ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευχετήρια επιστολή Δ. Χριστόφια στον Μίκη Θεοδωράκη

Φάρος έμπνευσης το έργο του μουσικοσυνθέτη για τους νέους και το εργατικό κίνημα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιστολή προς Μίκη Θεοδωράκη απέστειλε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια του μουσικοσυνθέτη, εκφράζοντας τις ευχές του. Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι δύο συνδέονται με μια μεγάλη φιλία και το έργο του κ. Μίκη θεοδωράκη έχει αποτελέσει φάρο έμπνευσης για τους νέους δημιουργούς και το εργατικό κίνημα

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:
Αγαπητέ σύντροφε Μίκη,

Σήμερα που γιορτάζεις τα ενενηκοστά σου γενέθλια, είναι μέρα γιορτής και περηφάνιας για όλους μας. Μαζί σου γιορτάζουν τόσο οι δικοί σου άνθρωποι, όσο και ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός κι ολόκληρη η προοδευτική ανθρωπότητα.  Για όλους εμάς που ευτυχήσαμε να πορευτούμε με τις μελωδίες σου, να διαβάσουμε για τη ζωή και τους αγώνες σου, να σιγοτραγουδήσουμε τα τραγούδια, αλλά και τους στίχους σου δίνοντας παράλληλα τους δικούς μας μεγάλους αγώνες, είναι μια μέρα σημαντική, μια μέρα – ορόσημο.

Η γνωριμία μας και η φιλία μας με συντροφεύει πάντοτε και μου θυμίζει τις εγκάρδιες εκείνες συναντήσεις μας στο σπίτι σου και τις μεγάλες συζητήσεις μας για τους αιματηρούς και επίπονους αγώνες της εργατιάς, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού και του κυπριακού λαού, αλλά και της ανθρωπότητας γενικότερα. Παραμένουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου οι εκδηλώσεις και οι μεγάλες συναυλίες που πραγματοποιήσαμε ως ΑΚΕΛ, με πρώτη την αξέχαστη και μεγαλειώδη συναυλία προς τιμή των 80 χρόνων από τη γέννηση σου.

Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι μια τέτοια μέρα, γιατί μαζί σου γιορτάζει κι ο ανθρώπινος Πολιτισμός, οι άνθρωποι του Πνεύματος, αλλά και οι καταφρονεμένοι όλου του κόσμου, για τους οποίους εσύ πάλεψες μπροστάρης στους αγώνες της ελληνικής νεολαίας, καταθέτοντας ψυχή. Πάλεψες με τις νότες, τη φωνή και την καρδιά σου για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για ειρήνη και σοσιαλισμό στην Ελλάδα και στον κόσμο. 

Ζούμε σε μια εποχή που ο ιμπεριαλισμός σήκωσε κεφάλι και δείχνει χωρίς αιδώ το ανθρωποφάγο του πρόσωπο. Εκτρέφει και ενισχύει τον θρησκευτικό φανατισμό και την τρομοκρατία για να αντιμετωπίσει καθεστώτα και κυβερνήσεις που δεν τον εξυπηρετούν, εξαπολύει τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους και καταληστεύει τον φυσικό πλούτο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ζούμε στην εποχή που τόσο η Ελλάδα, όσο και η μοιρασμένη ακόμα Κύπρος μας – αλλά και άλλες χώρες – βιώνουν τις τραγικές συνέπειες από τις επιβουλές του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόικα με πολιτικές που αλυσοδένουν τους λαούς και πνίγουν κάθε δημιουργική και πολιτιστική φλέβα και πρωτοβουλία.

Σ’ αυτή τη δύσκολη λοιπόν εποχή, το έργο σου σύντροφε Μίκη αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά και παρακαταθήκη, φάρο έμπνευσης για τους νέους δημιουργούς, για το εργατικό κίνημα, αλλά και τους λαούς ευρύτερα. Τους λαούς που «δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό», ούτε «κάτω απ’ τα ξένα βήματα» και που θα σηκώσουν ανάστημα και θα γίνουν αφέντες στη γη τους.

Σου εύχομαι χρόνια πολλά και δημιουργικά, με νέες επιτυχίες και νέους αγώνες, παρόλο που γνωρίζω πολύ καλά την περιπέτεια σου με την υγεία της Μυρτούς, την οποία πάντοτε σκέφτομαι με αγάπη ως το αποκούμπι σου, συναγωνίστρια στις ευχάριστες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της πολυτάραχης ζωής σου. 

Συντροφικά,

Με την αγάπη και τους πιο θερμούς χαιρετισμούς μου,

Δημήτρης Χριστόφιας

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση