ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέσω αντιδράσεων το νέο σύστημα διοριστέων στη βουλή

Συμφωνούν στην αλλαγή του συστήματος, χωρίς όμως να θυματοποιούνται οι αντικαταστάτες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με αντιδράσεις ο εκπαιδευτικών της δημοτικής εκπαίδευσης έξω από τη Βουλή εξέτασε το πρωί της Τρίτης, η Επιτροπή Παιδείας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο σύστημα διοριστέων. Αν και όλα τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στη δημιουργία ενός νέου συστήματος διοριστέων, φαίνεται ωστόσο να διαφωνούν σε επιμέρους θέματα, όπως το καυτό ζήτημα των συμβασιούχων και αντικαταστατών. Στη συνεδρία της επιτροπής παιδείας παρευρέθηκε και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Με το τέλος της συνεδρίας ο κ. Καδής στάθηκε στη βούληση που έδειξαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών, εκφράζοντας παράλληλα και την αισιοδοξία του ότι το νομοσχέδιο θα μπορεί να ψηφιστεί στις 9 Ιουλίου και να αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο.

Στον αέρα οι αντικαταστάτες
Πάντως το νομοσχέδιο φαίνεται να αφήνει εκτεθειμένους τους αντικαταστάτες δασκάλους, οι οποίοι ζητούν τη μη συμπερίληψή τους στις εξετάσεις αλλά την αξιολόγησή τους στην τάξη  καθώς πολλοί από αυτούς εργάζονται για χρόνια στα σχολεία έχοντας ήδη αποκτήσει την ανάλογη πείρα και γνώση. Σε ότι αφορά τη διασφάλιση των εκπαιδευτικών που εργάζονται ήδη στη δημοτική εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας αναγνώρισε την «ιδιαιτερότητα στη δημοτική εκπαίδευση, η οποία  αντιμετωπίζεται είτε με το διορισμό μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών, δασκάλων και νηπιαγωγών, μέσα στην επόμενη περίοδο, διορισμούς στους οποίους δεσμεύθηκε αυτή η Κυβέρνηση να προχωρήσει μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά υπάρχει και μια διασφάλιση μέσα από τη νέα πρόταση η οποία έχει κατατεθεί για το νέο σύστημα διορισμών, το οποίο αναγνωρίζει την προϋπηρεσία δίνοντας με αυτόν τον τρόπο προβάδισμα σ` αυτούς που έχουν υπηρετήσει ήδη στο σύστημα» όπως ανέφερε. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι για πρώτη φορά δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις ενέκριναν την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.

Σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες των διαδηλωτών έξω από τη Βουλή ότι με το νομοσχέδιο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης ο Υπουργός Παιδείας αντέτεινε ότι «αν πριμοδοτούνταν για παράδειγμα τα ακαδημαϊκά προσόντα σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς αυτό το πράγμα». Ωστόσο, σημείωσε «από τις αρχικές προτάσεις που είχαν υποβληθεί στο διάλογο η ποσόστωση των προσόντων είναι περίπου η μισή». Μιλάμε, είπε, «για 15 μονάδες στις 100 τα προσόντα», άρα, πρόσθεσε, το επόμενο βήμα θα ήταν να τα μηδενίσουμε εντελώς.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύστημα διορισμών σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου που θέλει να λέγεται αξιοκρατικό και να μην λαμβάνει καθόλου υπόψη τα προσόντα»,δήλωσε.

Δίκαιο νομοσχέδιο για τον ΔΗΣΥ
Με το πέρας της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Ανδρέας Θεμιστοκλέους εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κυβερνητικό νομοσχέδιο. «Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αφορά μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές, μια από τις μεγαλύτερες θετικές μεταβολές που θα επηρεάσουν σε βάθος και σε έκταση όλο το εκπαιδευτικό οικοδόμημα και σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά τα δημόσια σχολεία», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σημείωσε δε ότι «από όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής είναι η πλέον συγκροτημένη, δίκαια, ισορροπημένη και η μοναδική ενδεχομένως που μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα προκαλώντας τις πιο μικρές αδικίες».

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναγνώρισε πως «επηρεάζονται συμφέροντα μεγάλων ομάδων του πληθυσμού και είναι και λογικό ότι εμείς θα κάνουμε το πάν λογικό μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας να προσπαθήσουμε να δικαιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς βρίσκονται ήδη στην Παιδεία και παρέχουν τις υπηρεσίες τους». Από την άλλη πλευρά, εξήγησε πως «κάποιος ο οποίος είναι έκτακτος στην εκπαίδευση για ένα μήνα ή υπηρέτησε παλιότερα, αυτό δεν μπορεί να συνιστά αυτόματο διορισμό ή νομιμοποίηση με το καινούριο σύστημα».

Θυματοποίηση αντικαταστών
Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Άντρος Καυκαλιάς εξέφρασε τη στήριξη ενός νέου συστήματος διορισμού που να στηρίζεται στην αξία και τα προσόντα του εκπαιδευτικού. Επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα απόσταση στη συνομολόγηση ενός σχεδίου διορισμού «που θα προσθέτει αξία στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και να είναι δίκαιο απέναντι σε όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς – αναφέρομαι στους συμβασιούχους, στους έκτακτους, στους αντικαταστάτες - που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για χρόνια στα σχολεία και να μην τους θυματοποιεί».

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση του Υπουργείου τυγχάνει γενικής αποδοχής και από το ΔΗΚΟ επισημαίνοντας ότι το σύστημα διορισμού απασχολεί την Επιτροπή Παιδείας εδώ και 10 με 11 χρόνια.  «Θα προσπαθήσουμε βέβαια να εισαγάγουμε μέσα κάποιες τροπολογίες που στόχο έχουν να προστατεύσουν και να κατοχυρώσουν αυτούς οι οποίοι έχουν υπηρετήσει πραγματικά την Παιδεία τα τελευταία χρόνια» ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας «να κάνει δεύτερες σκέψεις, να εξετάσει τις εισηγήσεις των Οικολόγων, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν τουλάχιστο αυτοί που έχουν πράγματι προσφέρει στην Παιδεία».

«Δεν πρέπει όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση, να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων» ανέφερε ο κ. Περδίκης επισημαίνοντας ότι η  διαδήλωση των αντικαταστατών έξω από τη Βουλή απέδειξε ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους, που μπορούν να μπουν στις τάξεις, που μπορούν να διδάξουν και δεν είναι το παράδειγμα των υπερήλικων εκπαιδευτικών που έχουν χάσει επαφή με το εκπαιδευτικό αντικείμενο και τις τάξεις, που παρουσιάζεται από κάποιους.


Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλάκτου ανέφερε ότι στην δημοτική εκπαίδευση, δηλαδή την δημοτική, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση, «υπηρετεί η αφρόκρεμα των νέων ανθρώπων – είναι εντελώς διαφορετικά από τις άλλες βαθμίδες -  και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει οπωσδήποτε να μην θυματοποιηθούν στα πλαίσια της αλλαγής του όποιου σχεδίου διορισμών».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για πρόταση πρόσληψης τα επόμενα χρόνια σχεδόν 700 εκπαιδευτικών ανέφερε ότι η ΠΟΕΔ επεξεργάζεται τα δεδομένα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που πλησιάζει τα 300 άτομα που μένουν έξω. Θέλουμε να ληφθεί κάποια πρόνοια για να μην θυματοποιηθούν, ανέφερε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση