ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστολή εκποιήσεων για εγκλωβισμένους αγοραστές χωρίς τίτλο

Διαβεβαιώσεις έδωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος

ΚΥΠΕ

Η διαδικασία εκποίησης θα αναστέλλεται για τις περιπτώσεις των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων που δεν έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ύστερα από τη συμμετοχή του στη σημερινή έκτακτη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών που συνέχισαν τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων.

Ερωτηθείς στη Βουλή εάν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι 48 χιλιάδες περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καν τίτλος ιδιοκτησίας θα προστατευθούν από οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης, ο Υπουργός είπε ότι «θα αναστέλλονται οι προσπάθειες εκποίησης ή η όποια διαδικασία» και «θα δίνεται ο χρόνος για απόκτηση τίτλου». «Μέχρι τότε δεν θα κινδυνεύουν» είπε διότι, όπως πρόσθεσε, «το πιο πιθανό είναι να μην ευθύνεται ο αγοραστής για το ότι δεν έχει τίτλο. Άρα γιατί να τον τιμωρήσω; Μπορεί να ευθύνεται το ίδιο το κράτος σε αυτή την περίπτωση. Άρα θα υπάρχει αναστολή».

Ταυτόχρονα ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «οι τράπεζες δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο».

«Όπως ελέχθη στην επιτροπή κατά παραδοχή της εκπροσώπου του Συνδέσμου των Τραπεζών το 95% είναι καθαρές. Άρα λοιπόν όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για το 5%. Δεν θα θυσιάσουμε το 95% για το 5%. Δεν θα θυσιάσουμε το δάσος χάριν του δέντρου» ανέφερε ο Σωκράτης Χάσικος.

«Κάποιοι εδώ παρουσιάζονται βασιλικότεροι του βασιλέα. Να ενεργούν εξ ονόματος των τραπεζών ωσάν να και οι τράπεζες θέλουν συνηγόρους να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους» είπε ο Υπουργός στις δηλώσεις του, σχολιάζοντας αναφορές της εκπροσώπου του Συνδέσμου Τραπεζών στη συνεδρία.

«Μιλήστε με την Ελληνική Τράπεζα. Φοβούνται; Μιλήστε με τον Συνεργατισμό. Φοβούνται; για να μην πω άλλες τράπεζες. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» είπε.

Νωρίτερα στη συνεδρία, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Τραπεζών, η Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή ανέφερε ότι το 80% τουλάχιστον των αγοραστών -που μπορεί να φθάνει και το 95%- «είναι προστατευμένοι και όταν εκδοθεί ο τίτλος θα μεταβιβαστεί ελεύθερος προς όφελός τους εξαιτίας του ότι τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει τα δέοντα μέτρα, είτε με έκδοση του waver, είτε της εγγυητικής ή με άλλους τρόπους» και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες δεν πρόκειται να φέρουν ένσταση στην έκδοση του ελεύθερου τίτλου, διότι έχουν εμπλακεί στη διαδικασία δανεισμού και είχαν γνώση ότι πωλείτο η συγκεκριμένη μονάδα».

Ωστόσο ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος φέρει ένσταση στις περιορισμένου αριθμού περιπτώσεις που ο αγοραστής αγόρασε χωρίς τραπεζικό δανεισμό και σε αυτές τις περιπτώσεις αφού η τράπεζα δεν είχε γνώση δεν θα πρέπει να χάσει την υποθήκη.

Επί τούτου εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες ότι στις περιπτώσεις που είχαν γνώση για την πώληση του ακινήτου, «δεν θα έχουν βάση για να υποβάλουν ένσταση στο να προχωρήσει ο διευθυντής του κτηματολογίου να εκδώσει τον τίτλο». Όπως ανέφερε, γύρω στο 90-95% εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας «μικρός αριθμός προβληματικών περιπτώσεων» που οι ντιβέλοπερς έχουν πωλήσει αλλά δεν ενημερώθηκε η τράπεζα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα φύγουμε από το στόχο που ήταν η προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων. «Να μη φεύγουμε από το στόχο μας. Ποιός ήταν ο στόχος; Να κατοχυρώσουμε όλο εκείνο τον κόσμο, τις δεκάδες χιλιάδες των συμπατριωτών μας και αλλοδαπών, οι οποίοι είτε εξόφλησαν την περιουσία που αγόρασαν ή είναι σε διαδικασία αποπληρωμής και τιμούν τους όρους του συμβολαίου τους. Αυτό ήταν το επιδιωκόμενο» είπε.

Σίγουρα, σημείωσε, «η καθεμιά από τις πλευρές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτούν συμφέρον, θα παλέψουν για το συμφέρον τους, είτε αυτές είναι οι τράπεζες, είτε αυτοί είναι οι δήμοι που λεν ότι αν δεν εξοφληθούν τα τέλη δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση -λένε οι δήμοι-, είτε οποιοδήποτε άλλοι. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε στον αρχικό στόχο κι εκεί εστιάζουμε. Ας δει η Βουλή και άλλα παρεμφερή, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από το στόχο. Δηλαδή η προστασία και κατοχύρωση αυτών των ανθρώπων».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε «μασκαραλίκκια» όσα αναφέρθηκαν από εκπρόσωπο των συμβουλίων αποχετεύσεων ο οποίος διερωτήθηκε τί θα γίνει με τα εκατομμύρια των οφειλών προς τα συμβούλια αποχετεύσεων σε περίπτωση μεταβίβασης κι αν θα αγνοηθούν τα μέμο που έχουν πάνω στο ακίνητο, προσθέτοντας ότι τα συμβούλια θα καταλήξουν να ζητούν αύξηση των τελών για να επιβιώσουν. «Υπάρχει Κυβέρνηση και Βουλή» σχολίασε επί τούτου ο Υπουργός.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «παρόλο τον προβληματισμό και τα θέματα που εγείρονται η Βουλή στο τέλος θα ψηφίσει διότι υπάρχει συναίνεση και ομογνωμία στο ότι πρέπει να προστατευθεί όλος αυτός ο κόσμος. Όποιοι άλλοι έχουν συμφέροντα ας τα βρουν μέσα από τα δικαστήρια ή εν πάση περιπτώσει υπάρχουν άλλοι τρόποι θεσμοθετημένοι που μπορούν ο καθένας μέσα από αυτούς να κινηθεί» υπέδειξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση