ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζημιά 1 εκατ. λιρών στο κράτος από το κτήριο της Ελεγκτικής

Η ανύπαρκτη ντουζιέρα της Χρυστάλλας και τα αλλαγμένα συμβόλαια

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σκάνδαλα και ατασθαλίες διεφάνηκαν να βρίσκονται πίσω από την προσφοροδότηση, τα συμβόλαια και την τελική κατασκευή του κτηρίου της ελεγκτικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Ελέγχου, με το κράτος να επιβαρύνεται 1 εκατομμύριο λίρες επιπλέον για ένα πλήρως ακατάλληλο οικοδόμημα αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων λιρών. Η επιτροπή εξέτασε το πρωί της Τρίτης τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανέγερση και συντήρηση του κτηρίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την αποπληρωμή του εργολάβου, ο οποίος ανέλαβε την κατασκευή του κτηρίου. Μετά και από τις ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν, η Επιτροπή Ελέγχου ζήτησε από τον γενικό ελεγκτή να ασκήσει έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

Διαφοροποίηση συμβολαίων
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης διεφάνηκαν διαφοροποιήσεις στους όρους συμβολαίων εργολάβου και κράτους, οι οποίοι ευνοούν πλήρως τον εργολάβο του κτηρίου και αφήνουν εκτεθειμένο το κράτος. Όπως αναφέρθηκε και στην Επιτροπή Ελέγχου, ο εργολάβος του κτηρίου πληρώθηκε και το ρίσκο του έργου το οποίο είχε αναλάβει το κράτος. Παράλληλα, η πληρωμή του εργολάβου για το έργο ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια, ενώ προνοείτο κανονικά να ολοκληρωθεί σε 15 χρόνια. Ως αποτέλεσμα- σύμφωνα με τους παρόντες- ο εργολάβος για 10 χρόνια αρνείτο να αναλάβει τη συντήρηση του έργου, με αποτέλεσμα το κτήριο να παρουσιάζει πολλά κενά, ελλείψεις και προβλήματα.

Η ντουζιέρα της Γιωρκάτζη
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν πολλά ζητήματα που εγείρουν ερωτήματα για την υπόθεση του κτηρίου που στεγάζονται από το 2006 τα γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όπως ανέφερε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενώ στο συμβόλαιο προνοείτο ντουζιέρα για τον γενικό ελεγκτή, ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως ενώ ο εργολάβος υποσχόταν πως είχε κάνει ντουζιέρα στο γραφείο του γενικού ελεγκτή, τελικά δεν υπήρχε.

Κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Ελέγχου, ο διευθυντής τεχνικού ελέγχου της ελεγκτικής υπηρεσίας επεσήμανε πως είχε αναφέρει στην τότε γενική ελέγκτρια τόσο τις παρατυπίες του εργολάβου όσο και τις αδυναμίες που παρουσίαζε το κτήριο, με τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη να απαντά πως δεν καταλαβαίνει. Όπως ανέφερε, το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά και από την αλλαγή γενικού ελεγκτή.

Με το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε το ζήτημα ως σκάνδαλο. «Μιλούμε για το έργο πρότυπο που έπρεπε να είναι το παράδειγμα και φαίνεται ότι είχαμε κομπίνα και τραγικά λάθη» επεσήμανε ο κ. Περδίκης.

«Για την επιτροπή ελέγχου το ζήτημα δεν έληξε» ανέφερε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός, επισημαίνοντας πως η επιτροπή ζήτησε από τον γενικό ελεγκτή να της δώσει πλήρη μελέτη σε σχέση με την ανέγερση του κτηρίου. «Για μας παραμένει ανοικτό το θέμα και περιμένουμε από τον γενικό ελεγκτή να ληφθούν μέτρα» ανέφερε ο κ. Μισός.

«Σκάνδαλο» χαρακτήρισε το ζήτημα του κτηρίου της ελεγκτικής υπηρεσίας και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, αναφέροντας πως αναμένεται από τον γενικό ελεγκτή και τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε έρευνα και να ζητηθούν ευθύνες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση