ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν ενάντίον όλων

Αντιμέτωπος με τους Κούρδους και τη διεθνή κοινότητα o Πρόεδρος της Τουρκίας

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Λίγο μετά τον επίσημο τερματισμό της εκεχειρίας στο Κουρδικό Ζήτημα, ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά σημαντικών προβλημάτων σε διάφορα πεδία.
 
Αντιμέτωπος με πολλά εμπόδια σε πολλά μέτωπα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιεί στροφή στον εθνικισμό και λαϊκισμό και γειτνιάζει ιδεολογικά με την πολιτική γραμμή του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ώρες, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) έφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας το ενδεχόμενο της απαγόρευσης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΗDΡ).

Σύμφωνα με το ΜΗΡ, το εν λόγω κόμμα, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, διατηρεί δεσμούς με την «τρομοκρατία». Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου ισχυρισμού ήρθε την στιγμή που οι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τις τελευταίες επίσημες τοποθετήσεις και δηλώσεις της ηγεσίας του ΗDΡ.
 
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν παρέχει κάλυψη στις δηλώσεις του ΜΗΡ και στην νέα πρωτοβουλία των εισαγγελέων τονίζοντας σε απειλητικό τόνο ότι «η ηγεσία του ΗDΡ είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το αντίτιμο των πράξεων της». Ο κ. Ερντογάν διαφωνεί μόνο ως προς ένα σημείο με το ΜΗΡ. Ο ίδιος δεν υποστηρίζει την απαγόρευση του ΗDΡ.
 
Οι κινήσεις του Προέδρου Ερντογάν, η σκλήρυνση της γραμμής της Άγκυρας στο Κουρδικό και οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Τις τελευταίες ώρες, το κουρδικό κίνημα έχει εξαπολύσει μετωπική επίθεση, με ειδικές μονάδες ανταρτών να εκτελούν εν ψυχρώ στελέχη του τουρκικού στρατού στους δρόμους των πόλεων. Χθες, αξιωματικός του στρατού έχασε την ζωή του από πυρά που δέχθηκε στο Χακκάρι. Ο άτυχος νέος έχασε την ζωή του, την στιγμή που συνομιλούσε τηλεφωνικώς με τον πατέρα του. Σήμερα, πυρά δέχθηκε ένα άλλο στέλεχος του στρατού στο Ερζουρούμ, την στιγμή που επέστρεφε στο στρατόπεδο του με το ιδιωτικό όχημα του.
 
Η σφοδρή αντίδραση της κουρδικής πλευράς δεν αποτελεί τον μοναδικό «πονοκέφαλο» του Τούρκου Προέδρου. Ο βρετανικός τύπος γράφει σήμερα ότι η Τουρκία έχει παραμείνει αντιμέτωπη και με αντιδράσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, διάφορες χώρες ζήτησαν από την Άγκυρα να περιορίσει την επιθετικότητα της κατά των Κούρδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ο Ντεμιρτάς

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση