ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Στη Βουλή ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας

Κατατίθεται νομοσχέδιο πριν τις διακοπές σύμφωνα με τον Σ. Χάσικο

ΚΥΠΕ

Μόνο όφελος μπορεί να υπάρξει μέσα από τη διαδικασία ενοποίησης του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας και του Δημοτικού Τέλους Ακίνητης Ιδιοκτησίας και για τις Τοπικές Αρχές και για τους φορολογούμενους πολίτες, δήλωσε ο ΥΠΕΣ, Σωκράτης Χάσικος λέγοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και θα κατατεθεί στη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης του «Γλυτζιστού», στο Κοιλάνι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χάσικος είπε ότι αντιδράσεις δεν υπήρξαν και ούτε δικαιολογείται να υπάρξουν σε αυτό το θέμα καθώς αντί να υπάρχει και να αποστέλλεται ξεχωριστή φορολογία, τώρα θα είναι ενοποιημένη. Πάρα πολύ σύντομα, είπε, μόλις περατωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία, το νομοσχέδιο θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή. “Και όταν λέγω ‘σύντομα’, εννοώ πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής”.

Ο ΥΠΕΣ σημείωσε ότι υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά και εξίσου σοβαρά νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή πριν τις διακοπές και εκτός από εκείνο της ενοποίησης του φόρου υπάρχει αυτό που αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο νομοτεχνικός έλεγχος του οποίου ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα και θα κατατεθεί και αυτό στη Βουλή.

Το τρίτο νομοσχέδιο, είπε, αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές, αυτούς που αγόρασαν σπίτια ή διαμερίσματα από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, διότι όλες αυτές οι περιουσίες βρέθηκαν να είναι υποθηκευμένες από τους πωλητές. Αφορά, επίσης, πρόσθεσε, και όλους εκείνους τους αγοραστές των οποίων οι περιουσίες έχουν ΜΕΜΟ από το κράτος είτε γιατί ο πωλητής δεν πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις είτε γιατί ο πωλητής δεν πλήρωσε άλλες φορολογίες όπως είναι ο ΦΠΑ. “Δια νόμου, όλοι αυτοί οι εγκλωβισμένοι αγοραστές απελευθερώνονται. Θα μπορούν δηλαδή να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας και να νιώθουν ότι είναι κύριοι της περιουσίας τους”.

Τίθεται το ερώτημα από κάποιους κατά πόσο διαφωνούν οι τράπεζες, ανέφερε λέγοντας ότι οι  τράπεζες έχουν συναινέσει, δεν είχαν άλλη επιλογή. Διότι, όπως είπε, όταν έδιναν τα δάνεια έπρεπε να παρακολουθούν πού πήγαιναν αυτά τα χρήματα. “Η δε Κεντρική Τράπεζα, επίσης συναινεί. Αναμένουμε, λοιπόν, ότι η Βουλή θα ψηφίσει αυτό το Νομοσχέδιο σε νόμο».


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση