ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενοχλημένη η Λευκωσία από Ακιντζί για το χαλούμι

Δεν ισχύουν όσα ανέφερε και για το πρωτογενές δίκαιο υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη

Ανυπόστατα τα όσα ανέφερε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τόσο για το θέμα με το χαλούμι όσο και για τη μετατροπή της λύσης του κυπριακού σε πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει η Λευκωσία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν κρύβει πλέον την έντονη δυσφορία της από τις δηλώσεις Ακιντζί.

Αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί στο να εργαστεί ώστε να υπάρξει μια λύση και η συμφωνία να αποτελεί πρωτογενές δίκαιο.

Όπως επεσήμανε στην «Κ» κυβερνητική πηγή, η Λευκωσία έχει ήδη επικοινωνήσει με τις Βρυξέλλες ζητώντας διευκρινίσεις και έχει  λάβει διαβεβαιώσεις πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τη θέση που της αποδίδει ο κ. Ακιντζί. Μετά και τις διαβεβαιώσεις που έχει πάρει από τις Βρυξέλλες, η Λευκωσία εμφανίζεται προβληματισμένη από δεδομένης της διαπίστωσης της ότι άλλα λέει ο Μουσταφά Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλα στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Η Λευκωσία όμως δεν κρύβει την έντονη ενόχληση της και από τις χθεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για το χαλούμι. Όπως ανέφερε, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον κ. Αναστασιάδη, «βρήκαμε μια φόρμουλα και θα την αναλάβουν τώρα οι διαπραγματευτές. Και θα βρουν λύση πριν την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ». 

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο μεταφέρει στην «Κ» η ίδια κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας πως το θέμα του χαλουμιού δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κύπρος, εξηγεί η ίδια πηγή, ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει ήδη υποβάλει αίτηση για την κατοχύρωση του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αίτηση αυτή στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς τους τουρκοκύπριους έχει συμπεριλάβει στην ονομασία εκτός από την αναφορά σε «χαλούμι» και την αναφορά «hellim». Επιπρόσθετα, και πάλι στο ίδιο πλαίσιο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή στην «Κ», στην αίτηση συμπεριλήφθηκε ολόκληρη η εδαφική επικράτεια της Κύπρου περιλαμβανομένου και των κατεχομένων. Η Λευκωσία αναμένει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της αίτησης της με την ολοκλήρωση της εξέτασης της.

Πάντως και παρά το βαρύ κλίμα που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ακιντζί, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συναντήθηκαν εκ νέου την Τετάρτη, δίνοντας συνέχεια στις διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού και των κριτηρίων στο εδαφικό. Οι δύο διαπραγματευτές, οι οποίοι θα έχουν και αύριο συνάντηση, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί άλλες τέσσερις συναντήσεις τους προκειμένου να προετοιμάσουν τις συνομιλίες για την επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί στις 10 Ιουλίου μέσα από την προσπάθεια μεταφοράς σε έγγραφα των όσων συμφώνησαν οι δύο ηγέτες στην συνάντηση της Δευτέρας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση