ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε τεντωμένο σχοινί η ρύθμιση του ωραρίου

Εντός Δεκεμβρίου ή ακόμα και εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου

Σημαντικές αποκλίσεις εξακολουθούν να καταγράφονται μεταξύ της κυβέρνησης και της Βουλής στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αναφορές του Προέδρου επί της νομοθεσίας, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο. Ενώ η απόφαση για τις αναφορές, που αφορούν τόσο στην αντισυνταγματικότητα του νόμου όσο και σε θέματα δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα και με τις τελευταίες ενδείξεις, αναμένεται να ληφθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ή ακόμα και εντός του τρέχοντος μηνός, η Υπουργός Εργασίας και τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας θα επιδιώξουν να γεφυρώσουν τις μεγάλες διαφορές που υφίστανται όσον αφορά στη ρύθμιση του θέματος.

Ωστόσο, πέραν της απόφασης του δικαστηρίου, η Ζέτα Αιμιλιανίδου υποχρεούται να καταθέσει κανονισμούς στη Βουλή, το περιεχόμενο των οποίων πρόκειται να καταδείξει κατά πόσο υπάρχουν πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου. Στο μεταξύ η Υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή από όλους, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία της για τον διαχωρισμό των περιοχών σε τουριστικές και μη ζώνες, εξηγώντας ότι δεν τάσσεται υπέρ της ύπαρξης μίας ρύθμισης, η οποία δίνει δικαιώματα σε ορισμένες επιχειρήσεις/καταστήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, αφαιρώντας τα ταυτόχρονα από άλλες επιχειρήσεις/καταστήματα.

Ανοικτό κάθε ενδεχόμενο
Επειτα από ανταλλαγή απόψεων στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να καταγράφονται έντονες διαφορές μεταξύ της προσέγγισης της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι οποίες θα συζητηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς αφενός το τελευταίο διάταγμα της Υπουργού εκπνέει στο τέλος Νοεμβρίου και αφετέρου τα καταστήματα θα λειτουργούν με διευρυμένο εορταστικό ωράριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ σε περίπτωση που δεν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση έως το τέλος της χρονιάς, τότε η νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ είναι αυτή του 2006.

Ωστόσο, τόσο η Βουλή όσο και η Κυβέρνηση τηρούν εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στην εξέλιξη του θέματος. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας της Βουλής, Ανδρέας Φακοντής, εξηγεί ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή, κριθεί ως συνταγματικό από το Ανώτατο, τότε θα τεθεί σε άμεση ισχύ, ενώ αντίθετα αν κριθεί αντισυνταγματικό, τότε η εν λόγω νομοθεσία θα πάψει να υφίσταται και θα ισχύσει η νομοθεσία του 2006, η οποία προνοεί ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά τις Κυριακές, ενώ θα λειτουργούν μέχρι τις 19:00 τα Σάββατα και μέχρι τις 15:00 τις Τετάρτες.

Γι’ αυτό τον λόγο η Υπουργός ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα τους σχετικούς κανονισμούς, ούτως ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τη νέα χρονιά. «Εάν τελικά γίνει αποδεκτή η αναφορά του Προέδρου από το Ανώτατο, απορρίπτοντας έτσι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, τότε αναμένεται να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς, τους οποίους θα καταθέσει η Κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Φακοντής, σημειώνοντας, όμως ότι οι κανονισμοί θα είναι ουσιαστικά άνευ περιεχομένου, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο κριθεί ως συνταγματικό, καθώς θα απορριφθούν και η νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου θα γίνει, σύμφωνα με τον νόμο που έχει πάρει το πράσινο φως της Ολομέλειας.

Προτείνουν μερικές Κυριακές
Εισήγηση, η οποία κατατέθηκε στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, μετά από σύσκεψη βουλευτών και συνδέσμων καταστηματαρχών στη Λεμεσό για ενιαίο ωράριο και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο για κάποιους μήνες του χρόνου, δεν βρίσκει σύμφωνη την Υπουργό Εργασίας, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη διαφοροποίηση των δεδομένων αναμένεται να δημιουργήσει απώλεια θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση αύξηση τόσο της ανεργίας όσο και των κρατικών δαπανών.

Την αντίθεσή του εκφράζει και το κυβερνών κόμμα, το οποίο εκτιμά ότι με τον τρόπο που παρουσιάζεται η συγκεκριμένη πρόταση, αναμένεται να δημιουργήσει μία χρονική περίοδο κοιλιάς στο λιανικό εμπόριο. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν απαντάται το ερώτημα της απώλειας θέσεων εργασίας και γι’ αυτό δεν συνηγορούμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δηλώνει στην «Κ» ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, τονίζοντας ότι αδιευκρίνιστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι κατά το χρονικό διάστημα, κατά τα οποίο οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται, δηλαδή κατά πόσο θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους ή θα απολυθούν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής,  επισημαίνει ότι υπάρχει ετοιμότητα να εξεταστεί το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, για ορισμένους μήνες, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την αρμόδια Υπουργό. «Παρόλο που η εν λόγω πρόταση δεν δεσμεύει τα πολιτικά κόμματα, εντούτοις δηλώνουμε έτοιμοι να την εξετάσουμε», αναφέρει ο κ. Φακοντής, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα και από τις δύο πλευρές, ούτως ώστε να υπάρξει κατάληξη επί του ζητήματος. 

«Κόκκινο» στους κανονισμούς ως έχουν
Η επιστροφή στη νομοθεσία του 2006 για τα ωράρια των καταστημάτων θα είναι αναπόφευκτη, μόνο σε περίπτωση που η Βουλή δεν λάβει απόφαση επί των κανονισμών της Υπουργού μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, οπόταν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του κοινοβουλίου για φέτος και ταυτόχρονα δεν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί των αναφορών του Προέδρου.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, τουλάχιστον για ένα διάστημα, τα καταστήματα να λειτουργήσουν με το ωράριο, το οποίο ίσχυε πριν από τα διατάγματα της Υπουργού Εργασίας. Την ίδια ώρα, ίσως η μοναδική σύγκλιση που καταγράφεται μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η δημιουργία μίας ενιαίας ζώνης και όχι ο διαχωρισμός της Δημοκρατίας σε τουριστικές και μη περιοχές.

Εξάλλου, εκ νέου αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες η εισήγηση προς την Υπουργό Εργασίας για άνοιγμα των καταστημάτων για μερικούς μήνες του έτους, καθώς σε περίπτωση που το περιεχόμενο των κανονισμών που θα κατατεθούν στη Βουλή είναι παρόμοιο με τα διατάγματα, εκτιμάται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πάρουν το πράσινο φως του κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αγγελος Βότσης, σημειώνει στην «Κ» ότι σε περίπτωση που οι κανονισμοί προνοούν ότι όλα τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, «η πρώτη εικόνα δείχνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί από τη Βουλή». Ωστόσο, εάν δεν εγκριθούν οι κανονισμοί ως έχουν, αλλά τροποποιηθούν, τότε ενδέχεται να εγερθεί θέμα κατά πόσο το κοινοβούλιο δικαιούται να προχωρήσει σε τροποποίηση των κανονισμών, εξέλιξη που πιθανολογείται να οδηγήσει τον Πρόεδρο σε αναπομπή ή αναφορά αυτής της απόφασης.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση