ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιερίδης: Η καταγγελία Κυπρή άνοιξε την υπόθεση Ηλιάδη–Αριστοδήμου

ΚΥΠΕ

Αφετηρία της υπόθεσης που διερευνήθηκε από τον ίδιο, ως λειτουργό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, εναντίον των πρώην αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη και Θεόδωρου Αριστοδήμου και που κατέληξε με επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση του ποινικού αδικήματος της χειραγώγησης ήταν καταγγελία στην οποία προέβηκε ο επίσης τότε αξιωματούχος της Τράπεζας Γιάννης Κυπρή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του λειτουργού της Επιτροπής Άλκη Πιερίδη.

Ο κ. Πιερίδης απαντούσε στην τελευταία ερώτηση της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνας Ευθυβούλου, στο πλαίσιο της εξέτασής του ως μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Κλήθηκε να πει κατά πόσο η έρευνα που οδήγησε εν τέλει στην αποστολή επιστολής προς τον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση της διάπραξης του αδικήματος της χειραγώγησης για τους Θεόδωρο Αριστοδήμου, τότε Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, και τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο Ανδρέα Ηλίαδη, ήταν αποτέλεσμα καταγγελίας ή εσωτερικής έρευνας.

Η αφετηρία αυτής της υπόθεσης, ανέφερε ο μάρτυρας, ήταν ότι τον κάλεσε στο γραφείο της η κ. Καλογήρου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία του ανέφερε ότι είχε μια συνάντηση με τον κ. Κυπρή, συνοδευόμενο από τον δικηγόρο κ. Πολυβίου, και ότι ο κ. Κυπρή προέβηκε σε καταγγελία για τον κ. Ηλίαδη και τον κ. Αριστοδήμου πως οι δηλώσεις τους για το κεφαλαιουχικό κενό της τράπεζας δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Αντίθετα, απαντώντας λίγο πιο πριν σε ερώτηση της κ. Ευθυβούλου για το πώς άρχισε η έρευνα εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, απάντησε ότι «ήταν με δική μου πρωτοβουλία, ήταν δική μου επινόηση». Έναυσμα, όπως ανέφερε, ήταν ένα σημείωμα της 13ης Σεπτεμβρίου 2013 το οποίο ετοίμασε ο ίδιος και υπέβαλε στην Επιτροπή. Σε διευκρινιστική ερώτηση της κ. Ευθυβούλου αν υπήρξε καταγγελία ή αν ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής έρευνας, ο μάρτυρας απάντησε ότι ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής έρευνας.

Ο κ. Πιερίδης κατέθεσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής Midi της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα στις 14 Ιουνίου 2012 και αργότερα της Επιτροπής Προβλέψεων Maxi του συγκροτήματος στις 26 Ιουνίου 2012 φαίνεται ότι υπήρξε διαφορά και αύξηση των προβλέψεων για το κεφαλαιουχικό κενό του Συγκροτήματος σε σχέση με το προϋπολογιζόμενο ποσό. Δηλαδή, είπε σε κάποιο σημείο ο μάρτυρας, «για να το πω απλά `έπεσαν έξω` σε σχέση με τον προϋπολογισμό κατά 157 εκ.».

Μετά από ένσταση των δικηγόρων υπεράσπισης, δεν επιτράπηκε στον μάρτυρα να απαντήσει ερώτηση που αφορούσε στο περιεχόμενο των πρακτικών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας σε σχέση με τα πρακτικά συνεδριών του ΔΣ που προηγήθηκαν.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιερίδης αναφέρθηκε και πάλι στο γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε λάβει τρεις επιστολές από την Κεντρική η οποία ως εποπτική Αρχή «απαιτούσε» - κατά τα λεγόμενά του - η Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεων, απαίτηση με την οποία η τράπεζα δεν είχε συμμορφωθεί. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για κεφαλαιουχικό κενό μόνο από τις εργασίες της Τράπεζας στην Ελλάδα αυτές, σύμφωνα με τον μάρτυρα, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον στα 50 εκ. χωρίς να λαμβάνεται, όπως είπε, υπόψη το υπόλοιπο σκηνικό αφού και στην Κύπρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονταν.

Σε ερώτηση της κ. Ευθυβούλου σε σχέση με τις παραστάσεις της Τράπεζας Κύπρου προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σημαντικά μεταξύ των συνεδριάσεων των επιτροπών Midi και Maxi. O κ. Πιερίδης ανέφερε ότι όταν η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε στις 10 Μαΐου ότι το κεφαλαιακό της κενό θα ήταν €200 εκ. δεν γινόταν καμία αναφορά στη Midi και τη Maxi. Μετά, διερωτήθηκε, γιατί χρειάζονται τη Midi και τη Maxi.

Η εξέταση του κ. Πιερίδη από την Κατηγορούσα Αρχή έχει ολοκληρωθεί. Η διαδικασία συνεχίζεται τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στις 0900 με την αντεξέταση αρχικά του μάρτυρα από τον δικηγόρο υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου Πόλυ Πολυβίου. Δόθηκε από το Δικαστήριο επίσης ως δικάσιμος για την υπόθεση η Παρασκευή 16, Οκτωβρίου, επίσης στις 0900.

Πέραν της Τράπεζας Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση