ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κόκκινη γραμμή» για την ΠΟΒΕΚ η Κυριακή

Στο Προεδρικό βρέθηκε σήμερα η ΠΟΒΕΚ όπου συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο Προεδρίας

ΚΥΠΕ

Με την αργία της Κυριακής να θεωρείται ως “κόκκινη γραμμή” 12 σύνδεσμοι, οργανώσεις και φορείς που εκπροσωπούν το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΒΕΚ ζήτησαν την Τρίτη την καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή σε μια νομοθεσία που θα διέπει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων προστατεύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διατηρώντας τον κοινωνικό ιστό.

«Θεωρούμε την Κυριακή ως κόκκινη γραμμή, θεωρούμε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, αυτό το οποίο δεν θα δεχθούμε είναι τα ωράρια μέχρι τις 2100 και 2200 συμπεριλαμβανομένης και της Κυριακής και των αργιών”, είπε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης μετά από συνάντηση με τον Προϊστάμενο Προεδρίας Κύπρο Κυπριανού.

Ο κ. Κουρσάρης είπε πως “το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει δηλώσει δια της Υπουργού Εργασίας ότι είναι το τελευταίο διάταγμα που βγάζει αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική των διαταγμάτων και για να σταματήσουν τα διατάγματα πάμε για Νομοθεσία άρα την Νομοθεσία δεν την κάνει το Ανώτατο Δικαστήριο και το όποιο ευρωπαϊκό δικαστήριο, θα την κάνουμε εμείς και υπάρχουν εισηγήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς”.

Σημείωσε ότι “είναι καθήκον και υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να βρει εκείνες τις ισορροπίες για να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο και όσο το συντομότερο το κάνει τόσο λιγότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν”.

Σε ερώτηση ότι υπάρχουν πολίτες οι οποίοι συμφωνούν και άλλοι που διαφωνούν με το τωρινό ωράριο των καταστημάτων ο κ. Κουρσάρης είπε ότι η επιθυμία των πολιτών και η έκφραση του γεγονότος όλες οι υπηρεσίες να είναι ανοικτές όλη μέρα δεν μπορεί να λειτουργήσει μια οικονομία και κοινωνία”.

Αναφέρθηκε “σε μια γενικότερη παραπλανητική προσπάθεια που γίνεται από κάποιους να παρουσιάσουν την εξυπηρέτηση και την θέση του καταναλωτή αλλά από πίσω να κρύβονται τα συμφέροντα πέντε – δέκα αλυσίδων υπεραγορών και πολυκαταστημάτων”.

Ο κ. Κουρσάρης είπε ότι “καταστρέφονται οι χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διοχετεύεται το μεγαλύτερο μερίδιο της εμπορικής πίττας σε αυτούς τους ανθρώπους και σε λίγο θα έχουμε εμπόριο χωρίς καταναλωτές, πολίτες, εργαζόμενους και καταστηματάρχες και η αλήθεια είναι ότι το ένα ευρώ που μπορεί να δαπανηθεί κάθε μέρα ας μην το πάρουν μόνο πέντε άτομα”.

“Ζητούμε την καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα ζήτημα για το οποίο ναι μεν φαίνεται να είναι  νομική η διάσταση των απόψεων όμως στο τέλος της ημέρας το Δικαστήριο δεν θα κάνει Νόμο για τα ωράρια των καταστημάτων”, είπε ο κ. Κουρσάρης.

Πρόσθεσε ότι “τον Νόμο θα τον κάνουμε εμείς και οι θεσμικές διαδικασίες είτε της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Εργασίας είτε η Βουλή μέσω Νομοθετήματος”.

Ο κ. Κουρσάρης είπε ότι “αυτό το οποίο επείγεται να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ισορροπημένα μια καταλυτική ενέργεια ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρώντας τις ισορροπίες στο λιανικό εμπόριο, τον κοινωνικό ιστό, όχι προστατεύοντας αλλά βοηθώντας την ραχοκοκαλιά της ίδιας της οικονομίας να επιβιώσει και να αντέξει η οικονομία της Κύπρου”.

«Με αυτή του την παρέμβαση έμπρακτα και καταλυτικά να λύσει το πρόβλημα», είπε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ.

Οι οργανώσεις, σύνδεσμοι και φορείς μέλη της ΠΟΒΕΚ στο υπόμνημά τους αναφέρουν ότι “ η Υπουργός Εργασίας ως εκτελεστική εξουσία που οφείλει να κυβερνά μέσα στα όρια των νόμων και των κανόνων δικαίου που νομοθετεί η Βουλή  των Αντιπροσώπων, με το πρόσφατο διάταγμα της παραβιάζει κατάφωρα την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και το ίδιο το Σύνταγμα, επεμβαίνει στην νομοθετική εξουσία και στην  ουσία πλήττει συθέμελα την ίδια την Δημοκρατία, αφού θεμέλιο της αποτελεί η αρχή της διάκρισης των εξουσιών”.

Επίσης, “η Υπουργός Εργασίας και η εκτελεστική εξουσία στην πράξη προσπαθεί να αντικαταστήσει το νομοθετικό σώμα, την Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία ψηφίζεται από τον λαό για να τον εκπροσωπεί και να τον υπηρετεί, συνεπώς, η πράξη της Υπουργού και της εκτελεστικής εξουσίας πλήττει την ίδια την Δημοκρατία αφού ποδηγετεί τους ίδιους τους εκπροσώπους του λαού, δηλαδή τους βουλευτές και παράλληλα τον ίδιο το λαό”.

“Αυτά δεν θα έπρεπε να αποτελούν μόνο δική μας άποψη, αλλά θα πρέπει να αποτελούν θέση όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών που επιζητούν να ζουν σε μία ευνομούμενη Δημοκρατία όπου εχέγγυο της αποτελεί πάντοτε η αρχή της διάκρισης εξουσιών και του κράτους δικαίου”, αναφέρουν οι φορείς, οργανώσεις και σύνδεσμοι.

Επισημαίνουν ακόμα, ότι “έγκριτοι νομικοί αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές, πλείστοι εκ των οποίων είναι και νομικοί υποστηρίζουν αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις μας ενώ η ίδια η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ανακοίνωση της ημερ. 14/05/2015, δηλαδή αμέσως μετά το διάταγμα, με ξεκάθαρο τρόπο αναφέρει ότι `….παραβιάζει την αρχή της διάκρισης εξουσιών, έρχεται σε σύγκρουση με την βουλή και κλονίζει την εμπιστοσύνη και την συνεργασία…`”.

Μάλιστα, συνεχίζουν οι οργανώσεις, φορείς και σύνδεσμοι, “η πλειοψηφία των βουλευτών εισηγείται στον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει άμεσα στην διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης προσφυγής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου”.

“Ως απλοί πολίτες απαιτούμε από τη Βουλή να προσφύγει άμεσα στο Ανώτατο Δικαστήριο γεγονός που επιβάλλεται να γίνει για τους προφανείς λόγους δημόσιας τάξης που αναφέρουμε και υποστηρίζουν άλλωστε και οι ίδιοι οι βουλευτές ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αυτοκαταργήσει την Νομοθετική της εξουσία και στην ουσία θα συναινέσει σε μια προφανή αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική πράξη της εκτελεστικής εξουσίας εις βάρος μάλιστα της ίδιας της βουλής και του ίδιου του λαού”, αναφέρουν οι οργανώσεις, σύνδεσμοι και φορείς.

Τέλος, “δηλώνουμε ότι το μόνο στήριγμα μας στον δίκαιο αγώνα μας για επιβίωση, δικαιοσύνη και ισότητα είναι η διασφάλιση του Συντάγματος, των Νόμων και του  κράτους δικαίου το οποίο καλείται η Βουλή τώρα να διαφυλάξει”, καταλήγει το υπόμνημα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση