ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καθυστερεί η βουλή δηλώνει ο Πετρίδης

Για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

ΚΥΠΕ

Για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί από την Κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας πως υπήρξε καθυστέρηση από το αρχικό πλάνο.

Σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι νομοθεσίες, οι οποίες επιτρέπουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως “πολύ φοβάμαι ότι έχουμε καθυστερήσει από το αρχικό μας πλάνο, το οποίο προέβλεπε μια συνολική εφαρμογή στην ολότητά της αυτής της μεταρρύθμισης από την 1.1.2017”.

“Χρειάζεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για να εφαρμοστεί αυτή η μεταρρύθμιση. Αν βιαστούμε όμως με την ψήφιση των νομοσχεδίων νομίζω θα προλάβουμε”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως “θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα”.

“Εμείς αναμένουμε ότι με τη νέα Βουλή θα περάσουν άμεσα οι νομοθεσίες τις οποίες έχουμε καταθέσει”, είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως “θα συνεχίσουμε με νέες νομοθεσίες που αφορούν και την αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, όπως άλλωστε επισημαίνει και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η Κομισιόν δίνει συγχαρητήρια στην Κύπρο, η οποία εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, και παράλληλα, όπως για όλες τις χώρες, κάνει κάποιες συστάσεις και για την Κύπρο, ο κ. Πετρίδης είπε πως η πρώτη σύσταση αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, την οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πάρα πολύ σημαντική.

Συγκεκριμένα, είπε, η Επιτροπή κάνει αναφορά στο ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ο δεσμευτικός μηχανισμός στις αυξήσεις στο δημόσιο, καθώς και οι άλλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα οριζόντια θέματα της δημόσιας υπηρεσίας. Αυτά δηλαδή τα οποία έχουν κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή, από τις 26 περασμένου Αυγούστου, πρόσθεσε ο Υφυπουργός.

“Αυτά τα πράγματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα θεωρεί πάρα πολύ σημαντικά ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισοσκέλειες από τις οποίες υποφέρει η Κύπρος εδώ και πάρα-πάρα πολλά χρόνια”, είπε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε πως μια δεύτερη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι όπως υιοθετεί το αναπτυξιακό πλάνο της Κυβέρνησης. Ένα πλάνο που εμπεριέχει 80 συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες αποσκοπούν στη διαμόρφωση, με συγκεκριμένα πράγματα και όχι με διακηρύξεις, ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως το πλάνο αυτό υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2015, αλλά και από την ίδια την Επιτροπή, και θα οδηγήσει στην αειφόρο ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

“Δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή οικονομία σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης. Το αναπτυξιακό πλάνο της Κυβέρνησης δουλεύει. Γιατί ακούω πολλά περί έλλειψης αναπτυξιακού πλάνου”, ανέφερε ο κ. Πετρίδης. Πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν 80 συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες κοινοποιήθηκαν και στα κόμματα “και υπάρχει αυτό που θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου”.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως επίσης πως έγιναν παρόμοιες διαπιστώσεις από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο στην τελευταία του έκθεση μιλά και αυτό για κόπωση στις μεταρρυθμίσεις ειδικά όσον αφορά τη δημόσια υπηρεσία, για τα νομοθετήματα που δεν έχουν περάσει από τη Βουλή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση