρίζει η Συμμαχία Πολιτών. Ανοχή με χλιαρές και ανούσιες διπλωματικές παραστάσεις από μέρους της Κυβέρνησης συνιστά ανάληψη μέρους της ευθύνης καταλήγει.

Να υπενθυμίσουμε πως σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε απόψε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο με θέμα: «Cyprus at a Crossroads: A diplomat reflects on three decades of engagement with the Eastern Mediterranean” με την ευκαιρία της αφυπηρέτησης του από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κόνιγκ κληθείς να σχολιάσει την παρουσία των 40.000 Τούρκων στρατιωτών και των δεκάδων χιλιάδων εποίκων στο νησί είπε: «Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς.  Δεν θεωρώ αυτό ως την ουσία του κυπριακού προβλήματος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστοδουλίδης: Καμία δυστοκία στην ετοιμασία καταλόγου των ΜΟΕ
Έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών υπό τη σκιά της Άγκυρας

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση