ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΤ: Ετοιμότητα για ενεργοποίηση σχεδίων για θυγατρικές

Γεωργιάδης: Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανησυχητική εξέλιξη στις τράπεζες στην Κύπρο

Όλο το εύρος των εργαλείων που διαθέτει η ευρωζώνη είναι σε ετοιμότητα ενεργοποίησης εάν προκύψει ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης των προβλημάτων της Ελλάδας όπως αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε ειδική συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, πρόσθεσε, είναι τράπεζες με δική τους άδεια, δική τους κεφαλαιουχική βάση και δική τους ρευστότητα υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια ανησυχητική εξέλιξη.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Συρίχας σχολίασε πως η ΕΚΤ και η ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις μετάδοσης της κρίσης. Οι τέσσερις θυγατρικές που έχουμε εδώ, εξήγησε, είναι ανεξάρτητες και πλήρως κεφαλαιοποιημένες ενώ πλέον υπάγονται στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό τόσο σε ενοποιημένη βάση με την Ελλάδα όσο και ξεχωριστά. «Από τον Δεκέμβριο απαιτήσαμε να εκμηδενίσουν την έκθεση σε ελληνικό κίνδυνο». Σήμερα, λειτουργούν χωρίς περιορισμούς και λειτουργούν κανονικά αν και παρουσιάζονται διαρροές που είναι ελεγχόμενες. Καταστρώσαμε πλάνα και είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Συρίχας. «Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε σχέδια σε περίπτωση που διαφοροποιηθεί η κατάσταση». 
Σε ερώτηση ποιος θα παραχωρήσει τον ELA στις θυγατρικές αν χρειαστεί, ο κ. Συρίχας είπε πως η πρακτική είναι να τον παραχωρεί η μητρική εταιρεία αλλά αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα το Διοικητικό Συμβούλιο να εγκρίνει την παραχώρηση ELA από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. «Η ΕΚΤ είναι γνώστης του θέματος και έγιναν σενάρια αντιμετώπισης του κάθε ενδεχομένου». Οι θυγατρικές διαθέτουν 14% των συνολικών καταθέσεων δηλαδή λίγο περισσότερο από 6δις ευρώ. Η ρευστότητα που ήταν στις μητρικές εταιρείες, μεταφέρθηκε πίσω στην Κύπρο από τις αρχές του έτους, πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αφορά το τουριστικό ρεύμα από άλλους προορισμούς ώστε να μην ταυτίζεται η Κύπρος με την Ελλάδα και να υπάρξουν ακυρώσεις. Είχαμε κάποια κρούσματα αλλά κινηθήκαμε άμεσα και διορθώσαμε κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις.
Σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές ο υπουργός είπε πως η Κύπρος είναι κυρίως εισαγωγέας και όχι εξαγωγέας. Οι εξαγωγές προϊόντων για το 2014 αθροίζονται σε 55εκ. ευρώ και αφορούν μέταλλα για ανακύκλωση. Από την άλλη, οι εξαγωγές υπηρεσιών προς την Ελλάδα που είναι στα 274εκ. αφορούν κυρίως στον τομέα των μεταφορών. Οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων είναι 1.2δις ευρώ το 2014 και αποτελούνται κυρίως από καύσιμα και τρόφιμα. Οι τουριστικές αφίξεις (που περιλαμβάνει άτομα που δεν είναι τουρίστες) του 2014 ήταν 100χιλ. ευρώ και τα έσοδα 45εκ. ευρώ.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση